dorpen-texel

Weg in eigen land: dit zijn de leukste dorpen van Texel

Niet voor niets is Texel onverminderd populair. Het grootste waddeneiland van Nederland is een perfecte bestemming wanneer je er even tussenuit wil piepen, zonder hiervoor naar het buitenland te hoeven gaan. Het eiland is verschillende dorpen rijk, met allen een eigen gezicht. Wat dan de leukste dorpen van Texel zijn om te bezoeken? Wij nemen je mee langs de 7 verschillende dorpen, zodat je zelf kunt oordelen.  

1. Den Burg

We beginnen met het grootste dorp van Texel, Den Burg, dat tevens als hoofdstad van het eiland wordt beschouwd. Den Burg ligt midden op het eiland en is daarmee een perfecte uitvalsbasis om Texel te gaan verkennen. Het centrum is levendig en behalve winkels, terrassen en goede restaurants vind je hier ook een aantal historische panden, kun je er naar museum de Oudheidkamer en is er een zwembad en bioscoop. Al met al genoeg te doen dus.

2. De Koog

Waar Den Burg vooral als levendig en gezellig centrum dient, is De Koog de belangrijkste badplaats van Texel. De ligging van De Koog tussen de duinen, het bos en het strand maakt het een geliefde plek om te verblijven. De Dorpsstraat is – hoe kan het ook anders – de hoofdstraat en ook meteen de plek waar je op alle cafes, bars, restaurants en terrassen stuit. De Koog is hierdoor ook – en misschien wel vooral – een populaire plek onder jongeren.

3. De Waal

Waar je je in zowel Den Burg als De Koog aardig in de drukte begeeft, is dit in De Waal niet het geval. De Waal is namelijk het kleinste dorp van Texel en een plek waar je naartoe gaat wanneer je op zoek bent naar rust. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het is een van de leukere dorpen van Texel om doorheen te wandelen of te fietsen.

4. De Cocksdorp

De Cocksdorp is een gezellig dorp in het noorden van Texel. De Cocksdorp staat vooral bekend om hét boegbeeld van Texel dat vlakbij het dorp te vinden is: de vuurtoren. Een bezoekje brengen hieraan is daarom eigenlijk wel een must. Niet alleen wanneer je in De Cocksdorp verblijft, maar uberhaupt wanneer je op het eiland bent.

5. Den Hoorn

Van het noorden gaan we door naar het meest zuidelijke dorp van Texel, Den Hoorn. Misschien doet de naam je niet meteen een belletje rinkelen, maar Den Hoorn bezoeken doe je sowieso wanneer je naar Texel gaat. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat de veerboot hier aankomt. Bij helder weer kan je Den Hoor zelfs al zien liggen. Verder staat in Den Hoorn het meest gefotografeerde object van Texel, namelijk De Hervormde kerk, dat ookwel het witte kerkje wordt genoemd.

6. Oosterend

Oosterend is het oostenlijk gelegen dorp van Texel en wordt door velen als mooiste dorp van het eiland beschouwd. Het is een gemoedelijk dorp met schilderachtige straatjes en oude huisjes. Niet perse veel te doen, wel lekker rustig.

7. Oudeschild

Tot slot sluiten we af met het laatste dorp, Oudeschild. Dit is ook meteen het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. Het is de thuishaven van de vissersvloot van Texel wat betekent dat je hier de lekkerste verse vis kunt eten.

You might also like