Tolwegen in de Algarve: dit is wat je erover moet weten

De Algarve is een regio bij uitstek om per auto te verkennen. Sterker nog, er zijn teveel mooie plekken alleen per auto te bereiken dat we zo’n beetje iedereen aansporen op een auto te huren wanneer je naar de Algarve gaat. Wat je niet moet vergeten, is dat er in Portugal tolwegen zijn. Zo ook in de Algarve. Geen probleem natuurlijk, want met je huurauto kun je daar gelukkig gewoon gebruik van maken. Wel moet je je even goed inlezen in het praktische stuk. Zoals het betalen van de tol als je met een huurauto rondrijdt bijvoorbeeld. Wij vertellen je er meer over zodat je goed voorbereid én onbezorgd de weg op kan.

VLIEG NAAR DE ALGARVE

Transavia

PAKKETREIZEN NAAR DE ALGARVE

TUI, Sunweb en Eliza was Here

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Soorten tolwegen Algarve

Goed om te weten is dus dat Portugal 2 soorten tolwegen kent. Allereerst zijn er reguliere tolwegen met bemande poortjes. Dit is waarschijnlijk het beeld dat je hebt van een tolweg; aan het begin van de tolweg trek je een kaartje en wanneer je het traject verlaat, betaal je het bedrag dat je verschuldigd bent bij een poortje. Dit poortje is bemand en in sommige gevallen kun je er alleen met cash betalen. Hoeveel het accepteren van bankpassen en creditcards steeds vaker gebeurt, doe je je er alsnog verstandig aan om – wanneer je over een tolweg gaat rijden – altijd iets van cash op zak te hebben.

Behalve deze traditionele wegen, zijn er ook tolwegen in Portugal waar je enkel elektronisch kunt betalen. Elektronisch? Ja, je leest het goed. Op deze tolwegen zijn geen tolpoortjes meer te vinden maar wordt er gewerkt met kentekenregistratie. Je herkent deze trajecten met de aanduiding ‘Electronic toll only’ of ‘Portagem electronica‘ voor je de weg op rijdt. Deze wegen registreren je auto op basis van je kenteken, en na afloop wordt er berekend, afhankelijk van de afstand en het type voertuig dat je rijdt, wat je aan tol moet betalen.

In de Algarve krijg je te maken met de laatste soort, namelijk wegen waar je enkel elektronisch kan betalen. De A22, ook wel Autoestrada do Algarve, is een tolweg die van Castro Marim (oost Algarve, grens met Spanje) tot aan Bensafrim helemaal in het westen nabij Lagos loopt. Je bent overigens niet verplicht om gebruik te maken van deze tolweg, mocht je dit niet willen. Bijna paralel aan de A22 loopt namelijk de N125, een regionale weg die ook van oost naar west loopt. Het grootste verschil is dat je vanaf Faro gemeten zo’n halfuur langer onderweg bent wanneer je niet voor de tolweg kiest.

Rijden over tolwegen in de Algarve met een huurauto

De makkelijkste en meest voor de hand liggende manier om tol te betalen, is via een elektronisch kastje dat ook wel wordt aangeduid als E-toll. Dit kastje zit in je huurauto bevestigd en kun je meehuren bij vrijwel alle autoverhuur maatschappijen. Dit elektronische kastje registreert automatisch je kenteken wanneer je over een tolweg rijdt. Na de huurperiode volgt een eindafrekening via je creditcard. Hiervoor hoef je verder zelf niks te doen. Het is hiermee een eenvoudige en laagdrempelige manier om te betalen. Ook hoef je geen zorgen te maken dat je de tol niet vergeet te betalen.

Kies je er voor om dit kastje niet te huren? Dan zit de vork iets ingewikkelder in de steel. In dat geval kun je de tol namelijk alleen voldoen bij een plaatselijk postkantoor (CTT). Dit kan vanaf de tweede werkdag nadat je het tolpoortje gepasseerd bent, tot maximaal 5 werkdagen daarna. Ga dus goed na wanneer je op een tolweg hebt gereden voor je te vroeg of te laat bent. Om hier te betalen dien je het kenteken van je huurauto door te geven en wordt er vervolgens bekeken welk bedrag je verschuldigd bent. Vanwege het feit dat je het te betalen bedrag alleen tussen de 2e en 5e dag kan voldoen, is dit niet de meest handige oplossing. Zeker niet wanneer je op de laatste dag in de Algarve nog over een tolweg rijdt. In dat geval kan je pas betalen wanneer je weer terug bent in Nederland en weet je dus vooraf al dat je een boete gaat krijgen.

Rijden over tolwegen in de Algarve met je eigen auto

Rijd je met je eigen auto over een tolweg waar vooralsnog alleen elektronisch betaald kan worden? Dan zijn er andere mogelijkheden om alsnog tol te kunnen betalen. Wij zetten de opties op een rij.

Tollbadge

Allereerst is er een tolbadge. Deze badge kun je vooraf in Nederland aanschaffen bij de ANWB. De tolbadge is gekoppeld aan het kenteken van je auto. Je hebt hierbij de keuze uit een tolbadge voor Frankrijk, Spanje en Portugal of Frankrijk, Spanje, Portugal en Italie. Behalve tol, kun je met deze badge ook parkeergeld betalen bij vele parkeerterreinen en parkeergarages. Lees hier meer over het gebruik van de tolbadge.

EasyToll

Behalve de tolbadge kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van EasyToll. Easytoll is alleen te gebruiken op elektronische tolwegen en zorgt ervoor dat de bedragen die je moet betalen automatisch worden afgeschreven van een creditcard die aan het kenteken van de auto is gekoppeld. Wanneer je hier gebruik van wil maken, dien je je vooraf op deze website aan te melden of bij een zogeheten Welcome Point aan de grens wanneer je Portugal binnenrijdt:

  • A28 – servicestation Viana do Castelo
  • A24 – op 3,5 km van de grens Chaves/Verin
  • A25 – servicestation Alto Leomil (Vilar Formoso)
  • A22 – Vila Real de Santo António

TollCard

Gebruik je liever geen creditcard? Dan kun je de TollCard aanschaffen. Dit is namelijk een prepaidkaart waar je vooraf een tegoed op zet dat je vervolgens kunt gebruiken wanneer je over een tolweg rijdt. De TollCard kun je kopen bij CTT postkantoren, tankstations of online.

TollService

Ook is er TollService, niet te verwarren met de TollCard. Deze service is alleen te gebruiken wanneer je een korte tijd in Portugal verblijft en een voertuig bestuurt vallend in klasse 1 of 2. De reden dat je dit alleen kan gebruiken als je kort in het land verblijft, heeft ermee te maken dat er 3 opties worden aangeboden:

  • Een driedaagse kaart te gebruiken voor de elektronische tolwegen
  • Een specifieke trajectkaart voor de A28 of A41 route Spanje – Porto
  • Een specifieke trajectkaart voor de A22 route Spanje – Vliegveld van Faro.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Goedkope autohuur

Voordelig vliegen naar Portugal

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over de Algarve