Alles wat je over de Griekse eilanden wilt weten

De Griekse eilanden domineren al jarenlang de lijsten van mooiste bestemmingen binnen Europa. De eeuwenoude geschiedenis gecombineerd met de prachtige stranden maken de eilanden onder velen geliefd. Maar naar welk eiland moet je in godsnaam? Om je een handje te helpen nemen wij je mee op ontdekkingsreis langs de verschillende Griekse eilanden. Daarbij vertellen we alles wat je moet weten; welke eilanden zijn er, wat kenmerkt ze, wat kun je er doen en voor welk type reiziger zijn ze geschikt?

Ionische eilanden

De Ionische eilanden liggen ten westen van het Griekse vasteland en danken zijn naam aan de ligging in de Ionische zee. De ionische eilanden staan bekend als zeer groen. Olijfbomen, cipressen en naaldbomen zijn eerder regel dan uitzondering en kenmerken het landschap op de eilanden. Behalve de prachtige natuur maken de relatief korte vluchtduur en het heerlijke klimaat de Ionische eilanden zo geliefd.

Praten we over de Ionische eilanden worden vaak de zeven voornaamste eilanden bedoeld. Dit zijn het bekendere Corfu, Kefalonia, Lefkas en Zakynthos en de onbekendere eilanden Ithaki, Kythira, Paxos. Daarnaast zijn er nog een aantal (zeer) kleine eilanden die officieel tot de groep behoren. De zomers op de Ionische eilanden zijn warm en droog. De rest van het jaar geldt er een zacht klimaat. Wel valt er meer dan gemiddeld neerslag; dit verklaart ook meteen waarom de eilanden zo groen zijn.

Natuurliefhebbers zitten gebakken op de Ionische eilanden. Daarnaast  zijn perfect voor iedereen die de voorkeur geven aan prachtige natuur,

Argo-Saronische eilanden

De Argo-Saronische eilanden of Saronische eilanden liggen voor de kust van Athene. Vanwege deze ligging zijn de eilanden gemakkelijk per boot te bereiken en ook onder Griekse toeristen zelf geliefd. De eilanden kennen stuk voor stuk prachtige landschappen pittoreske haventjes afgewisseld worden met beschutte baaien. Hoewel de eilanden van cafes en winkels zijn voorzien, ogen ze nog aardig traditioneel. Kijk daarom niet gek op als er door paarden getrokken karren voorbij rijden op de boulevard.

Tot de Argo-Saronische eilandengroep behoren de eilanden Aigina, Kythira, Salamine, Poros, Spetses en Ydra. Deze drie laatst genoemde eilanden zijn autovrij waardoor er een rustige, ontspannen sfeer hangt.

 

 

Sporaden en Evia

In het Noord-Westen van de Egeische zee liggen de Sporaden. Het bekendste en meest toeristische eiland is Skiathos, terwijl Skyros het grootste eiland is. Daarnaast heb je nog  Skopelos, een oase van rust voor de echte natuurliefhebber en het kleine Alonissos met unieke flora en fauna. Overal zal de rust en schoonheid u overvallen, hoewel u natuurlijk altijd de gezelligheid kunt opzoeken. Verschillende bestemmingen in één vakantie, dat maakt dat de vakantie nog langer lijkt.

 

Noord-Egeische eilanden

 

Dodekanesos

De Dodekanesos eilanden liggen in het zuidoosten van de Egeische zee en vormen samen met de Cycladen de Zuid-Egeische eilanden.De naam stamt af van Dodekanisa, wat 12 eilanden betekent. Hoewel uit veel meer eilanden bestaat, is dit het aantal wat in de benaming is meegenomen De ligging voor de kust van Turkije zorgen voor een unieke mix op de eilanden tussen westelijke en oostelijke invloeden. De bekendste eilanden van de Dodekanesos zijn Rhodos, Kos en Karpathos.

Cycladen

De Cycladen liggen in de Egeische zee en staan bekend als schilderachtig. Hier vind je de typische witte schilderachtige huisjes met blauwe deuren en ramen zoals je die op ansichtkaarten terugziet. Op de eilanden kun je verdwalen in smalle straatjes, loop je talloze pittoreske kerkjes tegemoet en geniet je van prachtige uitzichten. De azuurblauwe zee die de eilanden omringt maken de Cycladen zeer geliefd. Vaak kiezen toeristen ervoor om meerdere eilanden te bezoeken door te gaan eilandhoppen.

Het bekendste eiland van de Cycladen is ongetwijfeld Santorini. Dit sprookjesachtige eiland ligt op een uitgedoofde onderzeese vulkaan wat de ligging bijzonder uniek maakt. Verder bestaan de Cycladen onder andere uit Mykonos, Paros, Naxos en Ios.

Kreta

Hoewel het geen groep is wordt Kreta wel als aparte

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply