Faro in Portugal: de verrassende hoofdstad van de Algarve

Menig toerist komt in het Portugese Faro zonder er ook maar iets van te zien. Als aanvlieghaven van de Algarve wordt Faro namelijk vooral aangedaan als plaats waarnaar gevlogen wordt, om vervolgens gauw door te rijden naar een van de badplaatsen die de Algarve te bieden heeft. Zonde, als je het ons vraagt. De hoofdstad van de Algarve biedt namelijk genoeg leuks en dus vertellen wij je meer over Faro in Portugal.

VLIEG NAAR DE ALGARVE

Transavia

PAKKETREIZEN NAAR DE ALGARVE

TUI, Sunweb en Eliza was Here

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

1. Dwaal door het oude centrum

Groot is Faro niet, maar een klein charmant centrum heeft het wel. En dus is het een perfecte stad om lekker door het oude centrum te dwalen. De oude binnenstad, officieel in het Portugees Cidade Velha, is omringd door hoge stadsmuren die nog stammen uit de Middeleeuwen. Ook zijn er drie stadspoorten, waarvan de Arco da Vila de mooiste is. Deze van oorsprong Arabische poort wordt trouwens ook beschouwd als een van de best bewaarde overblijfselen van de Arabische cultuur in Portugal.

De drie stadspoorten leiden je allen naar het Largo da Sé plein, dat als centraal punt van het centrum kan worden aangemerkt. Fijn: het centrum van de stad is deels autovrij, waardoor je op je gemak door de smalle, kleurrijke maar altijd sfeervolle straatjes kunt struinen. Gluur binnen bij een traditioneel boetiekje of plof neer bij een gezellig terras of sfeervol restaurant.

2. Bezoek Sé de Faro

Op het Largo da Se plein waar we net al even over vertelden, stuit je op een van de belangrijkste historische gebouwen van Faro, namelijk de kathedraal Sé de Faro. Deze rooms-katholieke kathedraal is niet erg groot en ziet er van de buitenkant misschien ook niet perse heel erg indrukwekkend uit. Toch staat de ietwat sobere buitenkant in schril contrast met de binnenkant, (…). Neem ook zeker even de moeite om de klokkentoren (via een smalle maar vrij korte trap) te beklimmen, want vanaf de top heb je mooi uitzicht over de stad en natuurgebied Ria Formosa.

3. Kijk je ogen uit in de Igreja do Carmo kerk

Op een kleine 10 minuten lopen van het oude centrum, vind je de Igreja do Carmo. Op het eerste oog ziet deze kerk er met de witgepleisterde muur niet heel erg bijzonder uit. Toegegeven, de kerk heeft twee klokkentorens en de kerk is gebouwd in barokstijl en de binnenkant versierd met bladgoud. Maar het echte hoogtepont, of eigenlijk bizarre bezienswaardigheid, vind je aan de achterkant van de kerk. Hier stuit je namelijk op de Capela dos Ossos kapel, die volledig is opgebouwd uit schedels en beenderen. Ja, dat lees je goed. In totaal zijn er meer dan 1000 schedels en beenderen te vinden, afkomstig van monniken die rond 1800 in Faro leefden.

4. Waai uit op Praia Ilha de Faro

Het leuke aan Faro in Portugal is dat wanneer je het centrum hebt gezien, je binnen no time jezelf in een compleet andere wereld kan begeven. Dit kan door naar Ilha de Faro te gaan, letterlijk vertaald eiland van Faro. Dit schiereiland is vanuit Faro zelf per bootje te bereiken maar zelf met de auto hier naartoe rijden kan ook. Parkeer je auto en wandel over het eiland, om vervolgens te genieten van de meest verse vis. De specialiteit hier is overigens arroz de lingueirão, rijst met scheermessen.

5. Bezoek natuurgebied Ria Formosa

Door Ilha de Faro te bezoeken maak je meteen kennis met Ria Formosa, een beschermd natuurgebied dat tot een van de zeven natuurwonderen van Portugal behoort. Je vindt er (schier)eilanden, stranden, duinen en zandbanken en is geliefd onder natuurliefhebbers vanwege de indrukwekkende flora en fauna. 

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Goedkope autohuur

Voordelig vliegen naar Portugal

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over de Algarve