Kiezen maar: Kreta of Kos? Dit zijn de overeenkomsten en verschillen

In de zoektocht naar het leukste Griekse eiland voor je volgende vakantie, lopen veel mensen tegen de vraag aan of ze moeten kiezen voor Kreta of Kos. Hoewel de eilanden beide populair zijn en ze misschien daarom vaak met elkaar vergeleken worden, verschillen ze onderling wel degelijk. Tijd om stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten zodat jij zelf de keuze kan maken of je naar Kreta of Kos wil.

Op zoek naar de beste deals voor Kreta of Kos? Tips van Reisguide:
>>
Vliegtickets: Transavia
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Autohuur: Alamo en Sunnycars 
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here

 

Overeenkomsten

Een heldere azuurblauwe zee, pittoreske dorpjes, een prachtige natuur en de overheerlijke Griekse keuken. Je vindt het op zowel Kreta als Kos. Mochten dat je enige vakantiewensen zijn, maakt het dus niet zo heel veel uit voor welk eiland je gaat. Kijk je wat verder dan dat, zul je al gauw merken dat de eilanden nog best wel verschillen.

Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Niet zo gek dus, dat je hier terecht kunt voor een grote verscheidenheid aan zowel natuur, cultuur, activiteiten en geschiedenis. Hoewel Kreta vaak direct geassocieerd wordt met de uitermate populaire (vooral onder jongeren) badplaats Chersonissos, biedt het eiland veel meer dan dat. Zo kun je het archeologisch museum in de hoofdstad Heraklion bezoeken, wandelen door de smalste kloof ter wereld (Samariakloof) of de ruïnes van het paleis van Knossos bekijken.

  • Grootste eiland van Griekenland
  • Afhankelijk van waar je naartoe gaat levendige badplaatsen
  • Mogelijkheid tot het opzoeken van meer rust aan het zuidkust van Kreta; authentieker en minder massatoerisme dan dat je in het noorden vindt
  • Directe vlucht naar Heraklion of Chania met Transavia

Kos

Kos is met een oppervlakte van slechts 300 km2 stukken kleiner dan Kreta. Sterker nog, het staat zelfs bekend als fietseiland. Het noordoosten van het eiland is bijna vlak en je vindt er veel aangelegde fietspaden. Aan aanbieders van fietsenverhuur geen gebrek; je kunt dus ter plekke tijdens je vakantie bepalen of en voor hoeveel dagen je al fietsend het eiland wil ontdekken. De kleinschaligheid van het eiland zorgt er verder voor dat er een gemoedelijke sfeer op het eiland hangt. De fijne stranden, die vaak kindvriendelijk zijn en het ruime aanbod aan accommodaties maakt het een geliefd eiland om naartoe te gaan.

  • Directe vlucht naar Kos met Transavia
  • Geliefd eiland onder watersporters ((wind)surfen/duiken)
  • Mogelijkheid tot een dagtrip naar Turkije

Verschillen Kreta en Kos

Eigenlijk zijn Kreta en Kos dus twee totaal verschillende eilanden. Hoewel veel mensen ze vergelijken omdat ze beide populair zijn en er vele vakanties naartoe worden aangeboden, verschillen ze onderling wel degelijk. Zo is Kreta het grootste eiland van Griekenland en biedt het daarmee ook de grootste verscheidenheid, terwijl Kos een stuk kleiner is maar er ondanks dat ook daar genoeg te zien en te doen is.

Praktische informatie Kreta
>>
Vliegduur: Circa 3,5 uur
>> Luchthaven: Heraklion International airport (HER) of Chania International airport (CHQ)
>> Valuta: Euro 
>> Vliegtickets: Vlieg naar Heraklion of Chania met Transavia
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Autohuur: Alamo en Sunnycars 
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here

Praktische informatie Kos
>> Vliegduur: Circa 3,5 uur
>> Luchthaven: Kos Hippocrates (KGS)
>> Valuta: Euro
>> Vliegtickets: Transavia
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Autohuur: Alamo en Sunnycars 
>> Pakketreizen: TUI en Sunweb

Booking.com
Reisguide.nl is dé Nederlandse online reisguide waar je je laat inspireren voor je volgende vakantie. Wekelijks lees je hier alles over de nét iets rustigere plekjes met vaak een vleugje luxe in zowel binnen- als buitenland. Heb je vragen, opmerkingen of wil je samenwerken? Stuur gerust een berichtje naar info@reisguide.nl.