thessaloniki-griekenland

Een stedentrip naar Thessaloniki, Griekenland: dit is wat je er kunt zien en doen

Thessaloniki is na Athene de grootste stad van Griekenland en wordt ook wel Saloniki genoemd. Het is een belangrijke culturele stad én leent zich dankzij de rechtstreekse vliegverbinding met Nederland perfect als stedentrip bestemming. Niet voor niets weten steeds meer toeristen deze stad te vinden. Maar wat kun je allemaal tijdens een vakantie in Thessaloniki doen? Wij vertellen je er meer over.

VLIEG NAAR THESSALONIKI

Transavia

PAKKETREIZEN

TUI, Eliza was Here en Sunweb

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Wat is er te doen in Thessaloniki?

Thessaloniki is wat gemoedelijker dan de drukkere hoofdstad Athene. Het leuke aan deze bestemming is dat je hier perfect cultuur kunt combineren met ontspanning. Extra pluspunt: alles in de stad is makkelijk lopend te doen. Leuk, want zo kun je al lopend, terwijl je lekker in de rondte kijkt, de boel verkennen. Wij vertellen je wat je tijdens een vakantie in Thessaloniki in ieder geval niet mag overslaan.

Struin over een van de vele markten

Thessaloniki is verschillende markten rijk, waar je lekker over kunt struinen. De Modiano market is een van de meest traditionele markten van de stad en ligt in hartje centrum. Hier word je overspoeld door smaak- en geurexplosies en krijg je een goed beeld van het echte Griekenland. Je vindt hier onder andere kruiden, vis, vlees en delicatessen. Ook vind je er kleinere taverna’s, barretjes en restaurants op de markt zelf waar je een tussenstop kunt maken voor een hapje en drankje. Behalve op de Modiano kun je ook een kijkje nemen op de Kapani market, Bezesteni market en Pit Pazar market.

Bezoek een of meerdere kerken

Aan kerken geen gebrek in Thessaloniki. De stad is talloze historische kerken rijk waaraan je een bezoek kunt brengen. De Agios Dimitrios is de belangrijkste kerk van de stad. In deze kerk vind je mozaieken uit de 7e eeuw. Verder kun je een kijkje nemen in de Agia Sophia of de Panagia Chalkeon, de voormalige kerk van kopersmeden.

Wandel over het Aristotelesplein

Aan de Thermaische Golf ligt het belangrijkste plein van de stad, namelijk het Aristotelesplein. Dit plein is veel gezellige terrassen en winkels rijk. Ook vind je er het Electra Palace Hotel, een van de meest luxe hotels van Thessaloniki.

Bekijk historische monumenten vanaf de boulevard

De circa 6 kilometer lange boulevard van Thessaloniki kan als de hotspot van de stad worden gezien. Terwijl je over de boulevard struint, kom je langs verschillende historische monumenten.

Vergeet de UNESCO Werelderfgoedlijst niet

Dat Thessaloniki bekend staat om de historie blijkt wel aan het aantal monumenten die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Van de 23 belangrijke historische plekken staan er maar liefst 15 op de UNESCO lijst. Daarvan heb ik er in ieder geval twee bezocht. Allereerst is de Rotonda middenin het centrum een bezoekje waard. Daarnaast heb ik de Byzantijnse stadsmuren vanaf het hoogste punt bekeken. Deze muren lopen helemaal rond het moderne stadscentrum van Thessaloniki en geven de geschiedenis van de stad weer.

Stranden

Een gezellig plein, leuke markten, een fijne boulevard waar je over kunt struinen en genoeg restaurants om lekker te eten. Een vakantie in Thessaloniki kent vrijwel alle ingrediënten voor een geslaagde trip. Toch ontbreekt er iets als je het ons vraagt. Hoewel zo’n lange boulevard erg fijn is, is de stad namelijk geen strand rijk. Voor alle strandliefhebbers hebben we goed nieuws; in de omgeving van Thessaloniki zijn genoeg prachtige stranden te vinden. Je kunt hiervoor het beste doorrijden naar het schiereiland Chalkidiki. Hier zijn talloze stranden te vinden die aan het plaatje van ideaal strand (lees: witte zandstranden met turqoise kleurig zeewater) voldoen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *