De mooiste plaatsen aan de Costa Blanca in Spanje

De Costa Blanca, ook wel ‘witte kust’, barst van de kustplaatsjes. De een drukker dan de ander, is er voor ieder wat wils. Behalve de kust is ook het binnenland prachtig waardoor dit stuk van Spanje zich uitstekend leent voor een geslaagde vakantie. Ben je benieuwd naar al het moois dat de Costa Blanca je te bieden heeft? En wil je weten welke kustplaatsen er allemaal zijn? Wij zetten de mooiste plaatsen aan de Costa Blanca voor je op een rij zodat je daarna alleen nog maar een ticket naar Valencia of Alicante hoeft te boeken.


Denia

Denia is een van oorsprong vissersplaatsje dat is uitgegroeid tot een populaire stad aan de Spaanse costa. Denia kent verschillende bezienswaardigheden, waaronder een groot kasteel dat hoog boven de stad uitkomt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de zee en het achterland.

Playa de les Marines is het lange zandstrand van Denia. Hier kun je uren luieren terwijl je luistert naar de wuivende golven op de achtergrond. Vanuit Denia domineert een hoge berg het zicht naar het binnenland. Dit is de zogeheten El Montgo. Actievelingen kunnen een klim maken naar de top van deze 753 meter hoge berg.

mooiste-plaatsen-costa-blanca

El Montgo

Het leuke van Denia is dat de haven ervan tot een van de grootste uit de omgeving hoort. Hier vertrekken boten naar Ibiza en Formentera. Op deze manier kun je het Spaanse vaste land goed combineren met een bezoek aan een van de Balearen.

 

Javea

Aan de andere kant van El Montgo ligt Javea. In een eerder artikel schreven we al waarom Javea in Spanje absoluut de moeite waard is. Javea is een gezellige badplaats bestaande uit drie delen. De oude binnenstad, de haven en het strand.

Het oude centrum van Javea is zeker de moeite waard. Hier waan je je namelijk weer even terug in Middeleeuwse tijden. De oude, smalle straatjes staan vol met huisjes met Gotische ramen. Ook vind je er veel historische gebouwen, waaronder de indrukwekkende Iglesia de San Bartolomé kerk.

Playa El Arenal is het enige zandstrand van Javea. Het zeewater loopt hier erg geleidelijk af waardoor het ook voor kinderen erg geschikt is. Bij het strand zit een gezellige boulevard vol met winkels en restaurants waar het zowel ‘s middags als ‘s avonds goed toeven is.

mooiste-plaatsen-costa-blanca-javea

Playa El Arenal in Javea – Bron

Moraira

Moraira is een sfeervolle badplaats aan de Costa Blanca. In deze plaats hangt een relaxte, ongedwongen sfeer. Hoewel Moraira de afgelopen jaren flink is veranderd – er is in het centrum redelijk veel nieuwbouw weggezet – heeft dit dorp vanwege strikte regels op het gebied van ruimtelijke ordening weten te voorkomen uit zou groeien tot een massale toeristische badplaats.

De kustlijn van Moraira is acht kilometer lang en hier vind je verschillende stranden en baaitjes. Ook kun je er ontzettend lekker eten. De kwaliteit van de restaurants hier is namelijk erg hoog. Moraira biedt vrijwel alles wat je nodig hebt voor een aangename vakantie, zonder dat het super toeristisch aandoet.

Calpe

Calpe ligt tussen Valencia en Alicante in en is een typisch geval van you hate it or you love it. Hoogbouw bepaalt hier namelijk het gezicht van de stad. Deze bestemming kan dan ook als typisch voorbeeld van massatoerisme worden omgeschreven.

Playa Arenal Bol en Playa La Fossa Levante zijn de twee grootste en meest bekende zandstranden van Calpe. Omdat op beide stranden veel voorzieningen te vinden zijn is het ideaal voor gezinnen om hier te gaan luieren. Langs de stranden vind je talloze restaurants, bars en winkels waardoor je er zonder moeite een hele dag kunt doorbrengen.

Altea

Altea is een van oorsprong charmant dorpje dat is gebouwd op een heuvel. Het oude centrum werd vroeger vooral als ambachtelijke plek gebruikt en dat zie je vandaag de dag terug in de vele kunstgaleries die er te vinden zijn. Boven alle witte huisjes prijkt een kerk uit, namelijk de Virigin del Consuelo. Deze kerk heeft prachtige blauwe koepels en is zeker een bezoek waard.

De kustlijn van Altea is ongeveer 6 kilometer lang en kent verschillende stranden. Cap Negret ligt in het noorden, La Roda en Cap Blanc in het zuiden. Ook rond de jachthaven zijn verschillende stranden te vinden. Check van te voren wel goed naar welk strand je gaat: Calpe kent namelijk zowel zand- als kiezelstranden.

Het oude centrum van Altea staat vol met witte huisjes

Complete vakanties van TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Spanje deals van Sunweb

Accommodaties in Spanje

Booking.com

Voordelig vliegen binnen Europa

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Spanje