Balos Beach: een azuurblauwe lagune op Kreta

Balos Beach ligt op het Griekse eiland Kreta. Deze plek is hét bewijs dat het populaire vakantie eiland zoveel meer te bieden heeft dan schreeuwerige badplaatsen als Chersonissos en Malia waar Kreta toch al wel snel mee wordt geassocieerd. Deze azuurblauwe lagune ligt in het uiterste noordwesten van het eiland op ongeveer een uur rijden van de tweede stad Chania. Het behoort tot een van de bekendste (en mooiste!) bezienswaardigheden van Kreta en als je het met eigen ogen hebt gezien zul je direct begrijpen waarom.

VLIEG NAAR KRETA

Transavia en TUI

PAKKETREIZEN NAAR KRETA

TUI, Eliza was Here en Sunweb

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Ligging

Balos Beach ligt in het uiterste puntje van Kreta, 56 kilometer ten noordwesten van de tweede stad Chania. Het is een bekende lagune met onwijs wit zand en kristalhelder water. Dit doet het haast overkomen alsof je je in een Caribische bestemming begeeft. Los van het witte zand en kraakheldere water is ook de omgeving van Balos Beach bijzonder. Zo leven hier zeldzame dieren en planten die je buiten Kreta nergens anders ziet.

Gramvoussa eilanden

Tegenover het strand van Balos liggen twee (hele kleine) onbewoonde eilanden, namelijk Iremi Gramvoussa en Agria Gramvoussa. Je kunt hier in het hoogseizoen met een boot naartoe. Nu zul je je misschien afvragen wat je op zo’n onbewoond eiland moet. Het antwoord hierop is een kasteel, dat in de 16e eeuw door Venetianen is gebouwd. Vanaf dit kasteel heb je een adembenemend uitzichtop het kraakheldere water en de kustlijn van Kreta.

Let wel op: zeker in de zomermaanden kan het onwijs warm worden op Kreta. De klim naar het kasteel naar boven kan met die hitte best pittig zijn. Zorg dus voor goede zonbescherming en neem voldoende water mee.

Natuur

Los van het kraakheldere water en strand wat veel mensen trekt, is het de natuur die deze plek extra bijzonder maakt. Zo verblijven er hier een groot aantal vogels, dient de lagune als tussenstop voor vogels tijdens de trekperiode en nestelen vogels zich in de grotten van het gebied. De Caretta Caretta schildpad, die ook bij Zakynthos en Kefalonia voorkomt, legt in dit gebied regelmatig eieren. Niet zo gek dus dat het een strikt beschermd Natura 2000 gebied is.

Hoe kom je er?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe is Balos Beach eigenlijk te bereiken? Hier zijn simpelweg 3 manieren voor, waarvan er eentje de beste en meest voor de hand liggende optie is. Dit is de optie om vanuit de haven van Kissamos de boot te nemen. Dit kan overigens wel alleen in het hoogseizoen dus houd hiermee rekening als je je reis gaat plannen.

Een alternatief is om zelf met de auto te gaan, al is het laatste gedeelte een onverharde weg waar het voor een gewone auto onmogelijk is om overheen te rijden. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat je huurauto die je bij Avis, Sunnycars of Alamo kunt huren hoogstwaarschijnlijk niet verzekerd is.

De laatste optie is om wandelend te gaan, al raden we dit eigenlijk alleen maar aan in het voor- of najaar. De wandeling duurt namelijk al gauw 3 uur en is dus niet te doen als het hartje zomer is en temperaturen boven de 30 graden uitsteken.

Drukte

Net als veel andere plekken, is het in de zomermaanden op Balos Beach erg druk. Daarnaast liggen de temperaturen op Kreta in juli en augustus het hoogste dus is ons advies om – indien mogelijk – buiten het hoogseizoen die kant op te gaan. Heb je geen keuze? Zorg dan dat je ‘s ochtends vroeg vertrekt zodat je de echte massa in ieder geval nog voor bent.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Griekenland deals van Sunweb

Voordelige autohuur

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Griekenland