welk-waddeneiland

Welk Waddeneiland is het leukste? De verschillen uitgelegd

Ben je erover uit dat je volgende tripje naar onze eigen Waddeneilanden gaat? Maar weet je nog niet zo goed welk Waddeneiland het moet worden? Elk eiland heeft zo z’n eigen karakter en charmes. Tijd om je in de verschillende Wadden te verdiepen zodat je vervolgens zelf kunt bepalen welk Waddeneiland het beste bij je past. Wij vertellen je alles over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.


Texel

Texel is met een oppervlakte van circa 170 vierkante meter het grootste Waddeneiland van Nederland. Het is daarmee ook meteen het drukst bezochte eiland. Je komt er door in Den Helder de boot te pakken, die je in ongeveer 20 minuten naar het eiland vaart. Het leuke aan Texel, is dat het een enorm veelzijdig Waddeneiland is. Er is veel te zien en te doen, waardoor je er prima een lang weekend, midweek of week kunt verblijven.

Omdat het eiland meer dan 30 kilometer aan strand rijk is, is het een ideale bestemming voor strandliefhebbers om eens lekker uit te waaien. Dit doe je aan een van de zandstranden aan de westkust van het eiland. Parkeer de auto en maak een wandeling om vervolgens neer te ploffen bij een van de gezellige strandtenten die Texel rijk is. Behalve wandelen, kun je er ook goed fietsen. Zo kun je er de bijvoorbeeld de Jan Wolkers fietsroute volgen, een route van circa 27 kilometer die je meeneemt langs alle speciale plekjes van deze Nederlandse schrijver.

Fiets bijvoorbeeld langs een van de schapenboederijen die het eiland telt. Want wist je dat er op Texel bijna evenveel schapen als mensen wonen? Zeker in het voorjaar, wanneer de lammetjes zijn geboren, is het leuk om een bezoek te brengen aan een boerderij.

Maar behalve lekker fietsen of wandelen, is er ook genoeg te doen. Zo staat het eiland bekend om zijn eigen Texelse producten, waarvan het Skuumkoppe biertje de meest bekende is. Je kunt hem overal op het eiland drinken maar het leukste is eigenlijk wel om dit in het proeflokaal van de Texelse bierbrouwerij zelf te doen.

Wat verder niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Texel, is het bezoeken van de vuurtoren, die al sinds 1864 op het eiland staat. Terwijl je naar boven loopt leer je meer over de geschiedenis van deze vuurtoren. Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een prachtig uitzicht.


Vlieland

Van het grootste eiland gaan we door naar het kleinste Waddeneiland, namelijk Vlieland. Vlieland is autovrij en dus laat je je auto achter op het vasteland. Grote kans dat dit in Harlingen is, want vanaf hier pak je de boot die je in ongeveer anderhalf uur naar Vlieland vaart.

Eenmaal aangekomen op Vlieland merk je direct wat voor een rust hier hangt. Het eiland telt slechts een dorpje, namelijk Vlieland-Oost. De belangrijkste straat hier is de Dorpsstraat en hier vind je verschillende restaurants en winkels.

Wil je iets actiefs ondernemen? Vanuit de jachthaven van Vlieland worden er verschillende zeehonden- en robbentochten aangeboden. Middels een snelle rubberboot word je naar de Richel of de Engelse Hoek gevaren. Eenmaal aangekomen bij de zandbank kun je de zeehonden met eigen ogen aanschouwen.

Terschelling

Terschelling is het derde eiland en onder velen geliefd. Wij begrijpen wel waarom. Het eiland kent namelijk niet alleen een prachtige afwisselende natuur maar is ook gezellige dorpjes rijk waar je kunt genieten van verschillende streekgerechten. Je vaart er in circa 50 minuten met de sneldienst naartoe (let op, hier mogen alleen voetgangers gebruik van maken). De reguliere boot doet er zo’n 2 uur over. Beide veerdiensten vertrekken vanuit Harlingen.

Terschelling is lekker veelzijdig. Het is er rustiger dan op Texel maar toch kun je genoeg leuke dingen ondernemen. Net als op de andere eilanden, kun je ook hier erg goed fietsen. Ons advies: start in West-Terschelling. Vanaf hier kun je namelijk de belangrijkste weg van het eiland volgen, die je vanzelf langs alle mooie plekjes leidt.

Een bezoekje aan De Brandaris mag in ieder geval niet ontbreken. Dit is namelijk niet zomaar een vuurtoren maar de oudste van Nederland. De toren werd al in 1323 gebouwd en moest de nauwe opening tussen Vliegland en Terschelling markeren voor voorbijvarende schepen. Helaas is de originele toren circa 200 jaar later in zee gestort. De huidige toren stamt uit 1594.

Maar er is meer. Behalve wandelen en fietsen leent het eiland zich ook perfect als plek om te gaan paardrijden. Of wat dacht je van een tocht maken met een huifkar? Het is allebei mogelijk op Terschelling.


Ameland

Ameland is een heerlijk kneuterig waddeneiland. Je vaart er in circa 45 minuten naartoe vanuit Holwerd in Friesland. Hier ga je naartoe met je gezin of familie om even lekker uit te rusten.

Net als op Texel en Terschelling, mag je je eigen auto naar Ameland meenemen. Handig, maar eenmaal aangekomen op het eiland raden we je toch echt aan om over te stappen op de fiets. Ameland is namelijk meer dan 100 kilometer fietspad rijk.

Behalve lekker rondfietsen kun je op Ameland helemaal zelf bepalen hoe actief je je vakantie maakt. Activelingen hoeven zich hier namelijk ook geen moment te vervelen. Zo kun je er kiten, surfen, zeilen en rondvlucht maken over het eiland of zelfs parachutespringen.


Schiermonnikoog

Tot slot kun je voor Schiermonnikoog kiezen wanneer je op vakantie wilt in eigen land. Het is het kleinste eiland van de groep en wordt ook wel ‘Schier’ genoemd. Vanuit Lauwersoog in Groningen vaar je er binnen 45 minuten naartoe. Net als op Vlieland kom je op Schiermonnikoog voor rust en natuur. De stranden zijn er lekker breed en rustig en dus kun je hier heerlijk wandelen en uitwaaien.

Op het eiland zijn verschillende excursies mogelijk. Denk aan vogelexcursies, wadlopen of jutterstochten. Of maak een tocht met een huifkar die je langs alle mooie plekjes van het eiland rijdt. Het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog, de Balg, is ook een bezoek waard. De Balg is een zandplaat, die zo’n 200 jaar geleden is ontstaan. Het is een plek waar zeehonden neerstrijken en dus te spotten zijn. Ook vind je er veel mooie grote schelpen.