Ria Formosa: een van de zeven natuurwonderen van Portugal

Grote kans dat wanneer je naar de Algarve vliegt, je vanuit je vliegtuigraampje al uitkijkt op een van de zeven natuurwonderen van Portugal zonder dat je het doorhebt. Vlak voordat je landt op de luchthaven van Faro, vlieg je namelijk over Ria Formosa heen. Een uniek natuurgebied bestaande uit verschillende (schier)eilanden, stranden, duinen en zandbanken en daarmee een must see voor natuurliefhebbers en anderen die meer van de Algarve willen zien dan enkel een strandbedje. Wij vertellen je meer over dit gebied en wat je er zoal kunt zien en doen.

VLIEG NAAR DE ALGARVE

Transavia

PAKKETREIZEN NAAR DE ALGARVE

TUI, Sunweb en Eliza was Here

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Ria Formosa

De Ria Formosa lagune ligt dus op een steenworp afstand van de stad Faro. Om precies te zijn, loopt het gebied van Praia do Garrão helemaal door tot Praia da Manta Rota, vlakbij de Spaanse grens. Het gebied is in totaal maar liefst 18.000 hectare groot en beslaat zo’n 60 kilometer lengte voor de kust. Het is een geliefde plek om te bezoeken onder natuurliefhebbers, vanwege de imposante flore en fauna die er te vinden is. Van dolfijnen en flamingo’s tot zoetwaterschildpassen en zeepaardjes; met een beetje geluk spot je ze hier allemaal.

Bereikbaarheid

Omdat Ria Formosa zo’n groot gebied beslaat, is er niet perse een ingang of toegangspoort waar je naartoe moet gaan. Er zijn verschillende plaatsen nabij het natuurgebied waar je je auto kan parkeren om vervolgens het park in te lopen. Om je een handje op weg te helpen, kun je beginnen bij Centros de Educação Ambiental. Dit is het officiele bezoekerscentrum van Ria Formosa, dat aan de rand van het dorp Olhao ligt. Behalve informatie vergaren over het groots uitgestrekte gebied, kun je hier ook checken welke excursies je allemaal kan doen en dient het centrum meteen als startpunt voor een wandeling van een paar kilometer door het park.

Flora en fauna

We noemden het net al even, maar de flora en fauna is een van de redenen waarom dit gebied zo geliefd is. Ria Formosa is allereerst belangrijk voor vogels. Zo is het niet alleen een belangrijk overwintergebied voor trekvogels tussen Europa en Afrika, maar leeft hier ook de purperkoet, die enkel in dit natuurgebied broedt en niet ergens anders in Portugal. Niet zo gek dus ook dat de purperkoet het symbool van Ria Formosa is. De combinatie van verschillende ecosystemen in dit park maakt het ernaar dat je op nog veel meer bijzondere vogelsoorten stuit. Zo zie je met een beetje geluk grote groepen flamingo’s, die op een steenworp afstand van de wandelpaden te zien zijn. De grootste kans om vogels te spotten is trouwens net na zonsopkomst of net voor de zonsondergang.

Eilanden

Behalve het duinlandschap, bestaat het park ook uit vijf eilanden die vlak voor de kust liggen. Om die reden wordt dit natuurgebied ook weleens vergeleken met de Nederlandse wadden. De eilanden luisteren naar de namen Ilha da Barreta, Ilha da Culatra, Ilha da Armona, Ilha de Tavira en Ilha de Cabanas. Ook zijn er twee schiereilanden te vinden, namelijk Península de Ancão en Península de Cacela.

Ilha de Barreta

Ilha de Barreta is het minst ontwikkelde eilandje en vanuit Faro te bereiken. Een eiland om te bezoeken wanneer je wil genieten van mooie stranden en vooral veel rust. Er is een wandelpad van zo’n 2 kilomter dat je door de duinen van het eiland leidt.

Ilha da Culatra

Ilha da Culatra is een klein eilandje waar alles om de visserij draait. Vanuit Faro of Olhao kun je de boot pakken naar dit eilandje. De specialiateit van het eiland is overigens oestervangst, dus liefhebbers kunnen hier ook terecht voor een bezoek aan een echte oesterkwekerij.

Ilha da Armona

Voor de kust van de plaats Fuseta ligt Ilha da Armona, een eiland dat zo’n 9 kilometer lang is. Vanaf Olhão vaar je hier in ongeveer twintig minuten naartoe. Sneller (en duurder) is de watertaxi. Zodra je de boot afstapt is het nog een stukje lopen (15-20 min) tot het strand, maar gezien de pracht van het eilandje is dat absoluut geen straf.

Ilha de Tavira

Ilha de Tavira is vanuit de gelijknamige plaats te bereiken, waar je de boot kunt nemen. Met een lengte van 11 kilometer is dit eiland iets groter. Liever niet met de boot? Dan is het alternatief om naar Pedras del Rei te rijden, vanwaar je al wandelend of per treintje het laatste stukje kunt afleggen.

Ilha de Cabanas

Ilha de Cabanas is een klein eilandje dat haast tropisch genoemd kan worden. Fijn wit zand en kraakhelder water maken dit een ontzettend mooi plekje. Groot is het er niet: het eiland is namelijk zo’n 7 kilometer lang en maar 70 meter breed. Je komt er door vanuit Cabanas de boot te pakken, die je er in een paar minuten naartoe vaart.

Ria Formosa bezoeken

Ria Formosa mag met recht een van de zeven natuurwonderen van Portugal worden genoemd. Natuurliefhebber of niet, wat ons betreft is het een must om doorheen te wandelen, fietsen of varen tijdens jouw bezoek aan de Algarve. Houd in het hoogseizoen wel rekening met drukte, want niet alleen toeristen maar ook de Portugezen zelf weten dit natuurgebied te vinden. Vertrek daarom vroeg en vergroot daarmee ook meteen de kans op het spotten van de vele vogelsoorten die er te vinden zijn.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Goedkope autohuur

Voordelig vliegen naar Portugal

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over de Algarve