chakidiki-griekenland

Reisguide: op vakantie naar Chalkidiki, Griekenland

Hoewel een vakantie naar Griekenland steevast geassocieerd wordt met de Griekse eilanden, zijn er op het vaste land óók genoeg mooie plekjes te vinden voor een onbezorgde vakantie. Chalkidiki, een schiereiland vlakbij Thessaloniki, is hiervan een typisch voorbeeld. Nog niet volledig ontdekt door het massatoerisme én een kustlijn waar je u tegen zegt: wij vertellen je alles wat je over een vakantie naar Chalkidiki wilt weten.

Praktische informatie Chalkidiki

Chalkidiki is een schiereiland gelegen in het district Macedonie in Noord-Griekenland.

De streek ligt ten zuidoosten van de stad Thessaloniki en kenmerkt zich aan de typische vorm, die te vergelijken is met een hand met daaraan drie vingers.

Elke vinger vormt weer een eigen schiereilandje, van links naar rechts te weten Kassandra, Sithonia en Oros Athos. Tel daarbij het vasteland op en je kunt stellen dat de streek uit 4 verschillende delen bestaat.

Het leuke aan een vakantie naar Chalkidiki, is dat de meeste toeristen die hier komen, de Grieken zelf zijn. Je hebt hierdoor echt het idee er lekker tussenuit te zijn, zonder continu Nederlanders om je heen te hoeven horen. Toegegeven, het wordt langzaamaan door meer en meer Westerse toeristen ontdekt, maar zo massaal als andere vakantiebestemmingen in Griekenland, is het hier (nog) lang niet.

Schiereilanden Chalkidiki

Chalkidiki bestaat dus uit 3 verschillende schiereilanden, die elk onderling verschillen.

Kassandra

Kassandra is het meest westelijk gelegen schiereiland. Je rijdt hier vanaf Thessaloniki in ongeveer een halfuurtje naartoe. Het is het drukste en meest toeristisch ontwikkelde schiereiland, dat mede veroorzaakt wordt door de ligging dichtbij Thessaloniki. Ook vind je hier de meeste badplaatsen, zoals Kalithea, Afitos en Hanioti.

Sithonia

Sithonia is het middelste schiereiland en een stuk rustiger dan buureiland Kassandra. Sithonia onderscheidt zich vooral vanwege de prachtige natuur. Groots uitgestrekte wijn- en olijvengaarden en dennenbomen, heel veel dennenbomen bepalen het beeld op dit schiereiland. Ook de stranden zijn op Suthonia prachtig. De kust, die vrij grillig is, kent witte zandstranden en een mooie turquoise zee. De bekendste badplaats van Sithonia, is Nikiti.

Oros Athos

Oros Athos is het derde en meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki. Het is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, want zomaar hier naartoe reizen kan helemaal niet. Allereerst is het een autonome monnikenstaat en zijn vrouwen hier niet welkom. Maar ook als man kun je niet zomaar koers zetten richting het eiland. Je komt er namelijk alleen met visum, dat je bij het Athos consulaat in Thessaloniki moet aanvragen. Agion Oros, letterlijk vertaald ‘Heilige Berg’, is verschillende kloosters rijk waar monniken in volledige afzondering leven.

Badplaatsen Chalkidiki

Goed. Chalkidiki is een nog onontdekte bestemming voor het massatoerisme en is talloze mooie en leuke plekjes rijk. Maar waar kun je dan het beste heen gaan? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jou en hoe jouw ideale vakantie eruit ziet. Ons advies is om in ieder geval een auto te huren en het gebied op eigen houtje te gaan verkennen. Het is namelijk een enorm veelzijdige en vooral buitengewoon mooie omgeving om doorheen te rijden. Zonde dus om alleen rondom je accommodatie in een badplaats te verblijven, als je het ons vraagt. Op het vasteland rijd je door de ongerepte natuur vol met uitgestrekte wijngaarden en olijfbomen, terwijl je op de schiereilanden zelf op gezellige pittoreske dorpjes en badplaatsen stuit. Vergeet trouwens Thessaloniki zelf ook niet; ook daar is genoeg te beleven voor een geslaagd dagje uit. Wij lichten twee badplaatsen uit.

Kallithea

Kallithea is de meest populaire badplaats van Chalkidiki en ligt op het schiereiland Kassandra. Kallithea, dat letterlijk vertaald ‘mooi uitzicht’ betekent, is een moderne, levendige badplaats waar veel te doen is. Overdag kun je terecht op het fijne, ruime zandstrand. Je kunt hier bedjes huren en verschillende watersporten beoefenen. ‘s Avonds kun je terecht in een van de vele Griekse tavernes. Ook is er een gezellig uitgaansleven met barretjes waar je na het eten terecht kunt voor een borrel.

Hanioti

Hanioti, of Chanioti, is kleiner dan Kallithea maar kan als tweede badplaats van Chalkidiki worden gezien. Het is een levendig en gezellig dorp gelegen aan de gelijknamige baai. Net als in Kallithea is hier genoeg te doen. Een mooi strand, een gezellig dorpje en een levendig uitgaangsleven met genoeg horeca.

Accommodaties Chalkidiki

Chalkidiki is een veelzijdige bestemming. Of je hier nu heen gaat met je kersverse lover, je beste vriend of vriendin of rond wil touren als gezin, het is hier allemaal mogelijk. Om die reden is het ook extra fijn dat er vele soorten accommodaties te boeken zijn in Chalkidiki. Van eenvoudige accommodaties tot luxe villa’s met prive zwembad; het is maar net hoe gek je het zelf wilt maken. 

Vliegen naar Chalkidiki

Wil je op vakantie naar Chalkidiki? De dichtstbijzijnde luchthaven om op te vliegen, is Thessaloniki. Vanaf Thessaloniki is het nog tussen de 1 a 2 uur rijden naar je eindbestemming. Transavia vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol in circa 3 uur naar Thessaloniki. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *