Hét Nederlandse online reismagazine
READING

Bezienswaardigheden in Lissabon die je niet mag m...

Bezienswaardigheden in Lissabon die je niet mag missen

Het is de stad van de historische trams, pasteis de Belem, heuvels en fado muziek: we hebben het natuurlijk over Lissabon! Vanwege de vele hotspots in Lissabon is een stedentrip bestemming bij uitstek. Wil je genieten van het fijne mediterrane klimaat, het heerlijke eten en de vele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft? Dan verklappen wij je alvast waar je wezen moet.

1. Castelo de Sao Jorge

Cultuurliefhebber of niet; Castelo de Sao Jorge is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon. Het kasteel ligt in de wijk Alfama en bevindt zich op de hoogste heuvel (110 meter) van de stad. Grote kans dan ook dat je het kasteel al vanaf verschillende plekken in de stad op de achtergrond ziet prijken.

Het kasteel kent een rijke geschiedenis waar je tijdens een bezoek alles over te weten komt. Ook de geschiedenis van Lissabon zelf komt uitgebreid aan bod. Zo leer je onder andere veel over de aardbeving van 1755 die veel schade aan het kasteel en Lissabon heeft aangericht. Na je les geschiedenis is het tijd om je te begeven naar het hoogste punt van het kasteel. Vanaf daar heb je namelijk een schitterend uitzicht over Lissabon.

2. Tram 28

Hoewel de afstanden in Lissabon goed te belopen zijn, is de stad wel erg heuvelachtig. Gelukkig behoort het maken van een ritje met de tram tot een van de bezienswaardigheden van Lissabon. Het leuke aan een ritje met de tram is dat je wordt meegenomen door de smalle, steile straatjes van de populaire wijken Alfama, Baixa en Estrela. Je krijgt op die manier veel van de stad te zien zonder dat je hijgend en puffend zelf naar boven (en weer beneden) moet. Er rijden verschillende trams door het centrum van Lissabon. De bekendste lijn is tram 28, maar daarmee ook de drukste. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven lijnen waarbij de kans groter is op een zitplek en waar je wat rustiger van de prachtige stad kunt genieten.

3. Torre de Belem

De wijk Belém, officieel een voorstad, ligt ten westen van het centrum en is verschillende bezienswaardigheden van Lissabon rijk. De Torre de Belem is er een van. Deze toren aan de oever van de Taag is uitgeroepen tot werelderfgoed.

De Torre de Belem dateert uit 1515 en wordt door velen gezien als het meest belangrijke gebouw van Lissabon en ver daarbuiten, vanwege de belangrijke ontdekkingsreizen die vanuit deze toren zijn gestart.

Je kunt de toren van binnen bekijken waarbij je bovenin getrakteerd wordt op prachtig uitzicht over Lissabon.

4. Padrão dos Descobrimentos

Vlakbij de Torre de Belem is nog een andere indrukwekkende bezienswaardigheid van Lissabon te vinden, namelijk het Padrão dos Descobrimentos. Dit monument is in 1960 gebouwd en staat voor de belangrijkste Portugese zeevaarders. Deze helden zijn op het standbeeld afgebeeld.

5. Pastéis de Belem

Na al het rondstruinen door de stad is de kans groot dat je trek hebt gekregen. Gelukkig behoort het eten van een typische Portugese lekkernij ook tot een van de hotspots van Lissabon. We hebben het over de beroemde Pastéis de Belém of Pastéis de Nata. Deze pasteitjes gevuld met room zijn misschien wel de meest bekende lekkernijen van Portugal en worden traditiegetrouw gegeten met kaneel en poedersuiker en een kopje espresso.

Hoewel je ze bij vrijwel elke banketbakker kunt kopen, ligt het oospronkelijke recept in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém. Deze bakkerij ligt in de wijk Belem en hier worden de pasteitjes volgens een geheim recept bereid.

Vanwege de populariteit van dit adres kan het hier aardig druk zijn, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Het is het wachten zeker waard.


Zoetekauw of niet: een Pastéis de Belém moet je geproefd hebben

6. Mosteiro dos Jerónimos

Ook de Mosteiro dos Jerónimos in Belem behoort tot een van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. Dit klooster is een van de meest prominente gebouwen van de stad en staat als symbool voor de Portugese macht en rijkdom in de 15e en 16e eeuw. Het klooster is gebouwd in Manuelstijl en is zeer indrukwekkend om te zien. Behalve het klooster bestaat het complex uit de Santa Maria de Belém kerk. Hier ligt onder andere Vasco da Gama, leider van de eerste expeditie naar India, maar ook de koninklijke familie begraven.

7. LX factory

Op de terugweg van Belem naar het centrum kom je langs LX Factory. Het is wellicht even zoeken, maar vervolgens kun je niet om de grote lichtgevende letters van de LX Factory heen. Dit oude fabrieksterrein ademt streetart en wordt gezien als ministad voor creatievelingen. Op het terrein staan nog de oude robuuste fabrieksgebouwen waar vandaag de dag winkels, bars en galerijen in te vinden zijn. Leuk dus om er een tussenstop te maken.

Bij LX factory hangt vooral een ongedwongen, relaxte sfeer waardoor je er heerlijk op je gemak kunt rondkijken. Het loont ook om de website voorafgaand aan je bezoek te checken: er is namelijk altijd wel iets gaande.

8. Time Out market

Mocht je nog niet genoeg pasteitjes hebben gegeten kunnen foodlovers hun hart ophalen op de Time Out market. De markt bestaat uit 2 hallen bestaande uit tientallen restaurants en bars. Vanwege het grote aanbod is er voor ieder wat wils te vinden. Behalve eten leent de Time out market zich ook perfect om er enkel een drankje te doen.

10. Basilica da Estrela

Menig toerist slaat de Basilica da Estrela over en dat is zonde! Deze kerk vind je middels een wandeling vanuit het historische centrum en dit is waarschijnlijk de reden dat velen hem links laten liggen. Echter is deze basiliek een van de mooiste van Lissabon en is een bezoek wel degelijk de moeite waard. Kenmerkend aan de Basílica da Estrela is de witte koepel die hoog boven de omgeving uitkomt. Dit komt ook omdat de basiliek boven op één van de zeven heuvels is gebouwd.

11. Rua Augusta

Behalve eten en cultuur opsnuiven moet er tijdens een stedentrip ook gewinkeld worden. Gelukkig kan dit heel goed in Rua Augusta, de bekendste en belangrijkste winkelstraat van Lissabon. In deze levendige straat vind je de bekende winkelketens en zijn er ook genoeg horecagelegenheden te vinden waar je kunt opladen na al het winkelen. De straat loopt van het plein Rossio naar de Praca do Comércio. De entree naar de Praca do Comércio wordt gevormd door de Arco da Rua Augusta. Deze triomfboog is gebouwd in ter nagedachtenis aan de aardbeving van 1755 die een groot deel van Lissabon en met name de wijk Baixa Pombalina in puin legde.

12. Parque das Nações

Parque das Nações, is een wijk in het oosten van Lissabon en is een groot contrast is met het oude historische centrum. Hier vind je niet de pittoreske, steile straatjes en historische gebouwen maar moderne bouwwerken en flats. Het park ligt aan de Taag en je vind er onder andere een kabelbaan, een winkelcentrum en het grootste oceanarium van Lissabon.

13. Ponte 25 de Abril

Om de imposante Ponte 25 de Abril kun je in Lissabon niet heen. Deze hangburg over de Taag is ontworpen naar het voorbeeld van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Je kunt de brug per auto of trein oversteken waarbij je een mooi uitzicht hebben over de stad en de Taag. Bij drukte in de spits is de kans groot dat je in de file komt te staan. Voor de een vervelend, voor de ander een mooie bekomstigheid om extra lang van het uitzicht te kunnen genieten.

14. Miradouros

Gebouwd op zeven heuvels is er in Lissabon altijd wel ergens een plek te vinden die uitkijkt over de stad. Deze uitkijkpunten worden ook wel Miradouros genoemd. De volgende miradouros zijn wat ons betreft favoriet:

  • Miradouro da Senhore do Monte

Hoewel de klim naar boven vrij pittig is, word je getrakteerd op uitzicht over zowel de oude stad als de Taag en het kasteel. Wanneer je vervolgens te voet weer naar beneden gaat wandel je door oude volksbuurten en proef je het echte Lissabon.

  • Miradouro de S. Pedro de Alcantâra

Vanaf hier geniet van een panoramisch uitzicht over de gehele stad. Het uitkijkpunt heeft verder 2 kiosken met bijbehorend terras waar je kunt genieten van een oud drankje terwijl je geniet van het indrukwekkende uitzicht.

15. Omgeving Lissabon

Hoewel we nog wel even door kunnen praten over Lissabon, is de omgeving van de stad ook zeker het ontdekken waard. Denk bijvoorbeeld aan sprookjesachtig Sintra. Een waar openluchtmuseum met bijzondere paleizen, forten en waanzinnige uitzichten. Of wat dacht je van een dag Cascais. Deze badplaats is verschillende zandstranden rijk waardoor je kunt ontsnappen aan de hitte van de stad. Ook buurbadplaats Estoril leent zich perfect om eens lekker uit te waaien.


RELATED POST

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door een reactie achter te laten ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens door deze website.

INSTAGRAM
Volg Reisguide op Instagram