wat-te-doen-in-porto

Wat te doen in Porto? Tips voor je volgende stedentrip

Het is de stad van de Douro rivier, schilderachtige gekleurde huisjes en de beroemde portwijn. We hebben het natuurlijk over Porto. Hoewel het officieel de tweede stad van Portugal is, doet Porto zeker niet ten onder aan Lissabon. Er hangt een sprookjesachtige sfeer en het historische centrum is een plek om verliefd op te worden. Porto leent zich dan ook uitstekend als bestemming voor een weekend weg. Wij vertellen je alles over wat er te doen is in Porto.


  • Bekijk alle stedentrips naar Porto bij TUI
  • Vind bijzondere accommodaties bij Booking.com
  • Goedkope vliegtickets naar Porto vind je via KLM & Transavia
  • Zorg dat je op tijd een auto huurt via AvisSunnycars of Alamo

1. Ponte Dom Luís I

Om de Ponte Dom Luís I kun je in Porto in ieder geval niet heen. Deze gigantische brug is gebouwd in 1886 en niet te missen wanneer je door de stad wandelt. De brug is gebouwd door een medewerker van Gustave Eiffel en wordt ook wel de omgekeerde Eiffeltoren genoemd. Hoewel de brug vanaf de grond al indrukwekkend oogt, loont het zeker om de brug op te gaan. Je moet er wel wat voor over hebben – het is even een klim omhoog en je zult je hoogtevrees ervoor opzij moeten zetten – maar je wordt wel getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over Porto en de Douro rivier. Door de brug rond zonsondergang te beklimmen is dit uitzicht alleen nog maar mooier. 

De Ponte Dom Luís I brug. – Bron.

2. Cas de Ribeira

Ribeira is een oude stadswijk en een absolute must om te bezoeken wanneer je in Porto bent. Met recht wordt deze wijk namelijk als een van de gezelligste plekjes van de stad bestempeld. Niet zo gek dus dat Ribeira op de lijst staat wat er allemaal te doen is in Porto. In deze wijk, gelegen nabij de Douro, vind je talloze gekleurde gevels die zorgen voor een gezellige sfeer. Aan de kade liggen traditionele schepen waar ooit de port mee werd vervoerd. ‘s Avonds komt Ribeira helemaal tot leven. Straatmuzikanten vinden er dan hun weg, de restaurants lopen vol en de lichtjes zorgen voor een bijzonder gezellige sfeer.

3. Vila Nova de Gaia

Wie Porto zegt, denkt aan portwijn. Maar wat velen niet weten, is dat niet Porto zelf maar Vila Nova de Gaia de plaats is waar de grote porthuizen zijn gevestigd. Vila Nova de Gaia ligt op de linkeroever van de Douro, recht tegenover de volkswijk Ribeira. Hier kun je een rondleiding door een van de wijnkelders van de grote porthuizen krijgen. Het proeven van verschillende glaasjes port mag hier uiteraard niet ontbreken. Ook wanneer je geen port liefhebber bent, is het leuk om deze wijk te bezoeken. Vanaf Vila Nova de Gaia kun je namelijk ’s avonds de zon langzaamaan onder zien gaan boven de kleurrijke huisjes aan de overkant van de oever in Ribeira.

4. Igreja de Sao Francisco

Aan kerken en kathedralen geen gebrek in Porto. Sterker nog, de stad is er velen rijk. Wel springt er wat ons betreft eentje uit, namelijk Igreja de Sao Francisco.  Deze kerk wordt als meest prominente gotische gebouw van de stad gezien en is niet voor niets uitgroepen door UNESCO tot Werelderfgoed.

5. Igreja dos Clérigos

Net als de bovengenoemde kerk is ook Igreja dos Clérigos een beroemde kerk in Porto. Nog beroemder is echter zonder twijfel de klokkentoren genaamd Torre dos Clérigos, die later aan de kerk is bijgebouwd. De top van de toren prijkt namelijk tussen alle andere gebouwen uit waardoor je hem vanuit bijna de hele stad kunt aanschouwen. Niet zo gek dus dat deze toren een symbool van de stad is geworden. Je kunt de toren via ruim 200 treden beklimmen waarna je kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad.

6. Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas

We kunnen nog wel even doorgaan want Porto barst nu eenmaal van de kerken en kathedralen. Ook Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas mogen niet ontbreken in het lijstje van wat je moet doen in Porto. Deze twee kerken lijken op het eerste oog op één geheel maar niets is minder waar. Igreja do Carmelitas stamt uit de zeventiende eeuw, heeft een klassieke gevel en is de oudste van de twee. Igreja do Carmo stamt uit de achttiende eeuw en mag met recht een van de opvallendste gebouwen van Porto worden genoemd. De kerk is namelijk bekleed met typische witte en blauwe tegels. Een must om te zien wanneer je in de buurt bent.

Igreja do Carmo – Bron

7. Jardins do Palácio de Cristal

Voor wie de drukte of hitte van de stad even wilt ontvluchten, kan het beste naar Jardins do Palácio de Cristal gaan. Dit grote, groene stadspark biedt namelijk voor ieder wat wils. Behalve talloze bankjes waar je op je dooie gemak mensen kunt kijken en een speeltuin waar kinderen hun energie kwijt kunnen, worden er in de lente en zomer verschillende dingen georganiseerd. In de buurt van Jardins do Palacio de Cristal ligt tegens de indrukwekkende begraafplaats Cemitério de Agramonte. Hoewel het misschien ietwat vreemd oogt om een begraafplaats als attractie te bezoeken, is Cemitério de Agramonte wel degelijk de moeite waard. Deze begraafplaats lijkt op een heus openluchtmuseum met indrukwekkende grafkapellen en minstens zulke grote grafmonumenten.

8. Casa de Música

Eerlijk toegegeven, de inwoners van Porto stonden niet direct te springen om de komst van Casa de Musica. Dit muziekpaleis is namelijk een nogal opvallende en hoekige verschijning, ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Een schril contrast vergeleken met de historische gebouwen die je elders in de stad ziet. Inmiddels is Casa de Musica uitgegroeid tot een waar icoon van Porto en is niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant de moeite waard. Je hoeft overigens niet perse een concert bij te wonen om deze binnenkant te kunnen aanschouwen. Casa de Musica biedt namelijk rondleidingen aan.

9. Sao Bente station

Net als in de rest van Portugal barst ook Porto van de azulejos. Deze typische Portugese aardewerk tegels zijn beschilderd met blauwe verf en vind je op talloze plekken verspreid in de stad terug. Neem bijvoorbeeld het Sao Bento treinstation. De binnenkant van dit station is ingelegd met velen azulejos waarop een aantal van de meest belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis worden afgebeeld. Enorm indrukwekkend om te bekijken.

De binnenkant van het Sao Bento treinstation

10. Funicular dos Guindas

Bergop, bergaf… Porto is heuvelachtig. Grote kans dus dat je benen vermoeid zijn na wat uren door de stad te hebben gestruind. Gelukkig hoef je niet alles te belopen en kun je een ritje maken met de Funicular dos Guindais. Dit is een kabelbaan die je in drie minuten van de volkswijk Ribeira naar Batalha brengt.

11. Livraria Lello

Boekenwurm of niet; boekwinkel Lello verdient absoluut een plekje in de lijst wat er te doen is in Porto. De torenhoge boekenkasten en het prachtige houtwerk maken het ernaar dat deze boekenwinkel ooit is uitgeroepen tot mooiste ter wereld. Hoewel de winkel er zeker prachtig uitziet heeft de populairiteit ook een keerzijde, namelijk extreme drukte. Wil je een bezoek brengen aan Livraria Lello adviseren we daarom om de winkel niet midden op de dag te bezoeken.

12. Miradouros

Net als in bijvoorbeeld Lissabon is ook Porto verschillende uitzichtpunten, officieel zogeheten miradouros, rijk. Eentje die je in ieder geval niet mag missen, is Miradouro da Vitória. Het uitzichtpunt ligt wellicht ietwat verscholen want je zult er wat smalle straatjes voor moeten doorlopen en het punt bevindt zich achter een op wat het lijkt verlaten gebouw. Eenmaal aangekomen word je getrakteerd op een weids uitzicht op de stad en de omgeving.

13. Omgeving Porto

Porto is geen grote stad. In principe zijn alle bezienswaardigheden in een dag te zien. Wil je wat rustiger aan doen, heb je aan twee of drie dagen zeker genoeg. Het leuke aan Porto is dat er ook in de omgeving genoeg te doen is waardoor je er gerust wat dagen aan vast kunt plakken.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *