stranden-lissabon

Stranden nabij Lissabon: uitwaaien aan de Portugese kust

Hoewel Lissabon zelf geen badplaats is, kan de stad wél goed gecombineerd worden met een dagje strand. Er zijn namelijk tientallen stranden bij Lissabon in de buurt te vinden. Ideaal dus wanneer je op zoek bent naar wat verkoeling tijdens je stedentrip op een warme, zomerse dag. Niet alleen toeristen, maar ook de locals zelf trekken bij goed weer richting de kust. Wij vertellen je daarom alles over de verschillende stranden bij Lissabon, zodat jij weet waar je zijn moet.


  • Bekijk alle stedentrips naar Lissabon bij TUI
  • Vind bijzondere accommodaties bij Booking.com
  • Goedkope vliegtickets naar Lissabon vind je via KLM & Transavia
  • Zorg dat je op tijd een auto huurt via AvisSunnycars of Alamo

Wanneer je praat over stranden bij Lissabon, zijn deze voornamelijk onder drie gebieden te scharen. Zo vind je ten westen van de stad langs de kustroute N6 verschillende stranden. Verder liggen er twee grotere badplaatsen, namelijk Estoril en Cascais. Maar ook de overkant van de rivier de Taag, de zogeheten Costa da Caparica, is verschillende stranden rijk.


1. Praia de Caxias

Praia de Caxias is een van de eerste stranden die je tegenkomt ten westen van Lissabon. Het strand ligt in de plaats Oeiras langs de kustroute N6. Behalve per auto is het strand vanaf Lissabon ook gemakkelijk per trein te bereiken. Het strand is vrij breed maar de faciliteiten zijn er niet heel uitgebreid. Wel is er een restaurant, Baia dos Golfinhos, waar je kunt eten en drinken. Praia de Caxias is vanaf het centrum van Lissabon te bereiken per trein. Je stapt hiervoor op bij Cais do Sodré, het treinstation vlakbij Praca do Comercio. De treinrit zelf duurt circa 15 min en vanaf het station van Caxias is het nog ongeveer een kwartiertje lopen.


2. Praia Santo Amaro

Het Praia Santo Amaro strand is zo’n 1 kilometer lang en ligt net als Praia de Caxias aan de kustweg N6. Hoewel het strand zelf schoon is, kunnen we dit helaas niet over het zeewater zeggen. Praia Santo Amaro lijdt namelijk onder de stroom van de Taag, die ervoor zorgt dat de waterkwaliteit niet opperbest is. Wil je ook echt het water in raden we dan ook aan om een stukje verder door te rijden naar een van de andere stranden bij Lissabon.


3. Praia da Torre

Praia da Torre is een klein, vrij beschut strand vlakbij het grotere en drukkere Praia de Carcavelos. De kwaliteit van het water is er vooralsnog redelijk, aangezien je in een mix zwemt van water uit de Taag en de oceaan.


4. Praia de Carcavelos

Praia de Carcavelos is het eerste echte grote, populaire strand bij Lissabon. Vanwege de stevige wind die er vrijwel altijd staat is Praia de Carcavelos een populaire spot onder surfers. Maar ook wanneer je geen watersporten bent kun je richting dit strand trekken op een warme dag. Op het strand zijn ligbedden en parasols te huur en in de buurt zijn verschillende restaurantjes te vinden waar je kunt eten en drinken. Het strand is vanaf Cais do Sodré rechtstreeks per trein in een halfuur te bereiken. Vanaf het station is het nog circa 15 minuten lopen.


5. Praia da Parede

Praia da Parede is een bijzonder strand in dit rijtje. Op het strand is namelijk een grote hoeveelheid jodium aanwezig. In combinatie met de felle zon schijnt Praia da Parede een therapeutische werking te hebben bij de behandeling van botziektes.


6. Praia da Avencas

Praia da Avencas is een vrij klein strand waar je zo voorbij rijdt als je niet van het bestaan af weet. Het strand ligt namelijk beschut achter kliffen waardoor je het niet direct ziet liggen vanaf de kustroute N6. Het strand is, net als de andere stranden die langs de kustroute liggen, gemakkelijk per trein vanaf het centrum van Lissabon te bereiken.


Stranden rondom Estoril

Op zo’n 25 kilometer ten westen van Lissabon ligt de populaire badplaats Estoril. Rondom Estoril liggen verschillende stranden, die zeker in de zomermaanden erg druk bezocht worden. Zeker in juli en augustus is het dus aan te raden om op tijd te vertrekken. Praia do Tamariz is het bekendste strand van Estoril. Je vindt hier ligbedjes en parasols en het strand is op loopafstand van het station.Stranden rondom Cascais

Cascais is een van oorsprong oud vissersplaatsje dat vandaag de dag is uitgegroeid tot populaire badplaats. Cascais kent twee kleine maar prachtige stranden, namelijk Praia da Rainha en Praia da Ribeira.


Costa da Caparica

Behalve stranden ten westen van Lissabon, kun je ook de rivier de Taag oversteken. De Costa da Caparica ligt namelijk aan de overkant van het water aan de Atlantische Oceaan. De costa is in totaal meer dan 30 kilometer strand rijk en trekt ook erg veel locals.