Tolwegen in Spanje: dit is wat je erover moet weten

Spanje heeft als vakantiebestemming zóveel te bieden, dat het wat ons betreft zonde is om tijdens je vakantie op maar een plek te verblijven. Wanneer je ervoor kiest om met een huurauto rond te reizen, krijg je met tolwegen te maken. Hoe werken tolwegen in Spanje en waar moet je rekening mee houden? Met onze informatie ga je goed voorbereid op reis.


  • Boek een kant en klare rondreis bij TUI
  • Goedkope vliegtickets naar Spanje vind je via Transavia
  • Zorg dat je op tijd een auto huurt via Avis, Sunnycars of Alamo

Autopistas vs autovías

First things first. In Spanje komen 2 soorten wegen voor, namelijk zogeheten autopistas en autovías. Hoewel ze in benaming op elkaar lijken zijn het twee verschillende soorten wegen en kun je er direct uit opmaken of je te maken hebt met een tolweg ja of nee.

Staat er autopista op het bord? Dan hebben we het over een snelweg. Hoewel autopistas veelal tolwegen zijn, komen ze in mindere mate in Spanje voor (circa 3000 km). Rijd je op de weg en staat er autovía? Dan bevind je je op een gewone autoweg. autovías beslaan het grootste deel van het wegennetwerk van Spanje (circa 12.000 km).Deze wegen zijn tolvrij.

Tolwegen in Spanje

Wanneer je op een autopista rijdt, krijg je dus hoogstwaarschijnlijk te maken met tol. Als je met navigatie aan rijdt, is de kans groot dat er vooraf al is aangegeven dat je route tolwegen bevat. Een complete verrassing zal het daarom bijna nooit zijn, mits je goed op let natuurlijk.

Hoe betaal je tol in Spanje?

Tol betalen in Spanje kan via cash of pin. Je doet er verstandig aan om altijd voor de zekerheid wat cash geld bij je te hebben, mocht pinnen toch niet mogelijk zijn.

In principe zou je overal met zowel je pinpas als contant geld je tol moeten kunnen afrekenen. Houd qua cash geld wel rekening met dat je dit het liefste zo exact mogelijk betaalt omdat er niet altijd voldoende wisselgeld beschikbaar is. Verder worden grote biljetten of juist kleine muntjes van 1 of 2 cent niet altijd geaccepteerd.

Ga je langere afstanden met je eigen auto rijden en weet je op voorhand al dat je vaak van tolwegen gebruik gaat maken? Dan is het vooraf aanschaffen van een tolbadge de moeite waard. Tolbadges worden in Spanje geaccepteerd en besparen je een hoop tijd. Met zo’n badge, die je in je auto plaatst, kun je op controleposten doorrijden en worden de daadwerkelijk gemaakte kosten achteraf verrekend. Een tolbadge is te koop bij de ANWB.

Complete vakanties van TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Spanje deals van Sunweb

Accommodaties in Spanje

Booking.com

Voordelig vliegen binnen Europa

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Spanje