schilpadden-spotten-zakynthos

Schildpadden spotten op Zakynthos: dit zijn de beste plekken om ze te zien

Schildpadden spotten doe je op Zakynthos. Hoewel dit Ionische eiland vooral bekend staat om het fijne mediterraanse klimaat dat er heerst en de prachtige stranden met kraakhelder zeewater, valt er tijdens een vakantie op dit eiland nog veel meer te ontdekken. Zo is dit Griekse eiland een van de plekken in Europa waar je schildpadden kunt spotten. Hoe dit kan en waar je moet zijn om deze schildpadden ook daadwerkelijk te kunnen spotten op Zakynthos vertellen wij je graag.

VLIEGTICKETS NAAR ZAKYNTHOS

Transavia en TUI

PAKKETREIZEN NAAR ZAKYNTHOS

TUI, Eliza was Here en Sunweb

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Caretta Caretta schildpadden op Zakynthos

First things first. Kan je schildpadden spotten in Europa? Jazeker! En wel op het Griekse eiland Zakynthos. Een combinatie van de wind en de temperatuur van het zand en zeewater zorgt voor een ideale leefomgeving voor de Caretta Caretta schildpad, die ook wel dikkopschildpad of onechte karetschildpad wordt genoemd.

Deze schildpad, die stevig is gebouwd, heeft een hartvormig schild dat roodbruin van kleur is. Caretta Caretta schildpadden komen in tropische, subtropische en gematigde zeeen voor. Behalve op Zakynthos kun je ze ook spotten op buureiland Kefalonia.

Baai van Laganas

De baai van Laganas is de plek op Zakynthos om schildpadden te kunnen spotten. Je vindt hier onder andere de stranden van Laganas, Kalamaki en Dafni. Het leuke is dat je hier in het seizoen met een beetje geluk de schildpadden met eigen ogen over het strand ziet waggelen. Houd er overigens wel rekening mee dat de baai in verschillende zones is opgedeeld, waar strenge regels gelden. Zo mag je op een groot deel van de stranden niet zomaar overal komen en lopen of je strandbedje en parasol plaatsen. 

Behalve de baai van Laganas is het strand van Gerakas of Gerakas Beach een populaire plek om schildpadden op Zakynthos te spotten. Je vindt er vele nesten op het strand. Ook is er een informatie centrum waar je meer kan leren over de Caretta Caretta schildpad. 

Marathonisi (Turtle Island)

Voor de baai van Laganas ligt Marathonisi, dat ook wel bekend staat als Turtle Island. De naam zegt het al: voor het spotten van schildpadden moet je hier zijn. De spotkans hier is enorm groot. Vanaf het eiland kun je via verschillende excursies naar Marathonisi om de beesten met eigen ogen te aanschouwen.

 

Wanneer kan je schildpadden spotten?

De meeste schildpadden komen op Zakynthos in de periode vanaf eind mei tot begin augustus eieren leggen. Dit gebeurt op verschillende stranden op het eiland. Uiteindelijk komen de meeste eieren uit in de maand september, en worden er tot half oktober schildpadden geboren.