Dit is de beste reistijd voor de Algarve als je het ons vraagt

Met gemiddeld zo’n 3000 zonuren per jaar kan de Algarve geheel terecht als zonbestemming worden bestempeld. Toch vragen velen zich af wat nou de beste reistijd is om naar de Algarve te gaan. Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn: daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Zo is de kans groot dat het kwik voor strandliefhebbers niet hoog genoeg kan zijn, terwijl de actieve toerist sneller genoeg neemt met wat mildere temperaturen. Ons advies? Afhankelijk van wat je in de Algarve wilt zien en doen zelf de afweging maken wat de beste reistijd voor jouw vakantie naar de Algarve gaat zijn.

VLIEG NAAR DE ALGARVE

Transavia

PAKKETREIZEN NAAR DE ALGARVE

TUI, Sunweb en Eliza was Here

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Ligging

De Algarve kent een mediterraans klimaat, wat betekent dat de zomers droog en warm zijn en de winters mild en regenachtig. De ligging van Portugal, aan de Atlantische Oceaan, is sterk bepalend voor het klimaat. Zo waait er vrijwel altijd een verkoelende zeebries,iets wat tijdens de warme zomermaanden heel erg welkom is en de hitte een stuk aangenamer maakt. Tegelijkertijd zorgen de bergen in het noorden van het land ervoor dat de wind wordt tegengehouden waardoor het er een stuk milder is dan op noordelijkere gelegen plekken in Europa.

Zon

Is geen temperatuur jou te hoog en wil je de kans op neerslag zoveel mogelijk beperken? Dan kan je het beste in juli of augustus naar de Algarve reizen. In de zomermaanden is het er gemiddeld tussen de 25-30 graden, is de lucht er over het algemeen vrijwel altijd strakblauw en hoef je niet bang te zijn dat je last zult hebben van veel neerslag. Vanwege schoolvakanties is dit wel ook meteen de drukste periode om naar de Algarve af te reizen. Vooral augustus is druk, aangezien de Portugezen dan zelf ook vrij zijn. Wanneer je van een actievere vakantie houdt, kan je deze maanden vanwege de hitte misschien beter mijden.

Neerslag

De meeste neerslag valt in de periode november tot en met februari. Gemiddeld valt er in deze periode maandelijks zo’n 60-100 milimeter regen. Maar, daarentegen kan de zon in deze periode ook nog steeds volop schijnen. Het kwikt daalt in deze maanden tot onder de 20 graden maar wanneer de zon schijnt voelt het alsnog erg aangenaam aan.

Reisperiodes

Januari t/m maart

Januari is met een gemiddelde temperatuur van 16 graden de koudste maand in de Algarve. Ook valt er in deze maand, op december na, de meeste neerslag. Naarmate het eind maart wordt laat de zon zich steeds vaker en langer zien en zullen er regelmatig dagen zijn waar het kwik de 20 graden of zelfs net daarboven gaat aantikken.

April t/m juni

In het voorjaar is het vaak al goed toeven in de Algarve. De gemiddelde temperatuur ligt boven de 20 graden. Het zal in april en mei niet altijd strandweer zijn, maar deze periode is wel ideaal wanneer je niet op de hitte van de zomermaanden zit te wachten. Ook is dit de beste reistijd voor de Algarve als je er naartoe gaat om bijvoorbeeld te golfen.

Juli t/m september

Juli en augustus zijn de warmste maanden van de Algarve. Gemiddeld is het er tussen de 25-30 graden en de kans op regen in deze maanden is erg klein. Op sommige dagen wil het ’s ochtends nog wel eens bewolkt zijn, al trekt dat gedurende de ochtend vaak open. September is ook nog warm, al neemt de kans op dagen met bewolking meer toe. Ook kunnen er in september (aaneengesloten) dagen zijn dat er neerslag valt.

Oktober t/m december

Hoewel het in oktober en november nog zacht kan zijn, heb je in deze maanden te maken met lagere temperaturen dan in de maanden ervoor. Ook heb je in oktober meer kans op regen en bewolkte dagen. De kans op neerslag is in november groter en in december valt over het algemeen de meeste neerslag in de Algarve.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Goedkope autohuur

Voordelig vliegen naar Portugal

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over de Algarve