Van druk en populair tot rustig en authentiek: 20x plaatsen in de Algarve om te verblijven

De Portugese Algarve staat bekend als echte zon-, zee- en strandbestemming. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat deze streek, die de gehele breedte van de zuidkust beslaat, talloze (bad)plaatsen rijk is om te bezoeken of te verblijven. Maar deze veelzijdigheid kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke plaatsen in de Algarve zijn leuk om te verblijven? En waar kun je misschien beter met een grote boog omheen rijden? Natuurlijk hangt dit in de eerste plaats ook af van je eigen wensen en voorkeuren. Om je daarom op weg te helpen hebben wij 20 bekende en minder bekende plaatsen in de Algarve voor je opgesomd. Aan jou wat je wel en niet aanspreekt.

VLIEG NAAR DE ALGARVE

Transavia

PAKKETREIZEN NAAR DE ALGARVE

TUI, Sunweb en Eliza was Here

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Oost vs west Algarve

Wanneer je op zoek bent naar een geschikt verblijf, is het allereerst goed om stil te staan bij de verschillen die je in de Algarve tegenkomt. Want ondanks dat deze streek de hele zuidkust beslaat en het dus in eerste instantie misschien op eenzelfde gebied lijkt, zijn er genoeg verschillen op te merken.

Zo zie je vooral in centraal en west Algarve de goudgele stranden inclusief grillige rotspartijen zoals je ze vaak op foto’s tegenkomt. Maar, daar betaal je wel een prijs voor, namelijk in de vorm van toerisme. Je vindt hier de grotere en bekende badplaatsen waardoor het hier – zeker in de zomermaanden – erg druk kan zijn.

Het oosten laat een heel ander beeld van de Algarve zien. Met het oosten bedoelen we het stuk vanaf hoofdstad Faro tot aan de grens met Spanje. Hier stuit je niet op de robuuste, grillige kustlijn maar zijn de stranden juist veel meer uitgestrekt. Over het algemeen is het hier rustiger en minder massaal dan de kust ten westen van Faro.

Tot slot kun je er ook voor kiezen om wat meer in het binnenland van de Algarve te verblijven. Zeker wanneer je van natuur en wandelen houdt, kan dit een goede keuze zijn. Je zult hier zelf ervaren dat de Algarve zoveel meer is dan alleen zon, zee en strand. Benieuwd geworden op welke plekken je allemaal zou kunnen verblijven? Wij komen al 30 jaar in de Algarve en hebben 20 plaatsen in de Algarve hieronder voor je opgesomd.

1. Vila Real de Santo António

We beginnen helemaal in het oosten van de Algarve, namelijk bij Vila Real de Santo António. En met het oosten bedoel we écht het oosten, want deze plaats ligt op een steenworp afstand van de grens met Spanje. Vila Real de Santo António is eigenlijk een heel bijzonder plaatsje in de Algarve, want in de 16e eeuw bestond het al en lag het een stuk dichter bij de zee. In de 18e eeuw is het volledig weggevaagd door de zee, wat in de jaren daarna opnieuw is herbouwd. Het echte toerisme vind je in het naastgelegen Monte Gordo, dat een lang en uitgestrekt zandstrand kent. >> Bekijk accommodaties in Vila Real de Santo António of in Monte Gordo.

2. Cabanas

Cabanas, een van oorsprong Portugees vissersdorpje, ligt vrijwel aan het natuurpark Ria Formosa. Een klein en gemoedelijk plaatsje in de Portugese Algarve, al vind je er tegenwoordig een aantal accommodaties ingestoken op het toerisme. Cabanas staat vooral bekend om het eiland dat voor de kust van deze plaats ligt, waar je met een bootje naartoe kunt. >> Bekijk accommodaties in Cabanas.

3. Tavira

Tavira, dat zo’n 8 kilometer verderop van Cabanas ligt, wordt ook wel het Venetie van de Algarve genoemd. Het is een knus stadje gelegen aan de rivier de Gilão. Toegegeven, Tavira trekt zeker toeristen, maar ook in de drukke zomermaanden voelt het hier niet zo massaal aan als in andere bekende badplaatsen. De meest bekende plek van Tavira is de Ponte Romana. Deze brug verbindt de oost- en westoever van de stad. >> Bekijk accommodaties in Tavira.

4. Olhão

Zeg je Olhão, dan zeg je vis. Want wist je dat Olhão de de grootste en belangrijkste vissershaven van de Algarve heeft? Dit van oorsprong typisch Portugees vissersdorpje is vandaag de dag uitgegroeid tot een wat drukkere plek maar is nog steeds erg gemoedelijk. Los van toeristen die je hier heus wel tegen zult komen zijn het nog steeds de Portugezen zelf die deze plek domineren. >> Bekijk accommodaties in Olhão.

5. Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve. Daarnaast dient de stad als aanvlieghaven wanneer je met het vliegtuig naar de Algarve reist. Waar veel toeristen er na aankomst op de luchthaven voor kiezen om direct door te reizen naar hun eindbestemming, is een ochtend of middag struinen door Faro wel degelijk de moeite waard. Groot is het overigens niet, dus een stedentrip bestemming kun je het niet noemen. Maar gemoedelijk en typisch Portugees is het zeker en alleen daarom al zou je het minstens een keer moeten zien. >> Bekijk geschikte accommodaties in Faro.

6. Quinta do Lago

Quinta do Lago is met afstand de meest luxe en exclusieve bestemming van de Algarve. Het ligt op een korte afstand van Faro en staat vooral bekend als golfbestemming. Niet zo gek als je je bedenkt dat Quinta do Lago maar liefst 3 prestigieuze golfbanen rijk is, die tot de top van Europa worden geschaard. Op het terrein vind je naast golfbanen ook talloze restaurants van hoog niveau. >> Bekijk geschikte accommodaties in Quinta do Lago

quinta-do-lago

7. Vale do Lobo

Na Quinta do Lago is Vale do Lobo de meest luxe bestemming in de Algarve. Het is opgericht in 1962 en daarmee het oudste resort van de Algarve. Net als QDL is Vale do Lobo geliefd onder golfers en is het een dure en exclusieve vakantiebestemming in de Portugese Algarve. Je vindt er talloze vakantievilla’s en appartementen en de zogeheten Praca, bestaande uit verschillende restaurants gelegen aan het strand. >> Bekijk accommodaties in Vale do Lobo.

8. Quarteira

Het van oorsprong zo rustige Quarteira is vandaag de dag uitgegroeid tot een belangrijke badplaats in de Algarve. Ondanks het grote, uitstrekte strand en naastgelegen boulevard oogt het hier toch niet ontzettend massaal. Al heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat er niet alleen internationale toeristen op afkomen. Ook de Portugezen zelf komen hier namelijk graag. >> Bekijk accommodaties in Quarteira.

9. Vilamoura

Vilamoura grenst aan Quarteira en staat vooral bekend om de jachthaven die er te vinden is. Hier dobberen luxueze jachten in het water die je – indien wenselijk – kunt huren voor een dag op het water. De plaats zelf is ook verschillende golfbanen rijk en daarmee net als Quinta do Lago en Vale do Lobo een belangrijke golfbestemming in de Algarve. >> Bekijk accommodaties in Vilamoura.

10. Olhos d’Agua

Olhos d’Agua – letterlijke betekenis ogen van water – is een voorstad van het grotere en drukke Albufeira. De naam refereert naar het feit dat er hier op het strand bij eb zoetwaterbronnen ontstaan, die zorgen voor ronde gaten in het zand en met een beetje fantasie als ogen worden kunnen worden beschouwd. >> Bekijk accommodaties in Olhos d’Agua.

11. Albufeira

Albufeira, do we need to say more? Grote kans dat je in ieder geval weleens van de naam hebt gehoord. Deze badplaats in de Algarve heeft het imago enkel feestende jongeren te ontvangen. Toch heeft Albufeira een mooi oud centrum en keert de rust hier buiten juli en augustus wat meer terug. >> Bekijk accommodaties in Albufeira

12. Armação de Pêra

Armação de Pêra, enig idee waar de naam van deze plaats in de Algarve vandaan komt? Om hier achter te komen gaan we heel wat jaren terug de tijd in. Vroeger kwamen er op deze plek vissers uit het nabijgelegen Pêra samen om hun zogeheten armação – wat vissersvloot betekent – klaar te maken. Armação + Pera en de plaatsnaam was geboren. Vandaag de dag is het een populaire badplaats met lange zandstranden. >> Bekijk accommodaties in Armação de Pêra.

13. Carvoeiro

Carvoeiro is een klein kleurrijk dorp dat tussen de rotsen zit ingeklemd. Het ligt centraal in de Algarve en is daarmee niet alleen een fijne plek om te overnachten maar dient ook als uitvalsbasis om de rest van de Algarve te ontdekken. >> Bekijk accommodaties in Carvoeiro.

14. Silves

Voor wie wel wat cultuur wil snuiven tijdens zijn of haar vakantie in de Algarve, is een bezoek of verblijf in Silves een goed idee. Silves is de voornamlige hoofdstad van de Algarve en ligt zo’n twintig kilometer het binnenland in aa de rand van Serra de Monchique bergketen. Het kasteel op de heuvel van Silves is waar deze plaats bekend om staat. >> Bekijk accommodaties in Silves.

15. Ferragudo

Tegenover de drukke en toeristische stad Portimao, ligt Ferragudo. Een klein vissersdorp waar vandaag de dag de visserij nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten is. Vanuit de haven zie je de hele dag door bootjes vertrekken en aankomen en met een beetje geluk zie je op de kade vishandelaars druk in de weer met hun zojuist vers gevangen buit. Wanneer je Ferragudo inloopt stuit je op smalle, kleurrijke straatjes die het dorp vormen. Verblijven in of rondom Ferragudo is een rustigere optie dan Portimao maar volstaat alsnog prima vanwege de centrale ligging nabij andere plaatsen en goede stranden in de buurt. >> Bekijk accommodaties in Ferragudo.

16. Portimao

Portimão is een grote en drukke stad in de Algarve en ligt aan de monding van de Rio Arade rivier. Het is een van de weinige plaatsen in de Algarve waar hoogbouw is toegestaan. Vanaf een afstand zijn de grote flats van Portimão dan ook al te zien. Net als veel andere plaatsen speelt de visserij in Portimão een hele grote rol. Sterker nog, de grootste sardinesvloot van Portugal wordt hier gehuisvest. Los van visserij vind je in en rondom Portimão talloze stranden, waarvan Praia da Rocha misschien wel de de meest bekende is. >> Bekijk accommodaties in Portimão.

17. Monchique

Net als Silves is Monchique ook een plaats in de Algarve waar het hart van menig natuur- of cultuurliefhebber harder van gaat kloppen. Monchique ligt ter hoogste van Portimao. Het is een van de hoogste dorpen van de Algarve en om verschillende redenen de moeite waard. Allereerst zorgt de weg er naartoe – dwars door Serra de Monchique – voor waanzinnige uitzichten. >> Bekijk accommodaties in Monchique.

18. Alvor

Tussen Lagos en Portimaos stuit je op Alvor, een van de plaatsen in de Algarve waar menig toerist naartoe gaat. Alvor is als je het ons vraagt een van de mooiste stranden van de Algarve rijk, namelijk Praia dos Três Irmãos. >> Bekijk accommodaties in Alvor.

19. Lagos

Lagos ligt in het westen van de Algarve op ongeveer een uur rijden van het vliegveld van Faro. Een verblijf in of rondom Lagos staat garant voor een geslaagde strandvakantie. Veel van de mooiste stranden en rotsformaties vind je namelijk in de omgeving van deze plaats. >> Bekijk accommodaties in Lagos.

20. Praia da Luz

Tot slot kun je ervoor kiezen om te verblijven in Praia da Luz. Deze badplaats ligt helemaal in het westen van de Algarve en grenst aan Lagos en wordt ook wel Luz genoemd. Praia da Luz is vooral populair onder gezinnen vanwege het rustige maar brede zandstrand. >> Bekijk accommodaties in Praia da Luz.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Goedkope autohuur

Voordelig vliegen naar Portugal

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over de Algarve