stranden-kefalonia

Luieren maar: 8x stranden op Kefalonia

Hoewel het Griekse eiland Kefalonia bekend staat als groen en veelzijdig, leent het zich óók perfect als strandbestemming. Het eiland is talloze stranden rijk die zijn omringd door gezellige dorpjes en badplaatsen. Ga mee op reis langs de kust van dit Griekse eiland en ontdek welke stranden op Kefalonia allemaal te vinden zijn.

 

1. Myrtos Beach

Locatie: Pylaros, noordwesten van Kefalonia
Natuurlijk mag Myrtos Beach niet ontbreken. Dit strand domineert zo’n beetje elk lijstje dat over stranden op Kefalonia gaat. Ook wij schreven er al eerder over. Pas wanneer je het strand met eigen ogen hebt aanschouwd, zul je begrijpen waarom. Myrtos Beach is het bekendste strand van het eiland en ligt in de gelijknamige baai. Het intense azuurblauwe water gecombineerd met de witte kiezels maken het een ongekend populaire plek. Op Myrtos Beach zijn strandbedden en parasols te huur. Er is echter geen bar of restaurant te vinden, dus je doet je er verstandig aan om eigen versnaperingen mee te nemen.

Het strand is per auto of scooter te bereiken, waarbij het laatste stuk flink wat haarspeldbochten bevat. Onderschat de drukte – zeker in het hoogseizoen – niet. Zo kan parkeren wat lastiger zijn wanneer je later op de dag arriveert.

Behalve Myrtos Beach daadwerkelijk bezoeken is het fotograferen ervan misschien nog wel populairder. Niet voor niets draagt het strand regelmatig de titel als meest gefotografeerd van heel Griekenland.

Van een panoramapunt bovenaf is het strand goed te aanschouwen en kun je prachtige foto’s maken.

2. Emplisi Beach

Locatie: Erisos, noorden van Kefalonia
Emplisi Beach ligt nabij Fiskardo, een gemoedelijk vissersdorp waar we al eerder over schreven. Dit kiezelstrand is middels een korte wandeling te bereiken en wordt omgeven door vele bomen. Hierdoor zijn er ook schaduwplekken te vinden, al kun je tijdens het hoogseizoen misschien beter zelf een parasol meenemen. Het water hier is extreem helder en heeft een mooie turqoise kleur.

3. Vouti Beach

Locatie: Zola, westen van Kefalonia
Vouti Beach ligt op een halfuurtje rijden van Myrtos Beach in het noordwesten van Kefalonia. Het laatste stukje weg is onverhard en kun je ook te voet afleggen. Vouti Beach heeft parelwit zand en het water hier is diepblauw, wedden dat je je ogen uitkijkt? Op zo’n 2 kilometer van Vouti Beach ligt het plaatsje Agia Kiriaki. Hier kun je een bootje huren en verder varen naar nog afgelegen strandjes, zoals Kamari of Fteri Beach.

 

4. Makris Gialos

Locatie: Lassi, westkust van Kefalonia
Makris Gialos is een lang strand in de populaire badplaats Lassi. Het goudgele zand, heldere blauwgroene water en de dennenbomen die het strand omheinen maken dit een geliefde plek. Ook qua faciliteiten hoef je je hier geen zorgen te maken en is aan alles bedacht. Behalve een beachbar en restaurant waar je je verse koffie, lunch en snacks kunt bestellen zijn er voldoende parasols en ligbedjes te huur en kun je verschillende watersporten beoefenen. Al met al zijn op dit strand op Kefalonia alle ingrediënten voor een geslaagde dag.

 

5. Platis Gialos

Locatie: Lassi, westkust van Kefalonia
Platis Gialos ligt direct achter Makris Gialos en is een rustiger alternatief. Je komt er door vanaf Makris Gialos simpelweg een stukje door te lopen. Het is een klein, rustig strand met fijn zand en kraakhelder water. Er zijn ligbedjes en parasols aanwezig en in de kleine beachbar kun je terecht voor eenvoudige versnaperingen.

6. Petani Beach

Locatie: Petani, noordwesten van het schiereiland Paliki
Verblijf je op schiereiland Paliki en heb je zin in een dagje strand? Zet dan koers richting Petani Beach. Dit strand wordt ook wel als tegenhanger van Myrthos Beach gezien alleen dan wat kleinerschaliger en mag daarom zeker niet ontbreken in dit overzicht van stranden op Kefalonia. Hoewel het strand enkele jaren geleden vooral locals trok, weten toeristen het vandaag de dag ook steeds vaker te vinden. Op het strand zijn ligbedjes en parasols te huur en ook kun je er terecht voor wat eten en drinken.

Niet alleen het strand zelf is mooi, ook de route er naartoe. Je passeert hoge, steile witte rotsen en komt langs traditionele Griekse dorpjes. Leuk om onderweg dus af en toe te stoppen terwijl je geniet van de meest indrukwekkende uitzichten.7. Antisamos Beach

Locatie: Sami, oostkust van Kefalonia
Antisamos Beach is een heel groots kiezelstrand met kraakhelder zeewater. Het strand ligt op enkele kilometers van de havenplaats Sami en is gemakkelijk per auto te bereiken. Een leuk weetje is dat het strand vooral bekendheid verkreeg dankzij de opnames van de film Captain Corelli’s Mandolin, waarin Penelope Cruz een hoofdrol had. Het strand is erg modern, zo vind je er verschillende beachbars waar je even kunt bijkomen wanneer je de zon even wilt ontvluchten.

Op het strand zijn ligbedden en parasols te huur, die waarschijnlijk erg welkom zijn. Omdat het een kiezelstrand betreft is het hier namelijk niet erg comfortabel om enkel je handdoek uit te spreiden. Ook zijn er verschillende watersportmogelijkheden. Deze faciliteiten zorgen er overigens ook voor dat het strand populair is. Zeker in de zomermaanden kan het er druk zijn en wordt er aangeraden om tijdig te arriveren.

8. Xi Beach

Locatie: Petani, noordwesten van het schiereiland Paliki
Xi Beach is wellicht een vreemde eend in dit overzicht van stranden op Kefalonia. Het strand is namelijk niet hagelwit, zoals je juist veel in Griekenland ziet, maar rood. Deze rode kleur steekt ook nog eens sterk af tegen de witte kliffen die op de achtergrond prijken. Dit rode zand bevat ook nog eens speciale mineralen, waardoor mensen zich ermee insmeren en het gebruiken als natuurlijk kleimasker.

Het strand is goed georganiseerd. Zo zijn er bedjes en parasols te huur en wappert er de Blue Flag. Deze vlag wordt in Griekenland als kwaliteitssymbool gebruikt waardoor je verzekerd bent van schoon water en strand.