Veerboten in Kroatië: alles wat je wil en moet weten wanneer je gaat eilandhoppen 

Wist je dat Kroatië uit meer dan 1000 eilanden bestaat? Het is daarmee bij uitstek een bestemming om te gaan eilandhoppen. Het vasteland is erg goed met de eilanden te combineren vanwege een groot netwerk aan veerboten in Kroatie. Om nog maar te zwijgen over hoe mooi de eilanden zijn. Wat ons betreft is het echt de moeite waard om er een aantal te bezoeken wanneer je op vakantie naar Kroatie gaat. Omdat er aardig wat mogelijk is qua veerboten in Kroatië vertellen we je meer over de opstapplaatsen, aanbieders en wat er allemaal bij komt kijken.

VLIEG NAAR KROATIE

Transavia en KLM

PAKKETREIZEN NAAR KROATIE

TUI en Sunweb

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Rijeka, Zadar, Sibenik, Split of Dubrovnik

Wanneer je wil gaan eilandhoppen in Kroatië is het allereerst de vraag vanuit waar je dit wil doen. Er zijn verschillende vertrekpunten waar veerboten in Kroatie vertrekken. Ze zijn gelinkt aan verschillende districten, namelijk Rijeka, Zadar, Sibenik, Dubrovnik en Split. Afhankelijk van welk deel je van Kroatie wilt zien kun je dus bepalen waar je het beste kunt opstappen. Wel is het zo dat er vanuit Split verreweg de meeste veerdiensten vertrekken. Wist je trouwens dat er ook buitenlandse routes zijn? Zo kun je vanuit sommige plekken een veerdienst nemen naar verschillende plekken in Italië.

Jadrolinija

Er zijn aardig veel aanbieders van veerdiensten waar je uit kunt kiezen. Grote kans dat de naam Jadrolinija voorbij komt als je wat research doet, want dit is de grootste aanbieder van veerboten in Kroatië. Ze beschikken over de meeste routes en op hun eigen website kun je tickets vooraf al aanschaffen voor de route die je wil nemen. Zorg overigens wel dat je altijd – zeker in de zomermaanden – op tijd in de haven aanwezig bent. Tijdens het hoogseizoen wordt er erg veel gebruik gemaakt van veerboten in Kroatie en is het er ontzettend druk. Plan daarom genoeg tijd in zodat je met de boot mee kan en niet teleurgesteld wordt. Voor meer informatie over Jadrolinija en voor het aanschaffen van tickets kun je op hun eigen website terecht.

Andere aanbieders

Hoewel Jadrolinija de grootste is, zijn er nog meer aanbieders actief. Zo heb je bijvoorbeeld Kapetan Luka, Catamaran Line en de G&V Line. We raden je aan om in eerste instantie te bedenken welke eilanden je wil bezoeken om vervolgens te kijken wat het beste vertrekpunt is en welke aanbieders de route aanbieden. Je vooraf vastpinnen aan een specifieke aanbieder heeft niet zoveel zin en is ook helemaal niet nodig omdat het uiteindelijk allemaal op hetzelfde neerkomt en de verschillen minimaal zijn.

Veerboot of catamaran

Ben je uit over de route en waar je moet opstappen? Dan rest er nog een andere hele belangrijke vraag. En dat is het type boot waar je mee gaat varen. Hoewel je hier zelf niet je voorkeur voor hoeft uit te spreken gaat het er eigenlijk vooral om hoe je wil gaan eilandhoppen. Wil je bijvoorbeeld de auto mee? Of ben je te voet? Op de meeste routes varen veerboten of catamarans maar het grote verschil is dat je op een catamaran niet terecht kunt met je auto. Reis je daar wel mee? Dan ben je dus sowieso beperkt tot de routes die met een catamaran worden aangeboden.

Tickets

Zoals net al even benoemd kun je vooraf al op de website van Jadrolinija tickets voor de route kopen. Houd er wel rekening mee dat tickets voor de veerboot niet plaats en/of tijdgebonden zijn maar enkel voor een specifieke datum gelden. Zorg daarom dat je ruim op tijd bij de boot bent om te voorkomen dat je niet mee kunt op de tijd die je voorkeur heeft. Zeker in het hoogseizoen is het erg druk en is daarom een goede voorbereiding en op tijd aanwezig zijn erg belangrijk.

You might also like