6x de leukste wijken van Porto: dit is waar je wezen moet

Minder toeristisch dan hoofdstad Lissabon en toch de perfecte mix van stad, cultuur en lekker eten. We hebben het over de tweede stad van Portugal, Porto. De stad is vrij compact en daarmee perfect om in een weekend te bezoeken. De verschillende wijken zorgen er tegelijkertijd voor dat het er afwisselend genoeg is. van Porto toch afwisselend genoeg aan. Nog een pluspunt, is dat de stad grotendeels per voet te verkennen is. De stad is onderverdeeld in verschillende buurten en wijken, met elk hun eigen sfeer. Tijd om de leukste wijken van Porto te gaan ontdekken.


  • Bekijk alle stedentrips naar Porto bij TUI
  • Vind bijzondere accommodaties bij Booking.com
  • Goedkope vliegtickets naar Porto vind je via KLM & Transavia
  • Zorg dat je op tijd een auto huurt via AvisSunnycars of Alamo

1. Ribeira


2. Vila Nova de Gaia

Wanneer je vanaf Ribeira de Ponte Dom Luís I brug oversteekt, kom je uit in Vila Nova de Gaia. Officieel gezien behoort deze wijk niet tot de stad Porto. Toch is het wat ons betreft een must om te bezoeken wanneer je in Porto bent. Niet alleen omdat het uberhaupt een ervaring is om te voet de brug over te steken, ook omdat Vila Nova de Gaia je weer genoeg anders te bieden heeft dan dat je in het traditionele Ribeira tegenkomt.

In Vila Nova de Gaia stuit je namelijk op datgene waar Porto zo bekend om staat, namelijk de porthuizen. Je vindt er de bekende porthuizen Sandeman, Cálem, Ferreira en Taylor’s waar je binnen een kijkje kunt nemen en het Portugese drankje zelf kunt proeven.

Op zonnige dagen kun je in deze wijk in Porto tevens struinen door het Jardim do Morro park(je), vanwaar je onwijs mooi uitzicht hebt op de Douro en de oude binnenstad. Je zou ook nog kunnen doorlopen naar Serra do Pilar. Dit is een voormalig klooster waar je misschien nog wel veel beter uitzicht hebt op al het moois dat Porto te bieden heeft.


3. Bonfim

Waar je in Ribeira en Vila Nova de Gaia met vooral de traditionelere kant van Porto in aanraking komt, is Bonfim de hippere, meer trendy wijk van de stad. Denk aan de wat hippere cafe’s en vintage winkeladresjes maar ook typische Portugese zaakjes die in deze wijk van Porto te vinden zijn. Het is dan ook zeker een wijk die je wil zien als je er tijd voor hebt. Al is het alleen maar om door Rua Santa Catarina te lopen – de grootste winkelstraat van Porto – of onderweg te stoppen bij de Bolhão markthal.


4. Foz de Douro

Het rustigere Foz de Douro is een leuke wijk om te bezoeken als je het stadscentrum wel hebt gezien en wilt uitwaaien aan de Portugese kust. Foz de Douro ligt namelijk aan zee en staat vooral bekend om de stranden die er te vinden zijn en de Farol do Molhe. Een relaxte wijk waar je op meer locals dan toeristen zal stuiten. Hoewel uitwaaien dus hier een must is, moet je ook zeker een kijkje nemen op de Mercado da Foz. Dit is een overdekte markt waar je dagelijks terecht kunt voor traditionele etenswaren en levensmiddelen.


5. Matosinhos

Reis je vanaf de stad wat verder naar de meer noordelijk gelegen kustplaatsen, kom je uit in de wijk Matosinhos. Onlangs dat het wat verder weg ligt vanaf het centrum, is het de grootste wijk van Porto. De ligging aan zee maakt het een geliefde wijk om op warme zomerse dagen naartoe te gaan. Zo kun je namelijk de drukkende hitte in de stad even ontwijken. Behalve dat het dus een fijne escape is voor een stranddag, vind je in Matosinhos ook een gezellige promenade met talloze restaurants waar je kunt genieten van verse vis. Een must om hier te eten, dus.


6. Massarelos

Tot slot is ook de wijk Massarelos een bezoek waard tijdens jouw bezoek aan Porto. Massarelos behoort tot het centrum van de stad. De wijk ligt net als de twee bovengenoemde andere wijken wel iets verder weg van het historische centrum. De belangrijkste bezienswaardigheid in Massarelos zijn de tuinen van het Palacio de Cristal, ookwel Jardins do Palacio de Cristal. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht op de Douro, de stad en de omgeving.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Voordelige autohuur

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Portugal