palma-mallorca

Palma: de veelzijdige hoofdstad van Mallorca

Menig vakantieganger strijkt – terecht – neer in en van de vele badplaatsen die Mallorca rijk is. Toch mag de hoofdstad van het eiland, Palma, wat ons betreft niet worden overgeslagen. De stad wordt zelfs door menig persoon klein Barcelona genoemd en om die bijnaam te begrijpen zit er niets anders om met eigen ogen Palma te aanschouwen.

VLIEG NAAR MALLORCA

Transavia en TUI

PAKKETREIZEN NAAR MALLORCA

TUI, Sunweb en Eliza was Here

VERGELIJK VLIEGTICKETS

Cheaptickets en Kayak

ACCOMMODATIES

Booking.com

Wat is het verschil tussen Palma en Palma de Mallorca?

First things first. De namen Palma en Palma de Mallorca worden nog weleens door elkaar gehaald. Wat is nu echt het verschil tussen Palma en Palma de Mallorca?

Palma is de hoofdstad van het eiland Mallorca. Tot 2017 werd de naam Palma de Mallorca gebruikt maar is daarna aangepast naar Palma. Palma is overigens niet alleen de hoofdstad van Mallorca, maar ook de provinciale hoofdstad van de Balearen.

Klein Barcelona

Palma de Mallorca wordt door sommige mensen klein Barcelona genoemd. Deze vergelijking is niet geheel uit de lucht gegrepen als je bedenkt dat er in Palma ook een Rambla te vinden is. En architect Antoni Gaudí heeft meegewerkt aan de bouw van de kathedraal van Palma de Mallorca.

Is Palma de Mallorca een leuke stad?

Of je het een leuke stad vindt is natuurlijk erg persoonlijk. Wel kunnen in ieder geval stellen dat we fan zijn en dat Palma de Mallorca – officieel Palma – een hele leuke stad is om te bezoeken. Dit kan als losstaande stedentrip maar je kan de hoofstad van Mallorca ook prima bezoeken wanneer je voor een strandvakantie naar Mallorca gaat en een dag wat anders wil doen dan de hele dag op het strand liggen.

Wat kun je doen in Palma de Mallorca?

Los van lekker op je gemak door Palma de Mallorca struinen en wel zien waar je uitkomt, is Palma verschillende hoogtepunten en bezienswaardigheden rijk die een bezoek waard zijn.

1. Kathedraal la Seu

De kathedraal van Palma, la Seu, is in een Catalaans-Gotische stijl gebouwd en springt er letterlijk uit. Niet alleen omdat de kathedraal gebouwd is op een verhoging vanwaar je uitkijkt op de Midellandse zee, maar ook omdat het een prachtig indrukwekkend gebouw is om te zien, zowel van binnen als buiten. In de achtiende en negentiende eeuw hebben er hier restauraties plaatsgevonden door Antoni Gaudí.

2. La Rambla

Net als in Barcelona kun je ook in Palma struinen over de Rambla. Hoewel de naam overeenkomt is de straat zelf niet perse te vergelijken met wat je in Barcelona aantreft. Waar het daar een bruisende, kilometerslange straat is waar de drukte dag en nacht doorloopt, is het in Palma een rustige, korte straat waar je op een aantal bloemenstallen stuit.

3. Kasteel Bellver

Net buiten Palma de Mallorca op de top van een heuvel staat het kasteel Bellver. Bellver is het Catalaanse woord voor vergezicht. Hier is niets van gelogen want vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Palma de Mallorca, de Middellandse zee en een groot deel van Mallorca. Het kasteel is gebouwd in de veertiende eeuw en heeft in de loop der jaren vele functies gehad. In de begin jaren diende het kasteel als onderkomen van de koningen van Mallorca, later ging het kasteel dienst doen als gevangenis en in de achttiende en negentiende eeuw deed het dienst als legerkazerne. Tegenwoordig is in het kasteel het historisch museum van Mallorca gevestigd. Het kasteel van Mallorca is een opvallend gebouw met vier ronde toren met hiertussen een ronde donjon. Eén van de toren is verbonden met de donjon verbonden door middel van een loopbrug. In de tuin van het kasteel worden met regelmaat concerten en optredens gegeven.

4. Palau March

Het palau March is samen met het cala Ratjada in Capdepera onderdeel van de Fundación Bartolomé March. In het museum dat gevestigd is in het voormalige woonhuis van de familie zijn meerdere kunstcollecties bij elkaar gebracht. Zo is er binnen een verzameling met oude kaarten te vinden en is er is er een grote collectie met Napolitaanse kerstallen te vinden. Op de eerste verdieping zijn de kamers nog in originele staat waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het leven hier aan het begin van de twintigste eeuw eruit zag. Het meest indrukwekkende van het museum is echter op de buitenplaats van het kasteel te vinden. Hier heb je ten eerste een fantastisch uitzicht over de stad Palma de Mallorca, de kathedraal la Seu en het  Paleis van Almudaina. Daarnaast vindt je hier een prachtige beeldencollectie met als kopstuk een torso van Auguste Rodin. Een ander prachtig beeld dat je hier kan bewonderen is Tardor van de Engelse kunstenares  Barbara Hepworth.

You might also like