Dit zijn de leukste wijken van Praag

Wedden dat de hoofdstad van Tsjechië, Praag, je tijdens een bezoek zal betoveren? Niet voor niets is de binnenstad van deze stad opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Cultuur, kunst en historie worden afgewisseld met authentieke barretjes en restaurants, verspreid over de hele stad. Waar je dan precies moet zijn? Wij vertellen je alles over de leukste wijken van Praag.

 

1. Staré Město (Oude stad)

Staré Město is het historische centrum van Praag. Kronkelige straatjes lopen door dit stadscentrum terwijl je uitkijkt op gotische en barokke bouwwerken en talloze barretjes en restaurants. Als een van de mooiste wijken van Europa is wandelen door Staré Město een must wanneer je in Praag bent.

Wat je er zoal kunt doen? het Oude Stadsplein is de belangrijkste bezienswaardigheid van deze wijk in Praag. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat het plein maar liefst 9000 m2 groot is. Eenmaal aangekomen bij het plein stuit je op het Raadhuis met het Astronomisch uurwerk van Praag de gotische Týnkerk en de barokke Sint-Nicolaaskerk. Denk hierbij de vele prachtige indrukwekkende panden en terrasjes waarmee het plein wordt omgeven en je zult snappen waarom deze plek zo geliefd is.

2. Malá Strana

Wil je even het drukke, toeristische Praag verruilen? Ga dan richting Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde. Je wandelt er vanaf Staré Město via de wereldberoemde Karelsbrug naartoe, hoewel deze wijk in Praag natuurlijk ook met het openbaar vervoer te bereiken is. De huizen, kerken en paleizen zijn hier veelal in Renaissance en barokstijl gebouwd, wat voor een bijzonder en charmant geheel zorgt. Het hoogtepunt van Malá Strana is waarschijnlijk de Sint-Nicolaaskerk met zijn opvallende blauwgroene koepel. De wijk kent ook verschillende paleizen, zoals het Wallensteinpaleis en Paleis Lobkowicz.

3. Josefov (Joodse wijk)

Wanneer je niet de Karelsbrug naar Staré Město bewandelt maar de smalle straatjes in noordelijke richting neemt, kom je uit in Josefov. Josefov is de Joodse wijk van Praag. De geschiedenis van deze wijk gaat ver terug, want al in de 9e eeuw vestigden de eerste Joodse handelaren zich hier. Hoewel dit tegenwoordig een moderne wijk is met talloze restaurants, cafés en winkels, stuit je hier ook op de aangrijpende geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.

Zo is de Maisel Synagoge ingericht als museum voor de geschiedenis van de joden in Bohemen en Moravië. De Pinkas Synagoge dient als gedenkplaats voor de ruim 77.000 Tsjechische Joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Op de Joodse begraafplaats ernaast liggen vooraanstaande leden van de vroegere Joodse gemeenschap in Praag begraven. Ook een van de oudste synagogen van Europa, de gotische Oude Nieuwe Synagoge (Staronová synagoga) uit de 13e eeuw vind je in Josefov.

4. Hradcany (Burchtwijk)

Hradčany is de burchtwijk van Praag. De wijk omvat overigens niet alleen de burcht. maar de gehele heuvel van het westen van de Praagse Burcht tot het Strahov Klooster op de Petřín Heuvel. De wijk ligt hoog boven de stad en is daarvan vanaf de verte al goed te zien. Onderweg naar de burcht kijk je je ogen al uit. Je ziet er prachtige tuinen en paviljoenen en ondertussen kijk je uit op de mooiste uitzichten over de stad zelf.

5. Nové Město (Nieuwe stad)

De wijk genaamd Nieuwe Stad (Nové Mesto) is minder nieuw dan de naam doet vermoeden. Deze wijk werd namelijk al in de veertiende eeuw gesticht. De bruisende wijk vormt een belangrijk onderdeel van de stad Praag. Je vind hier onder andere het indrukwekkende Nationaal Theater, dat absoluut een bezoek waard is. Evenals het oudste museum van Bohemen; het Nationaal Museum, aan het eind van het Wenceslausplein. Het is tevens het toonbeeld van het 19e-eeuwse Tsjechische nationalisme. Maar dit is niet het enige dat de Nieuwe Stad te bieden heeft, het barst er ook nog eens van de vele leuke winkels, barretjes en restaurants voor een aangename afwisseling.

Boek jouw hotel

Booking.com

Meer artikelen over Tsjechie