Vejer de la Frontera: misschien wel het mooiste witte dorp van Spanje

Smalle, steile straatjes vol met witgekalkte huizen gelegen op maar liefst 220 meter hoogte: welkom in het Spaanse dorp Vejer de la Frontera. Hoewel je het zeker niet groot kunt noemen, is het absoluut de moeite waard om te stoppen bij dit zogenaamde Pueblos más Bonitos de España, oftewel een van de mooiste dorpen van Spanje.


  • Boek een kant en klare rondreis bij TUI
  • Vind bijzondere accommodaties bij Booking.com
  • Goedkope vliegtickets naar Malaga vind je via Transavia
  • Zorg dat je op tijd een auto huurt via Avis, Sunnycars of Alamo

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera ligt in Andalusië, de meest zuidelijk gelegen streek van Spanje. Hoewel het dorpje op zichzelf al prachtig is, maakt de ligging ervan het nog veel meer spectaculair. Je vindt dit dorp namelijk op een berg op een hoogte van maar liefst 220 meter. Deze hoogte maakt het ernaar dat je uit kunt kijken op enerzijds het indrukwekkende binnenland, terwijl je aan de andere kant het golvende water van de Atlantische Oceaan kunt zien. Hoewel de ellenlange uitzichten op het binnenland je misschien in eerste instantie anders doen vermoeden, rijd je vanaf hier in slechts een kwartier naar de stranden van de Costa de la Luz.

Dagtrip

Het witte bergdorp mag dan wel heel klein zijn, een bezoek is het zeker waard. Je kunt ervoor kiezen om Vejer te bezoeken als dagtrip, wanneer je in bijvoorbeeld Cadiz of omstreken verblijft. Een nacht slapen is hier overigens geen gek idee: er zijn verschillende parels in of net buiten het dorp te vinden waar je op een comfortabele en luxe manier kunt overnachten.

1. Plaza de España

Los van dat het een fijn dorp is om lekker doorheen te struinen, zijn er verschillende dingen te zien en te doen. Te beginnen bij Plaza de España. Een plein waarvan de kans sowieso groot is dat je er zelf al bij uitkomt, aangezien dit als centrale plek van het dorp kan worden bestempeld. Aan het plein zitten verschillende restaurants, waarvan restaurant El Jardín del Califa een aanrader is. Vanaf dit plein heb je de keuze uit verschillende straatjes die je zigzaggend mee naar boven of beneden nemen waardoor je geniet van indrukwekkende uitzichten.

2. Iglesia del Divino Salvador

Grote kans dat je ook voorbij Iglesia del Divino Salvador loopt. Deze kerk, waarin Romaanse en Gotische stijlen samengaan, staat op de plek van een oude moskee. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp.

3. Het 10e eeuwse Moorse kasteel

Helemaal bovenin staat het oudste bouwwerk van Vejer de la Frontera, namelijk het kasteel. Dit kasteel is van Moorse oorsprong en herbouwd na de herovering door de christenen.

4. Beeldenpark NMAC

Op een klein kwartier rijden van het dorp Vejer de la Frontera vind je het NMAC beeldenpark. In dit park vind je een permanente collectie beeldhouwkunst. Behalve het bewonderen van deze werken kun je er ook prima wandelen, aangezien het park aan het natuurgebied Parque Natural de la Brena y Marismas del Barbate grenst.

Stranden

Tot slot nodigt de omgeving uit om omliggende (bad)plaatsen en dorpen te gaan verkennen. Want hoeveel het dorp zelf op een hoogte van 220 meter ligt en daarmee voor adembenemende uitzichten zorgt, rijd je in 10 minuten naar de stranden van de Costa de la Luz. Het is hiermee niet alleen een bestemming op zichzelf om te bezoeken, maar kan ook goed als uitvalsbasis dienen om omringende (kust)plaatsen en dorpen te bezoeken.

Beste reistijd

Vejer de la Frontera ligt in Andalusie en is de meest zuidelijke regio van Spanje. Dit betekent dat dit gebied een mediterraan klimaat kent met hete, droge zomers en zachte, soms natte winters. De meest ideale weersomstandigheden om het bergdorp te ontdekken vind je daarom vooral in het voor- en najaar. We hebben het dan over de maanden april, mei en oktober. In de maanden juni t/m augustus lopen de temperaturen al snel sterk op. Zeker wanneer je wel van wat activiteit houdt, is de kans groot dat je het er dan al te warm vindt.

@reisguidenl Vejer de la Frontera: het mooiste dorp van Spanje als je het ons vraagt. Dit witte dorp (pueblo blanco) is talloze smalle en steile straatjes rijk en staat vol met witgekalkte huizen. En dat alles op slechts 10 kilometer van de kust van de Costa de la Luz. Een must see tijdens een rondreis door Andalusië… #vejerdelafrontera #vejerdelafrontera😍 #vejerdelafrontera❤️❤️❤️❤️ ♬ original sound – ☀️

Bekijk Vejer de La Frontera op TikTok

Ben je benieuwd geworden naar Vejer de la Frontera? Op ons TikTok account kun je alvast een glimp opvangen. Volg ons op TikTok om altijd de laatste reisinspiratie op je feed te ontvangen. 


Reisguide op TikTok

Complete vakanties van TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Spanje deals van Sunweb

Accommodaties in Spanje

Booking.com

Voordelig vliegen binnen Europa

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Meer artikelen over Spanje