varen-giethoorn

Varen in Giethoorn

Waarschijnlijk ken je de filmpjes wel. Een wirwar aan bootjes, varend door smalle grachten die worden bestuurd door veelal onervaren schippers wat zorgt voor een vrij chaotisch tafereel. Grote kans dat je naar een filmpje over varen in Giethoorn hebt gekeken. Dit dorp is namelijk enorm populair onder zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks alleen al circa 200.000 Chinezen (!) dit dorp bezoeken? Wat maakt dit dorpje zo populair en waarom is varen in Giethoorn zo leuk? 

Over Giethoorn

Giethoorn is met zo’n 2600 inwoners op het eerste oog een klein, rustig dorpje in Overijssel. In de praktijk is dit wel anders. Het dorp trekt namelijk, zeker in de lente en zomer, enorm veel dagjesmensen en buitenlandse toeristen. Hoe dit komt? Water! Giethoorn wordt omringd door water en draagt niet voor niets de bijnaam Hollands Venetië. Onder buitenlandse toeristen staat het dorp ook wel bekend als ‘dorp zonder straten’. Behalve zo’n 200.000 Chinezen, weten ook steeds meer Nederlanders Giethoorn te vinden. De grachtjes en bruggen maken het een geliefd dorpje om naartoe te gaan. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en is alleen lopend, per fiets of per boot te bereiken. Hoe je een dorp dat omringd wordt door water het beste kunt verkennen? Juist ja, per boot.

Een boot huren in Giethoorn

Behalve dat je met je eigen boot door Giethoorn kunt varen, kun je er ook voor kiezen om een boot te huren in Giethoorn. Je kunt dit doen bij verschillende verhuurbedrijven. We raden aan om hier vooraf een reservering voor te maken, gezien de drukte en populariteit van het varen door Giethoorn. Zo voorkom je teleurstellingen. Je kunt in Giethoorn verschillende soorten boten huren.

Fluisterbootje

Een fluisterbootje dankt zijn naam aan een elektrisch aangedreven motor. Zonder de stank en lawaai van een reguliere explosiemotor kun je hiermee dus rustig over het water varen. Fluisterbootjes zijn open punterbootjes , hebben een platte bodem en zijn redelijk stabiel.

Sloep

Behalve een fluisterbootje, kun je ook kiezen voor een sloep. Een sloep biedt, vergeleken met een fluisterbootje, wat meer comfort. Ook is een sloep langer en breder waardoor je er gemakkelijker met meer mensen mee kan varen.

Wat is er nog meer te doen in Giethoorn?

Behalve varen in Giethoorn, kun je nog meer doen. Bijvoorbeeld:

  • Zwemmen in het Bovenwijde (in de volksmond ook wel ‘t Wiede). Dit is open water, te bereiken per boot
  • Kijk binnen in een originele Gieterse boerderij ingericht zoals het in 1900 was.
  • Bezoek stenen- en mineralenmuseum De Oude Aarde (let op: alleen te bereiken via een hoge trapbrug, niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten)
  • Bezoek de pottenbakkerij met het kenmerkende Gieterse blauwe aardewerk
  • Schelpenmuseum Gloria Maris

You might also like