wijken-lissabon

Dit zijn de leukste wijken van Lissabon om doorheen te struinen

Het Portugese Lissabon is met zijn mediterraanse klimaat het hele jaar door een ideale bestemming voor een geslaagde stedentrip. De stad is erg divers en dit heeft alles te maken met de verschillende wijken die Lissabon rijk is. Van de smalle, steile straatjes in Alfama tot benedenstad Baixa of voorstad Belem; je wilt het allemaal gezien hebben. Wij nemen je daarom mee door deze verschillende wijken van Lissabon zodat jij je stedentrip alvast kunt uitstippelen.

VLIEGTICKETS NAAR LISSABON

Transavia en KLM

PAKKETREIZEN NAAR LISSABON

TUI

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

1. Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ligt op de heuvels tussen rivier de Taag en het Sao Jorge kasteel. In 1755 is er een aardbeving in Lissabon geweest die grote delen van de stad heeft verwoest. Echter is Alfama hierbij bespaard gebleven, waardoor de wijk zijn authentieke uitstraling heeft weten te behouden. Alfama heeft vele steile, smalle straatjes waar je doorheen kunt slenteren terwijl je uitkijkt op de talloze kleurrijke huisjes en pittoreske pleintjes die je onderweg tegenkomt.

Deze wijk in Lissabon is vanaf het Praca do Comercio plein lopend te bereiken maar houd wel rekening met het feit dat de straatjes steil zijn. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een tram te pakken of in een van de tuktuks te stappen. Behalve de smalle straatjes trekt Alfama om een andere reden toeristen, namelijk het Castelo Sao Jorge dat bovenop de heuvel prijkt. Ook Se Catedral, officieel Igreja de Santa Maria Maior, vind je in de wijk Alfama.

Kleurrijke daken in de wijk Alfama

2. Bairro Alto

Bairro Alto ligt aan de westkant van het centrum van de stad. De naam betekent letterlijk hoge wijk en dat is niet voor niets. Bairro Alto ligt namelijk zo’n 30 meter hoger dan de benedenstad Baixa. Deze wijk in Lissabon is, net als Alfama, een hele authentieke wijk in Lissabon. Het grote verschil met Alfama is dat het hier wat minder volks is en de wijk wat meer allure heeft.

Bairro Alto staat vooral bekend om de talloze intieme pleintjes. Wanneer je hier wandelt zul je er genoeg tegenkomen. Ook vind je er veel kunstzinnige winkels en is dit het uitgaansgebied van de stad. Verder zitten er vele cafetjes waar de typisch Portugese fadomuziek wordt gespeeld. Goed om te weten is dat het leven zich in Bairro Alto vooral ‘s avonds afspeelt. Waar in de ochtend en vroege middag de luiken van huizen en winkels nog wel eens gesloten kunnen zijn, komt de wijk ‘s avonds helemaal tot leven. Mensen trekken richting de vele cafe’s waarbij niet alleen in, maar ook buiten de kroeg wordt geborreld. Een en al gezelligheid dus.

3. Baixa

Baixa ligt middenin het bruisende hart van de stad. Baixa betekent ‘laag’ en dit deel van Lissabon wordt ook wel de benedenstad genoemd. Waar in Alfama en Bairro Alto smalle, steile straatjes voornamelijk het straatbeeld bepalen, is dit in Baixa juist andersom. Het stadscentrum heeft vooral rechte wegen, statige panden en grootse pleinen. Want waar de aardbeving Alfama heeft bespaard, is dit voor Baixa helaas niet het geval. Het is een van de wijken in Lissabon die compleet werd verwoest en later volledig opnieuw is opgebouwd.

Het middenpunt van Baixa is Praça Dom Pedro IV, beter bekend als het Rossio plein verwijzend naar het Rossio station dat aan het plein grenst. Ook Praça Da Fiqueira en Praça do Cómercio mag je niet missen wanneer je in Baixa bent. Rondom deze pleinen zijn vele winkels en terrasjes te vinden wat zorgt voor een altijd fijne sfeer. Ook vind je de bekendste winkelstraat van Lissabon, Rua Augusta, in deze wijk. Wanneer je hier rondloopt loont het trouwens zeker om naar beneden te kijken, aangezien de straat met mozaïeken tegels is ingelegd. Aan het einde van de straat loop je door de bekende Arco da Rua Augusta triomfboog en sta je op het Praça do Comércio plein.

4. Chiado

Tussen Baixa en Bairro Alto vind je de wijk Chiado. Het is een van de wijken van Lissabon waar je heerlijk op je gemak doorheen kunt slenteren terwijl je op je rustig om je heen kijkt. Vanaf Rossio loop je – heuvelopwaarts – in korte tijd naar Chiado, al zou je er ook voor kunnen kiezen om de tram te pakken. Eenmaal aangekomen kun je niet om Rua Garrett en Rua do Carmo heen. Dit zijn de twee belangrijkste winkelstraten. Behalve de bekende winkelketens vind je hier ook kleinere traditionele winkeltjes. Na het winkelen kun je Asecendor da Bica nemen, deze tram brengt je van Largo do Calhariz in Chiado naar de Rua de São Paulo in Cais do Sodré. Dit is ook meteen een van de meest gefotografeerde plekjes in Lissabon.

Voor wie nu denkt dat er alleen gewinkeld, gegeten en gedronken kan worden in Chiado, heeft het mis. Er is namelijk ook genoeg te zien. Zo staat het voormalige Convento do Carmo klooster met bijbehorende kerk in deze wijk van Lissabon. Beide gebouwen raakten zwaar beschadigd tijdens de aardbeving en vandaag de dag is dit het grootste nog bestaande bewijs van deze allesverwoestende ramp. Het gebouw is op vele plekken vanuit de stad te zien en dient tegenwoordig als archeologisch museum. Chiado is verder drie kerken rijk, namelijk Igreja do Loreto, Igreja de Nossa Senhora da Encarnação en Igreja de São Roque.

5. Belém

Belém, ooit een klein vissersdorpje, is vandaag de dag een van de wijk of eigenlijk voorstad van Lissabon. Belém ligt op enkele kilometers van het stadscentrum verwijderd maar is gemakkelijk per tram te bereiken. Eenmaal aangekomen merk je direct dat het hier anders is dan de andere wijken van Lissabon. Zo is het er niet heuvelachtig maar staan er grootse gebouwen en is het erg weids opgezet. Belém is vele bezienswaardigheden rijk, aangezien vele Portugese zeevaarders vanuit Belém hun ontdekkingsreizen zijn gestart. De bezienswaardigheden in deze wijk van Lissabon verwijzen dan ook naar de ontdekkingsreizen gemaakt in de Gouden Eeuw.

Wat er allemaal te zien is? Allereerst de Toren van Belém, een in Manuelstijl gebouwde verdedigingstoren. Een feitje is dat deze toren door de aardbeving is verplaatst. Waar deze vroeger middenin de Taag stond, is dit nu aan de oever. Verder vind je er het Padrão dos Descobrimentos monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld vanuit hier hebben verkend. Het Mosteiro dos Jerónimos, ook wel Hiëronymietenklooster, staat ook in de wijk Belém en is één van de meest prominente gebouwen van de stad.

Tot slot mag je Belém niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Pastéis de Belém. Al sinds 1827 worden er in deze bakkerij volgens geheim recept de beste pastéis de belem gemaakt. Deze typisch Portugese lekkernij is een taartje van bladerdeeg gevuld met eiercrème, poedersuiker en kaneel.

You might also like