vakantie-oman

Op vakantie naar Oman: dit kun je er zien en doen

Een vakantie naar Oman kan de nodige vraagtekens oproepen. Is het er wel of niet veilig? Hoe streng is Oman? En wat is er eigenlijk te doen? Wij nemen je mee op vakantie naar Oman en vertellen je alles wat je over deze Oosterse bestemming wilt weten.

 

 

Praktische informatie

Oman is een sultanaat gelegen in West-Azie. Het land grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen en is met een oppervlakte van 309.500 km² ongeveer 8 keer groter dan Nederland. Oman kent een woestijnklimaat met hete, droge zomers. In de winter, die loopt van november tot maart, is het er een stuk aangenamer met temperaturen rond de 26 graden. Gedurende deze periode is het dan ook de beste reisperiode.

Minder dan 200 millimeter neerslag per jaar zorgt ervoor dat Oman behoort tot de meest zonnige en droogste landen ter wereld.

Het hangt er overigens wel af waar je in Oman naartoe gaat. Zo zijn de berggebieden in het uiterste noorden en zuiden een stuk natter en is het landschap er een stuk groener. Houd dus rekening met temperatuurverschillen wanneer je een rondreis door Oman wilt maken. De munteenheid is de Omaanse rial en de officiële landstaal is Arabisch. De diversiteit in landschappen, vriendelijke bevolking en goede bereikbaarheid maken het een prettige bestemming om naartoe te gaan.

Muscat

Grote kans dat je je vakantie naar Oman start in de hoofdstad Muscat. Deze schone, moderne stad wordt ook wel ‘witte stad’ genoemd, vanwege de vele witte, statige huizen die de stad rijk is. Omdat Oman een van de dunst bevolkte landen op aarde is, heb je niet het gevoel in een grote stad rond te lopen. Het is een veilige, moderne stad waar je verschillende dingen kunt zien en doen.

Sultan Qaboes moskee

De belangrijkste bezienswaardigheid van Muscat is de Sultan Qaboes moskee, ook wel Grote Sultan Qaboes moskee. Deze moskee, die als grootste van Oman dient en zelfs als derde ter wereld, biedt ruimte voor maar liefst 20.000 mensen. Uniek aan de Sultan Qaboes moskee is het tapijt, dat de gehele gebedsruimte bedekt. Het is het op een na grootste tapijt ter wereld en telt 1,7 miljoen knopen, weegt 21 ton en de productie ervan kostte 4 jaar.

vakantie oman
Sultan Qaboes moskee

Bait al Baranda museum

Voor een geschiedenisles over Muscat, moet je in het Bait al Baranda museum zijn. Een fascinerend verhaal met vele interactieve tentoonstellingen vertellen je alles over de 750 jarige geschiedenis van de stad.

Mutrah Souk

Net als in andere Arabische landen is Muscat ook souks rijk. Dit is een Arabische markt, vaak gelegen in smalle straatjes. De meest populaire markt van Muscat is de Mutrah Souk. Waar de markt vroeger diende als handelsplaats voor goederen die binnenkwamen in de haven van Muscat, is het vandaag de dag nog steeds een levendige markt. Je koopt er de meest uiteenlopende dingen, van kruiden, specerijen en fruit tot waterpijpen, zilverwerken en geborduurd katoen.

Luxe overnachten

Op vakantie naar Oman gaan, betekent jezelf onderdompelen in luxe. Je ontkomt er haast niet aan, want het aanbod aan luxe accommodaties is hier nu eenmaal enorm. Een van de bekendste resorts van Muscat is The Chedi. Dit luxe 5***** hotel heeft een privé strand en kenmerkt zich vooral aan het unieke zwembad, dat als langste van het Midden-Oosten mag worden bestempeld. Met een prijskaartje van een paar honderd euro per nacht is het zeker niet goedkoop, al staat daar wel tegenover dat het een unieke ervaring is die je niet snel zult vergeten.

Woestijn

Oman en de woestijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Wahiba Sands woestijn, officieel Al Sharqiya Sands, is dé woestijn van Oman en tevens een van de mooiste ter wereld. In de woestijn zijn een aantal kampen, waar je kunt overnachten. Extra fijn is dat deze kampen allen met een eigen auto te bereiken zijn. Oke, rijden door de woestijn is misschien wel even een ding, maar je hoeft niet perse een georganiseerde tour te boeken om erop uit trekken. Ga wandelen, maak een ritje op een kameel of cross met een jeep door de imposante zandduinen.

Wandelen

Behalve rondtrekken door de woestijn, kun je nog veel meer avontuurlijke dingen ondernemen tijdens je vakantie in Oman. Het bergachtige landschap maakt het namelijk een hele geschikte bestemming om te wandelen. Er zijn verschillende officiële routes die je hiervoor kunt volgen, al wordt het wel aangeraden om dit altijd samen met een gids te doen.

You might also like