Het openbaar vervoer in Lissabon: zo verplaats jij je door de stad

Hoewel het verkennen van Lissabon prima te voet kan, heb je ook de keuze uit talloze opties qua openbaar vervoer. Handig, want behalve dat je zelf misschien niet teveel wilt of kan lopen is de stad ook enorm heuvelachtig en verkijken velen zich op de hoogteverschillen. Grote kans dus dat je na een paar dagen dwalen door de stad je kuiten wat rust wilt geven. Het openbaar vervoer in Lissabon bestaat uit de metro, bus, tram, ascendor, tuktuk en taxi. Wij zetten de verschillende opties op een rij zodat je zelf kunt bepalen hoe jij het liefste de hoofdstad van Lissabon bezoekt.  

VLIEGTICKETS NAAR LISSABON

Transavia en KLM

PAKKETREIZEN NAAR LISSABON

TUI

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

1. Metro

Wat velen misschien niet weten, is dat Lissabon een metronetwerk rijk is. Metro’s in Lissabon rijden tussen 06:30 – 01:00 uur. Het is een veilige, snelle en goedkope manier om jezelf te verplaatsen in de stad. In totaal zijn er vier verschillende metrolijnen verdeeld over 40 stations. Het netwerk is dus lang niet zo groot als bijvoorbeeld Londen of Parijs maar brengt je wel op een gemakkelijke en snelle manier naar waar je zijn moet.

De vier metrolijnen hebben ieder een eigen kleur, namelijk blauw, geel, rood of groen. De rode lijn rijdt bijvoorbeeld vanaf de luchthaven richting het centrum, vanwaar je kunt overstappen op een andere lijn die je naar je eindbestemming brengt. De groene en blauwe lijn rijden voornamelijk door het oude centrum en de gele lijn naar de wijk Rato en is handig wanneer je ergens buiten het centrum moet zijn.

2. Bus

Natuurlijk kun je ook gewoon met de bus in Lissabon reizen. Het is vaak een goedkope optie maar reken wel op volle bussen en buschauffeurs die regelmatig met hoge snelheid door de straten rijden. In principe is het busnetwerk in Lissabon uitgebreid genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden en plekken te kunnen bereiken. Behalve de reguliere bus rijdt er ook een zogeheten Aerobus. Dit is een speciale buslijn die tussen het centrum van Lissabon en het vliegveld rijdt.

3. Tram

Lissabon kent een uitgebreid tramnetwerk. De bekendste tramlijn is verreweg lijn 28 maar daarmee ook direct het meest druk en toeristisch. Deze tramlijn rijdt je in circa anderhalf uur de hele stad door waardoor het niet enkel wordt gebruik om jezelf van A naar B te vervoeren maar ook als toeristische attractie. Je hoeft je overigens niet geheel blind te staren op enkel deze tramlijn. Er zijn nog genoeg andere tramlijnen die je ook langs mooie plekjes in de stad brengen. Reizen met de tram in Lissabon is erg gemakkelijk. Behalve dat er veel tramlijnen zijn is het ook een leuke en goedkope manier om meer van de stad te zien.

3. Ascendors

Oke, een echt vervoersmiddel voor een langere afstand is het niet, maar de ascendors zijn zo typisch voor Lissabon dat ze wat ons betreft niet mogen ontbreken in het lijstje van openbaar vervoer in Lissabon. Ascendors zijn kabelspoorwegen waarop gele trams rijden. Deze ascendors brengen je van hoger naar een lager gelegen stuk in de stad en vice versa. Erg handig dus, aangezien Lissabon erg heuvelachtig is en je dit na een paar uren struinen al wel in je kuiten voelt. Er zijn verschillende ascendores in de stad waarvan Ascensor da Bica en Ascensor da Gloria het meest bekend zijn.

4. Tuktuks

Tuktuks zijn wellicht een vreemde eend in de bijt maar wel heel toepasselijk voor Lissabon. Deze driewielige brommers bepalen tegenwoordig zelfs het straatbeeld van het oude centrum van de stad. Wanneer je je middels een tuktuk door Lissabon wil laten vervoeren heb je twee opties. Zo kun je hem als taxi gebruiken, met als voordeel dat een tuktuk op plekken kan en mag komen waar taxi’s dat niet kunnen. Een andere optie is het doen van een tuktuk tour, waarbij je in een bepaalde tijd langs verschillende bezienswaardigheden wordt meegenomen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor tuktuks een stuk hoger liggen dan voor een reguliere taxi.

5. Taxi’s

Taxi’s in Lissabon zijn niet duur en daarmee het perfecte vervoersmiddel wanneer je gemak voorop stelt. Taxi’s in Lissabon zijn beige en kun je gewoon aanroepen op straat. Wanneer het lampje op het dak van de taxi groen is, is de taxi vrij. Mocht het aanroepen op straat niet lukken zijn er ook verschillende taxistandplaatsen te vinden, veelal rondom de bekende pleinen.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Voordelige autohuur

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Portugal