5 nationale parken in Amerika die een bezoek waard zijn

Amerika biedt qua natuur zo’n beetje alles wat je maar wenst. Van kurkdroge woestijnen en spuitende geisers tot watervallen, groene bossen en moerassen; de verscheidenheid in natuur en landschappen is in de VS enorm. Natuurliefhebbers kunnen hun hart dan ook ophalen in de vele nationale parken die Amerika rijk is. Er zijn veel nationale parken in Amerika waarvan er een aantal zelfs een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO innemen. Welke nationale parken in Amerika je het beste dan kunt bezoeken? Wij zetten 5 bijzondere parken op een rij.

1. Yellowstone National Park

Staat: Wyoming
Wil je een bezoek brengen aan één van de mooiste parken Amerika? Yellowstone National Park it is. Yellowstone National Park trekt jaarlijks zo’n twee miljoen toeristen. en ligt in de staat Wyoming. Geisers, heetwaterbronnen en modderpotten worden afgewisseld met bossen, alpenweiden, een meer en een canyon met watervallen. Ook veel dieren leven in Yellowstone National Park waaronder bizons, elanden, herten, zwanen, pelikanen en beren. Als natuurliefhebber zou je hier gemakkelijk een week kunnen verblijven. Het park behoort met een oppervlakte van 8983 km² tot een van de grootste parken van de VS.

nationale-parken-amerika-yellowstone-national-park
Yellowstone National Park

2. Bryce Canyon National Park

Staat: Utah
In het zuidwesten van de staat Utah ligt het Bryce Canyon National Park. De naam is best bijzonder, gezien het feit dat er geen echte sprake is van een canyon. Het grillige landschap is namelijk niet uitgesleten door regenval en water. Nee, een combinatie van wind- , water- en ijserosie heeft ervoor gezorgd dat in de loop der jaren het landschap met kleurrijke aardpiramides is gevuld.

De intense rode, oranje en gele kleuren zorgen voor een indrukwekkend en bijzonder geheel.

nationale-parken-amerika-bryce-national-park
De grillige, intens gekleurde rotsen zorgen in Bryce Canyon voor een bijzondere aanblik

Bryce Canyon heeft een toegangspoort, vanwaar de hoofdweg, Route 63, doorloopt tot het meest zuidelijkste punt, Rainbow Point. Langs deze weg stuit je op talloze uitzichtpunten vanwaar je uitzicht hebt op de indrukwekkende valleien en hoodoos. Houd er overigens rekening mee dat alle uitzichtpunten aan de oostkant van de weg liggen. Je kunt dus beter eerst helemaal doorrijden naar Rainbow Point, om vervolgens om te keren en op je gemak langs de verschillende uitzichtpunten te rijden. 

3. Great Smoky Mountains National Park

Staten: Tennessee/North Carolina

Qua naam doet het Great Smokey Mountains National Park misschien niet meteen een belletje rinkelen maar toch trekt dit park de meeste bezoekers van alle nationale parken in Amerika.

Het park, dat in totaal zo’n 250.000 hectare beslaat, heeft zijn naam te danken aan de zogenaamde ‘rook’ die wordt gevormd door water en koolwaterstoffen die afkomstig zijn uit de vele bomen die het park rijk is.

Behalve de enorme uitgestreke valleien en bosrijke bergwanden vind je er ook een uitgebreid rivierennetwerk en zijn er meer dan 1600 dier- en plantsoorten gehuisvest. Een must voor elke natuurliefhebber dus. Naast het bezichtigen van het prachtige uitzicht in de vroege ochtend op de ‘Mortons Overlook’, waarbij de lucht als rook boven de bergen hangt, kun je ook talloze wandelingen maken. De bekendste trail is de ‘Appalachian Trail’, die zo’n 110 kilometer lang is en het park doorkruist.

 

4. Everglades National Park

Staat: Florida
Het Everglades National Park maakt sinds 1979 deel uit van de Werelderfgoedlijst en is een van de bekendste nationale parken van Amerika. Het kwetsbare, complexe ecosysteem van moerassen en mangroves zorgt ervoor dat er bijzondere planten en dieren te vinden zijn. In het Everglades National Park zijn verschillende routes te bewandelen, Er zijn ook verschillende routes om het park heen uitgezet die je kunt bewandelen, waarvan de Ahinga Trail de meest bekende is. Deze route laat je kennismaken met het kleurrijke, tropische wildleven van Florida. Behalve wandelen kun je er ook voor kiezen om een boottocht te maken middels een airboat, die je door de dicht beboste mangroven van het park vaart.

nationale-parken-everglades-national-park
Krokodillen in het Everglades National Park

5. Yosemite National Park

Staat: Californië
Tot slot is het Yosemite National Park in de staat Californië een erg indrukwekkend en populair natuurpark om te bezoeken. Het park bestaat uit een door een gletsjer gevormde vallei. Highlights zijn de Half Dome (een 670 meter hoge rots) en El Capitan, een 900 meter hoog blok graniet. De grote watervallen in het park zorgen ervoor dat smelwater op de bodem van de vallei belandt, dat vervolgens wordt afgevoerd door de Merced rivier.

yosemite-national-park
De Half Dome in Yosemite National Park

Behalve Half Dome en El Capitan is Glacier Point een belangrijk hoogtepunt. Dit uitkijkpunt vind je op bijna 1000 meter hoogte en biedt een prachtig uitzicht over de vallei. Ook Tioga Road, de hoogst gelegen weg van Amerika en tevens een van de mooiste wegen van de VS, vind je in Yosemite National Park.

Vlieg met KLM

De beste hoteldeals

Booking.com

Boek voordelig bij TUI

Picture of Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Ook leuk om te lezen