welke-waddeneilanden-autovrij

Laat de auto maar staan: op deze autovrije waddeneilanden is jouw bolide niet welkom

Wil je een trip naar een van onze waddeneilanden plannen? Bedenk dan van tevoren of je de auto wil meenemen. Wat niet iedereen namelijk weet, is dat je auto op sommige waddeneilanden helemaal niet welkom is. Wel zo handig natuurlijk om dit van te voren al te weten, in plaats van dat je er pas bij de veerboot achterkomt. Welke autovrije waddeneilanden er zijn en hoe je jezelf wel over het eiland kan verplaatsen vertellen wij je graag.

Zowel Vlieland als Schiermonnikoog zijn autovrije waddeneilanden. Je moet je auto achterlaten op het vasteland voordat je op de veerboot stapt. Op Texel, Terschelling en Ameland zijn auto’s wel welkom.

Vlieland

Het is overigens niet heel gek dat je je auto niet zomaar mag meenemen naar Vlieland. Het eiland is namelijk slechts 1 weg rijk. Je kan je voorstellen dat Vlieland al gauw vastloopt als er teveel mensen met hun auto gebruik maken van deze weg.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is net als Vlieland klein en kent amper wegen. Daarbij heeft bijna het hele eiland de status Nationaal Park, waardoor ook dit een autovrij waddeneiland is.

Autoluw of autovrij

Hoewel er over het algemeen veelal over autovrije waddeneilanden wordt gesproken, klopt dit in werkelijkheid niet helemaal. Sterker nog, als je op Vlieland of Schiermonnikoog bent zul je zelf ervaren dat er wel degelijk auto’s op het eiland rondrijden.

Dit heeft ermee te maken dat rondrijden op een van deze eilanden alleen mogelijk is wanneer je een ontheffing van de gemeente hiervoor hebt. Aangezien je hier al toerist waarschijnlijk geen beschikking over hebt zul je je auto alsnog moeten achterlaten.

You might also like