carvoeiro-algarve

Carvoeiro: piepklein dorp geklemd tussen de Portugese rotskust

Het gemoedelijke Carvoeiro is een piepklein dorp dat tegen de rotskust van de Portugese zuidkust is gebouwd. Het staat hiermee in schril contrast met het nabij gelegen Portimao, dat groots en massaal is én vol hoogbouw staat. Dat laatste is in Carvoeiro zelfs verboden, wat ook weer bijdraagt aan de typische traditionele en gemoedelijke sfeer die er hangt. Tel daarbij op dat je rondom Carvoeiro de mooiste en bekendste stranden van de Algarve vindt en je zult begrijpen waarom dit een fijne uitvalsbasis is om de streek op eigen tempo te verkennen.Na zo’n 45 minuten rijden vanaf de luchthaven van Faro, kom je in Carvoeiro aan. Een klein en gemoedelijk dorp dat letterlijk tussen de rotsen in is gebouwd. De geschiedenis van dit stadje gaat terug tot in de tijd van toen de Moren er de macht hadden. Het dorp luisterde toen naar de naam Caboiere, wat een gehucht voor vissers betekent. Niet zo gek, als je je bedenkt dat de visserij voor een langere tijd de belangrijkste inkomstenbron voor Carvoeiro is geweest. Nog steeds speelt de visserij overigens een grote rol in dit dorp en dus zou je eigenlijk minstens een keer vis moeten eten.

Vanuit het centrum kun je naar de kust lopen, waar je al gauw op een verhoogd houten wandelpad stuit. Dit is de Carvoeiro Boardwalk, een 500 meter lang tellend wandelpad dat langs de kust loopt en je een waanzinnig mooi uitzicht geeft over de kustlijn en de zee. Wanneer je nog wat verder doorloopt kom je uit bij de ruïnes van Forte de Nossa Senhora da Conceição. Bij het fort staat ook nog een oud wit kerkje, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op zee.Algar Seco

Wanneer je de Carvoeiro Boardwalk hebt afgewandeld kom je vanzelf uit bij nog een bijzondere plek waarvan het de moeite waard is om er te stoppen, namelijk Algar Seco.

Dit waanzinnig mooie stuk rotskust, waarvan de kans groot is dat je er al weleens foto’s van voorbij hebt zien komen, heeft als hoogtepunt de zogeheten Boneca. Dit is een twee ramige doorkijk uitgehold in de rotsen. Hier doorheen kijk je uit op de Atlantische Oceaan.


Stranden

Het kleine strand van Carvoeiro luistert toepasselijk naar de naam Praia do Carvoeiro. Voor grote en meer uitgestrekte stranden zul je een stukje moeten rijden want die zijn er in de directe omgeving niet. Ten oosten en westen van het dorp vind je een aantal kleine beschutte baaien die net als Praia do Carvoeiro tussen rotsen liggen ingeklemd. Van west naar oost zijn dit Praia de Vale dos Currais, Praia do Paraíso en Praia de Vale Covo.