wat-te-doen-op-texel

Wat te doen op Texel? 9 tips voor jouw volgende trip

Texel is zo’n bestemming die eigenlijk nooit verveelt. Ongeacht de maand of het seizoen wanneer je dit grootste waddeneiland van Nederland bezoekt valt er genoeg te ondernemen. Wij geven je 9 tips voor jouw volgende trip naar Texel. 

1. Verken al fietsend het eiland

Texel is met circa 140 kilometer aan fietspaden een echt fietseiland. De paden brengen je langs de mooiste plekjes van het eiland en dus is ons advies om de fiets zeker niet te laten staan. Neem je eigen mee of huur er eentje op het eiland, want dat kun je op veel plekken doen. Behalve gewone fietsen zijn er ook genoeg ebikes, tandems en mountainbikes te huur, dus voor ieder wat wils.

2. Bekijk het eiland vanaf de Texelse vuurtoren

Wist je dat de vuurtoren op Texel de enige is in Nederland waar je aan drie kanten over zee kunt uitkijken? Alleen daarom al zou je ‘m eigenlijk moeten bezoeken wanneer je op het eiland bent.

Koop vooraf een toegangskaartje voor 5 euro (kinderen t/m 4 jaar mogen gratis mee) maar houd wel rekening met het feit dat je via een wenteltrap 6 verdiepingen naar boven moet klimmen en er helaas geen lift aanwezig is.

Adres: Vuurtorenweg 184, De Cocksdorp
Meer info: website

3. Drink biertjes bij de Texelse Bierbrouwerij

Al sinds 1999 maken de brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij hun typische, bijzondere biertjes. Wat er zo bijzonder is aan Texels bier? Dat leer je wanneer je een uitstapje naar de Texelse Bierbrouwerij maakt. Je kunt hier namelijk een rondleiding volgen waar je wordt meegenomen in de verschillende stappen die nodig zijn om het bier te brouwen. Alle bezoekers ouder dan 18 jaar ontvangen na afloop een proefpakket met 4 bieren inclusief Texels bierglas om thuis te kunnen proeven. Proost!

Adres: Schilderweg 214 b, Oudeschild
Meer info: website

4. Plof neer bij een van de vele strandtenten

Strandliefhebber of niet: wie op Texel is zou ten minste een keer moeten neerstrijken bij een van de strandtenten die het eiland rijk is. Er zijn genoeg lekkere plekjes op het eiland te vinden voor een verfrissend drankje tussendoor, een welverdiende lunch of een borrel die zo gezellig is dat je ook meteen blijft hanger voor het diner.

5. Struin door Nationaal Park Duinen van Texel

Wist je dat er op Texel een officieel nationaal park te vinden is? Duinen van Texel is de naam en het omvat de duingebieden aan de westkant van Texel. Groene stukken bos, stranden en uitgestrekte velden worden hier afgewisseld waardoor het een plek bij uitstek is om naartoe te gaan wanneer je lekker wil wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die je kunt volgen en je langs de mooiste plekjes van het park brengen. Meer info vind je op de website van het Nationaal Park.

6. Bezoek zeehondencentrum Ecomare

Al sinds 1952 worden er bij zeehondencentrum Ecomare op Texel zieke of zwakke zeehonden opgevangen. En het leuke is dat je een bezoek aan Ecomare kunt brengen.

Maar wat niet iedereen weet, is dat Ecomare niet alleen uit een opvang maar ook een natuurmuseum en zeeaquarium bestaat.

In het museum leer je op een interactieve manier meer over de natuur van de Waddeneilanden. Het is hierdoor ook een leuk (en leerzaam!) uitstapje wanneer je met kinderen op Texel bent.

Adres: Ruijslaan 92, De Koog
Meer info: website

7. Vergroot je kennis in het luchtvaart- en oorlogsmuseum

Op Vliegveld De Vlijt, een klein lokaal vliegveld op Texel, is het luchtvaart- en oorlogsmuseum te vinden. Je leert hier, zoals de naam al verklapt, alles over de luchtvaart en oorlogen die in Nederland geweest zijn onderverdeeld naar verschillende thema’s. Voor liefhebbers van luchtvaart en geschiedenis een absolute aanrader om te bezoeken.

Adres: Postweg 126, De Cocksdorp
Meer info: website

8. Raap je eigen oesters

Oesterliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het eiland, want op maar liefst 3 plekken op Texel vind je flinke oesterbanken. Namelijk bij de Mokbaai, langs de Waddendijk en bij De Cocksdorp kun je terecht om zelf je oesters direct vanaf het wad te rapen. Een leuk uitje wanneer je dol bent op deze schelpdieren. De beste tijd hiervoor? Dat is wanneer er de letter R in de maand zit. Mocht je dit niet op eigen hand willen doen, kun je ook via georganiseerde excursies oesters rapen.

9. Voor de echte durfals: ga parachutespringen

Tot slot kan eenieder die zijn of haar bezoek aan Texel extra bijzonder wil maken ervoor kiezen om te gaan parachutespringen. Bij paracentrum Texel kun je hiervoor terecht, of je nu beginner of gevorderde bent.

Adres: Postweg 128, De Cocksdorp
Meer info: website