griekse eilanden

De Griekse eilanden: Griekenland voor beginners

De Griekse eilanden domineren al jarenlang de lijsten van mooiste bestemmingen binnen Europa. De eeuwenoude geschiedenis gecombineerd met de prachtige stranden en natuur maken de eilanden onder velen geliefd. Maar het aanbod is zo groot, wat het lastig kan zijn om te bepalen welke van de Griekse eilanden jou het meeste aanspreekt. Om je een handje te helpen nemen wij je mee op ontdekkingsreis langs de verschillende Griekse eilanden die er zijn.

VLIEG NAAR GRIEKENLAND

Transavia en TUI

PAKKETREIZEN

TUI, Eliza was Here en Sunweb

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Ionische eilanden

De Ionische eilanden liggen ten westen van het Griekse vasteland en danken zijn naam aan de ligging in de Ionische zee. De ionische eilanden staan bekend als zeer groen: olijfbomen, cipressen en naaldbomen zijn eerder regel dan uitzondering en kenmerken het landschap heel sterk op de verschillende eilanden. Behalve de prachtige natuur maken de relatief korte vluchtduur en het heerlijke klimaat de Ionische eilanden zo geliefd.

Praten we over de Ionische eilanden, worden vaak de bekendere eilanden Corfu, Kefalonia, Lefkas, Zakynthos, Ithaki en Paxos bedoeld. Behalve deze eilanden zijn er nog een aantal (zeer) kleine eilandjes die officieel tot de eilandgroep behoren. De zomers op de Ionische eilanden zijn warm en droog; de rest van het jaar geldt er een zacht klimaat. Wel valt er wat meer dan gemiddeld neerslag op deze Griekse eilanden. Dit verklaart ook meteen waarom de eilanden zo groen zijn. Je hoeft je hierdoor trouwens niet te laten afschrikken. Zeker in de zomer lopen de temperaturen hoog op en hoef je – uitzonderingen daar gelaten – niet bang te zijn voor regen.

Argo-Saronische eilanden

De Argo-Saronische eilanden of Saronische eilanden liggen voor de kust van Athene. Vanwege deze ligging zijn de eilanden gemakkelijk per boot vanaf het vaste land te bereiken. Dit maakt deze Griekse eilanden ook onder de lokale bevolking erg geliefd. Op de Saronische eilanden heb je soms het gevoel terug in de tijd te gaan. Zo oogt alles bijvoorbeeld nog erg traditioneel. Op deze Griekse eilanden worden pittoreske haventjes afgewisseld met beschutte baaien en prachtige landschappen zodra je meer het binnenland intrekt. Tot de Argo-Saronische eilandengroep behoren de eilanden Aigina, Kythira, Salamine, Poros, Spetses en Ydra. Deze drie laatst genoemde eilanden zijn autovrij waardoor er een rustige, ontspannen sfeer hangt.

Sporaden en Evia

In het Noord-Westen van de Egeische zee liggen de Sporaden. Het bekendste en meest toeristische eiland van de Sporaden is Skiathos. Dit heeft er ook mee te maken dat dit het enige eiland is met een eigen vliegveld en de bekende luchtvaartmaatschappijen hier zomers allen naartoe vliegen. Behalve Skiathos bestaan de Sporaden uit Skyros, Skopelos, Alonissos en Evvoia alleen zijn deze dus lastiger te bereiken. Skyros is het grootste eiland en kent weinig toerisme waardoor het heel erg authentiek is. Skopelos is een oase van rust voor de echte natuurliefhebber terwijl Alonissos weer een unieke flora en fauna kent. Hoewel rust op deze eilanden overheerst, heb je natuurlijk altijd zelf de keuze om de gezelligheid op te zoeken en is het er zeker niet uitgestorven.

Hoewel Evia onder Nederlandse toeristen misschien niet heel bekend is, is dit wel het op één na grootste Griekse eiland van het hele land en het 6e grootste eiland van de Middellandse Zee. Evia ligt vlak voor de kust van het Griekse vasteland en heeft behalve een mooie hoofdstad ook vele traditionele dorpjes, prachtige stranden en heel veel cultuur te bieden.

Cycladen

De Cycladen liggen in de Egeische zee en staan bekend als schilderachtig. Hier vind je de typische witte schilderachtige huisjes met blauwe deuren en ramen zoals je die op ansichtkaarten terugziet. Op de eilanden kun je verdwalen in smalle straatjes, loop je talloze pittoreske kerkjes tegemoet en geniet je van prachtige uitzichten. De azuurblauwe zee die de eilanden omringt maken de Cycladen zeer geliefd. Vaak kiezen toeristen ervoor om meerdere eilanden te bezoeken door te gaan eilandhoppen. Het bekendste eiland van de Cycladen is ongetwijfeld Santorini. Dit sprookjesachtige eiland ligt op een uitgedoofde onderzeese vulkaan wat de ligging bijzonder uniek maakt. Verder bestaan de Cycladen onder andere uit Mykonos, Paros, Naxos en Ios.

Noordoostelijke Egeïsche Eilanden

De Noordoostelijke Egeïsche Eilanden bestaan uit de bekende Griekse eilanden Lesbos, Samos en Chios en de onbekendere eilanden Limnos, Ai Stratis, Psara, Oinousses, Ikaria en Fournoi. Lesbos is het grootste eiland uit dit rijtje en samen met Samos en Chios het meest toeristisch. Hoewel de eilanden tot dezelfde groep behoeren verschillen ze onderling genoeg. Chios ligt vlak voor de Turkse kust tussen het noordelijk gelegen Lesbos en zuidelijk gelegen Samos in. Chios is een eiland voor afwisseling. zo is het noorden vooral rotsachtig terwijl het zuiden een stuk vlakker is. Samos is erg groen, rustig eiland met mooie stranden en traditionele dorpjes.

Dodekanesos

De Dodekanesos eilanden liggen in het zuidoosten van de Egeische zee en vormen samen met de Cycladen en de Saronische eilanden de Zuid-Egeische eilanden. De naam stamt af van Dodekanisa, wat 12 eilanden betekent. Hoewel de Dodekanesos eigenlijk meer eilanden beslaat zijn de kleinere eilanden niet in de benaming meegenomen. De ligging van de Dodekanesos voor de kust van Turkije zorgt voor een unieke mix op de eilanden met een mix van westelijke en oostelijke invloeden. De bekendste eilanden van de Dodekanesos zijn Rhodos, Kos en Karpathos.

Kreta

Hoewel het natuurlijk geen eilandengroep is, wordt Kreta wel als aparte regio gezien. Kreta is zonder twijfel het populairste Griekse eiland. Het eiland is met een lengte van 260 km zelfs het op vier na grootste eiland in de Middellandse Zee. Hoewel Kreta bij velen direct geassocieerd wordt met feestende jongeren in Chersonissos, heeft het eiland veel meer te bieden. Kreta is te verdelen in vier departementen, namelijk Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like