Van de oostkust tot de westkust: dit zijn de mooiste eilanden van Maleisië

Na een rondreis je vakantie afsluiten op een van de eilanden van Maleisië? Doen! Maleisië is talloze eilanden rijk, waarvan er een aantal bewoond zijn. De eilanden van Maleisië kunnen grofweg in drie groepen worden verdeeld, afhankelijk van de ligging ervan. Wij nemen je mee op reis langs de verschillende eilanden en vertellen je wanneer je waar het beste heen kunt, afhankelijk van je eigen wensen natuurlijk.


  • Boek accommodaties via Booking.com
  • Voordelige vliegtickets naar Kuala Lumpur vind je bij KLM
  • Binnenlandse vluchten naar de eilanden boeken? Vergelijk en boek ze bij Kayak

Eilanden west Maleisië

We beginnen met de eilanden gelegen aan de westkust van Maleisië. De ligging ervan maakt het er naar dat je ze het hele jaar door kunt bezoeken. De populairste eilanden zijn Penang, Langkawi en Pangkor.

Penang

Penang draagt de bijnaam ‘de Parel van de Orient’ en is het meest toeristische eiland van Maleisië. Dit komt mede door de gemakkelijke bereikbaarheid. Het eiland ligt namelijk niet ver van het vasteland en is met een 13 kilometer lange brug zelfs met het vasteland verbonden. Je kunt er dus gewoon naartoe rijden, al zijn er ook genoeg goedkope chartermaatschappijen die naar dit eiland vliegen. Voordelige tickets vergelijken? Kijk dan bijvoorbeeld op Kayak.

Langkawi

Een stuk boven Penang, op ongeveer een uurtje vliegen van de hoofdstad Kuala Lumpur, stuit je op het eiland Langkawi. Dit eiland van Maleisië staat vooral bekend om de mooie natuur. Lees: witte stranden en oneindig veel palmbomen afgewisseld met mangrovebossen, rijstvelden en watervallen. Een erg veelzijdig eiland, ideaal voor liefhebbers van natuur en rust.

Pangkor

Hoewel met Pangkor eigenlijk altijd het hoofdeiland Pangkor zelf wordt bedoeld, is het officieel een eilandengroep en vind je er ook nog de (nog kleinere) eilandjes Pangkor Lau, Pulau Mentagor en Pulau Giam. Het hoofdeiland Pangkor zelf is overigens ook niet groot. Het eiland kent slechts een paar dorpjes. Wel vind je er prachtige witte stranden en draait alles op het eiland om visserij, waardoor je er de lekkerste verse vis eet. Pangkor is een leuk eilandje om te bezoeken maar wanneer je ergens wat langer wilt verblijven kun je beter voor een ander (groter) eiland van Maleisië kiezen.


Eilanden oost Maleisië

We schreven het net al even, het belangrijkste verschil tussen de verschillende eilanden van Maleisië is de periode waarin je de eilanden kunt bezoeken. Want waar je de eilanden aan de westkust het gehele jaar door kunt bezoeken geldt dit voor de oostzijde helaas niet. Dit is overigens niet een persoonlijke voorkeur, de resorts zijn in deze periode ook daadwerkelijk gesloten en het toerisme ligt er volledig stil. Goed om hier dus rekening mee te houden wanneer je een voorkeur hebt voor de eilanden in Maleisië gelegen aan de oostkant.

Perhentians

De Perhentian Islands of Perhentians worden vaak – terecht – als mooiste van Maleisië bestempeld. Het werkelijk kraakheldere water waarmee de eilandjes worden omgeven zorgen hier voor een waar bounty gevoel. De twee belangrijkste eilanden zijn Perhentian Besar (‘groot’) en Perhentian Kecil (‘klein’). Waar je op Besar kleinschallige, stijlvolle accommodaties vindt voor gezinnen en stelletjes trekt Kecil meer backpackers. Op de eilanden zelf is overigens niet veel te doen. Mensen komen hier vooral om te relaxen, zwemmen en snorkelen.

Tioman

Tioman ligt zo’n 30 kilometer voor de kust van de deelstaat Pahang. Je vindt er vrij veel resorts en hotels, van eenvoudig tot luxe. In het binnenland van Tioman stuit je dichtbeboste jungle en alleen langs de kust stuit je op verschillende plaatjes met paden en wegen. Tioman is vooral een populaire duik- en snorkelbestemming.


Penang draagt de bijnaam ‘de Parel van de Orient’ en is het meest toeristische eiland van Maleisië. Dit komt mede door de gemakkelijke bereikbaarheid. Het eiland ligt namelijk niet ver van het vasteland en is met een 13 kilometer lange brug zelfs met het vasteland verbonden. Je kunt er dus gewoon naartoe rijden, al zijn er ook genoeg goedkope chartermaatschappijen die naar dit eiland vliegen.

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Ook leuk om te lezen