Jerez de la Frontera: stad van de flamenco en sherry wijn

Het Spaanse Jerez de la Frontera vormde tijdens de Moorse tijd een belangrijke grens tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Andalusie. Hier stamt de naam la frontera ook van af, wat ‘grens’ betekent. Hoewel de stad vandaag de dag vooral in de schaduw staat van de omliggende steden Sevilla en Cadiz, is het toevoegen van Jerez – zo wordt de stad ook wel genoemd) – aan je reisroute door Andalusie zeker een goed idee. Wij vertellen je over wat er te zien en te doen is.


  • Boek een kant en klare rondreis bij TUI
  • Vind bijzondere accommodaties bij Booking.com
  • Goedkope vliegtickets naar Malaga vind je via Transavia
  • Zorg dat je op tijd een auto huurt via Avis, Sunnycars of Alamo

1. Alcázar de Jerez

We beginnen bij een van de belangrijkste monumenten van de stad, namelijk Alcázar de Jerez. Dit is een voormalig Moors fort, waarvan verschillende islamitische kenmerken bewaard zijn gebleven zoals de moskee, Arabische baden en de achthoekige toren.

 

2. Neem een kijkje in Catedral de Nuestro Señor San Salvador

Jerez de la Frontera is een prachtige kathedraal rijk waar je een bezoek aan kunt brengen. De kathedraal is gebouwd in gotische stijl en is vanaf de start van de bouw in de twaalfde eeuw al een aantal keer gerestaureerd.

3. Bezoek de San Miguel kerk

Middenin het centrum van de stad stuit je op de San Miguel kerk, die vooral door de gevel wordt gekenmerkt. Ook het interieur kent vele details, dus een bezoek binnen brengen is ook zeker de moeite waard. 

Deze 15e eeuwse barokke kerk van San Miguel in het centrum van de stad wordt gekenmerkt door een fraaie gevel en een interieur met veel mooie details. Veel bezoekers vinden deze kerk fraaier dan de grote kathedraal van Jerez. Te bezoeken op maandag t/m vrijdagochtend voor slechts 2 euro.

4. Woon een flamenco optreden bij

Zeg je Jerez, dan zeg je Flamenco. Hoewel het een onderlinge strijd met de stad Sevilla waar deze typisch Spaanse dans nou daadwerkelijk zijn oorsprong vindt, kan Jerez de la Frontera wel degelijk als geboorteplaats worden aangewezen. De stad heeft tenslotte vele muzikanten, artiesten en dansers groot gebracht. Vandaag de dag speelt flamenco hier nog steeds een grote rol. In het centrum van de stad worden ‘s avonds talloze flamenco optredens gegeven, die je vaak in combinatie met een diner in een zogeheten tablao flamenco kunt bijwonen.

Plan je een trip naar Jerez tussen eind februari en half maart? Dan val je met je neus in de boter. 2 weken lang staat de stad in het tegen van Festival de Jerez, een flamencofestival waar dansers vanuit de hele wereld op afkomen.

 

5. Geniet van een glas echte sherry

Een combinatie van de ligging, het klimaat en een kalkhoudende bodem maken het ernaar dat er nergens anders zo goed sherry kan worden verbouwd dan in Jerez de la Frontera of de omringende plaatsen Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa. Sterker nog, de wijn moet zelfs in een van deze steden gerijpt zijn om het als sherry te mogen bestempelen. Sherry is tenslotte de Engelse verbastering van Jerez. Tijdens je bezoek aan Jerez de la Frontera is het proeven van een glas sherry daarom bijna een must.

6. Bezoek Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre

Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre klinkt heel wat, en dat is het ook. Het namelijk is de koninklijke rijschool van Andalusië. Op specifieke momenten kun je hier trainingen bijwonen, een rondleiding door de boxen krijgen of een paardenshow bijwonen, wat dankzij de befaamde Andalusische paarden en bijbehorende muziek een heus spectakel is.

Complete vakanties van TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Spanje deals van Sunweb

Accommodaties in Spanje

Booking.com

Voordelig vliegen binnen Europa

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Spanje