Eilandhoppen in Kroatie

eilandhoppen-kroatie

Eilandhoppen in Kroatië is niet voor niets ongekend populair. De eilanden zijn namelijk erg divers en vaak op een eenvoudige manier te bereiken. Door te gaan eilandhoppen in Kroatië kun je niet alleen in een korte tijd veel van het land zien maar ook de charmes van de verschillende eilanden ontdekken. Of je nu op zoek bent naar rust en natuur, azuurblauwe stranden of een combinatie van beiden: eilandhoppen in Kroatië maakt het allemaal mogelijk.

Eilanden Kroatië

Van de circa 1100 eilanden die zich rondom Kroatië bevinden, zijn er slechts tientallen bewoond. Deze zijn verspreid over de gehele kustlijn. Afhankelijk van het deel dat je wilt bezoeken kun je een keuze maken waar je wilt eilandhoppen in Kroatië. We hebben de eilanden daarom onderverdeeld in het noorden, midden en zuiden van Kroatië.

Eilandhoppen in het noorden van Kroatië

Cres
Cres (lees: Très) is onderdeel van de Cres-Lošinj archipel en is een de grootste eilanden van de Adriatische Zee. Het eiland wordt vooral geroemd om de natuur; de landschappen zijn er namelijk erg wisselend. De combinatie van weelderige bossen tot kale, spitse rotsen maakt het ernaar dat er zeldzame planten en vogelsoorten op dit eiland voorkomen. Cres is te bereiken met de veerboot vanaf Krk of via het schiereiland Istrië.

Krk
Krk is een groot, levendig eiland dat middels een brug aan het vasteland van Kroatië verbonden is. De gelijknamige hoofdstad Krk is omringd door stadsmuren en kent een rijke geschiedenis. Luieren doe je in de westelijk gelegen badplaats Malinska, waar je zowel zand- als kiezelstranden vindt. Verder is Malinska leuke winkels en restaurants rijk die voor een geslaagde dag uit zorgen.

Luieren in midden Kroatië

Brač
Brač ligt voor de kust van de stad Split en is qua oppervlakte het grootste van de Dalmatische Eilanden. Na Cres en Krk is Brač het grootste eiland in de Adriatische Zee. Het eiland is wereldberoemd om het Zlatni Rat strand, dat dankzij de unieke vorm ook wel ‘Gouden Hoorn’ wordt genoemd. Het is een overzichtelijk eiland dat gemakkelijk per auto verkend kan worden. De bekendste plaats is Bol, waar je op smalle straatjes stuit met een gezellige boulevard en stranden waar je je ogen uit kijkt. Kleinere dorpjes op het eiland zijn Skrip, Milna en Postira. Brač is met de veerboot vanaf Split te bereiken.

zlatni-rat-kroatie

Het Zlatni Rat strand, ook wel bekend als ‘Gouden Hoorn’. Bron: Flickr

Hvar
Hvar is een groot eiland dat ten zuiden van Brač ligt. Het eiland is per veerboot vanaf Split te bereiken. Hoewel Hvar geliefd is onder de jetset, kun je er ook zeker terecht voor een betaalbare vakantie. Het leuke aan het eiland is namelijk dat er voor ieder wat wils is. Zo kun je feesten tot in de late uurtjes maar ook complete rust in de natuur opzoeken. Het eiland staat verder bekend om de Paklinski (Pakleni) eilanden, een uitgestrekte eilandengroep voor de kust van Hvar. Deze eilanden hebben hagelwit zand en kraakhelder water en zijn per watertaxi, georganiseerde excursie of een eigen (gehuurde) boot te bereiken.

Rondwalen in het groene zuiden

Korčula
Korčula is een heuvelachtig eiland gelegen in het zuiden van de Adriatische zee. De gelijknamige grootste plaats op het eiland wordt vaak klein Dubrovnik genoemd, verwijzend naar de oude gebouwen met oranje daken en stadsmuren waarmee de plaats omgeven is. Een bezoek aan de St. Marcus kathedraal mag absoluut niet worden overgeslagen wanneer je in Korčula bent. Het eiland kenmerkt zich als groen; er zijn vele wijngaarden, olijfboomgaarden en bossen op het eiland te vinden. Korčula is met de veerboot in 3 uur vanaf Split te bereiken.

Mljet
Echte natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Mljet. Dit kleine eiland bestaat voor maar liefst 90% uit groen. De gehele westkust van het eiland is uitgeroepen tot nationaal park en dit is ook meteen de grootste trekpleister van het eiland. Het park is twee bijzondere zoutwatermeren rijk die absoluut een bezoek waard zijn. Een bruisend nachtleven hoef je op Mljet niet te verwachten; er heerst een relaxte, ongedwongen sfeer. Mljet bereik je per ferry vanuit Korčula, Prapatno of Dubrovnik te bereiken.

Vervoer tussen de eilanden

Wanneer je wilt eilandhoppen in Kroatië, kun je gebruikmaken van verschillende veerdiensten. De belangrijkste aanbieder is Jadrolinija. De routes van de veerdiensten zijn onderverdeeld in de districten Rijeka, Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik. De meeste veerboten van Jadrolinija varen met een andere dienstregeling in het hoogseizoen dan in het laagseizoen.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply