Een auto huren voor vakantie: waar moet je op letten?

Je bent druk bezig met het maken van vakantieplannen en komt tot de conclusie dat je een auto ter plaatse maar al te goed kan gebruiken. De zoektocht naar een autoverhuurbedrijf kan beginnen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want door het enorme aanbod aan aanbieders, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je een auto huren voor vakantie en ben je benieuwd waar je op moet letten? Wij vertellen je er alles over.

Aanbieders

Om maar meteen bij het lastigste punt te beginnen; de talloze aanbieders die er zijn. Ondanks het grote aanbod, zijn alle aanbieders grofweg in tweeen te verdelen. Namelijk rechtstreeks een auto huren voor je vakantie bij een autoverhuurmaatschappij of via een tussenpartij. Deze tussenpartijen worden ookwel brokers genoemd en concurreren vooral op prijs. Laat je hierdoor niet te snel verleiden, want je kan van een koude kermis thuiskomen als je niet goed naar de kleine lettertjes kijkt. Wij vertellen je meer over de belangrijkste verschillen.

Tussenpartij

Tussenpartijen, zogeheten brokers, bemiddelen voor de grote bekende internationale verhuurmaatschappijen. Ze hebben dus geen eigen wagenpark tot hun beschikking maar dienen echt als tussenpartij. Omdat ze op grote schaal contracten hebben met de bekende maatschappijen, kunnen ze vaak scherpe prijzen aanbieden. Dit is ook meteen het grootste voordeel van zo’n tussenpartij. Je profiteert vaak van lage prijzen. Maar, laat je hierdoor niet gek maken en bekijk goed wat er daadwerkelijk in de prijs zit inbegrepen. Ook doe je er verstandig aan om altijd nog de prijs te vergelijken die je zou betalen wanneer je wel rechtstreeks zou boeken. Op die manier kun je bepalen of het alleen een goede deal lijkt, of ook daadwerkelijk is.

Wanneer je boekt via een broker, ontvang je een voucher. Met deze voucher kun je bij aankomst naar het autoverhuurbedrijf waar je via je broker hebt geboekt. Zij zullen je vervolgens verder helpen. Het is goed om vooraf te controleren wat bij de prijs inbegrepen zit. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je via zowel je broker als de autoverhuurmaatschappij zelf een verzekering afsluit.

Het grootste nadeel van brokers zit ‘m in het klantcontact. Vaak kun je met klachten niet bij hen zelf terecht en verwijzen zij je door naar de autoverhuurder zelf. Je kan het idee krijgen van het kastje naar de muur te worden gestuurd. De bereikbaarheid van brokers is over het algemeen een stuk minder goed.

Rechtstreeks

Is het prijsverschil niet heel erg groot? Of vind je goede bereikbaarheid heel erg belangrijk? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om rechtstreeks bij een autoverhuurbedrijf een auto te huren voor je vakantie. Op die manier ben je niet afhankelijk van andere partijen en weet je zeker wat je boekt. Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen, dan kun je de verhuusmaatschappij rechtstreeks benaderen.

Autohuur tips

  • Zorg voor een creditcard. Zonder creditcard ben je qua autohuur vrijwel nergens. Heel belangrijk is dat de creditcard overeenkomt met de naam van de hoofdbestuurder.
  • Bedenk goed welk type auto je wilt huren. Ben je van plan om de bergen in te gaan? Huur dan zeker geen kleine auto met te weinig motorcapaciteit. Daar tegenover staat ook weer dat wanneer je met z’n tweeen bent en een auto wilt huren om je op je vakantiebestemming eenvoudig te kunnen verplaatsen een klein autotje wel weer voldoende is.
  • Houd rekening met de tijd waarop je je huurauto ophaalt en weer inlevert. Als de inlevertijd na de ophaaltijd valt, betaal je namelijk voor een extra dag huur.
  • Check je huurcontract goed. Het is niet het leukste klusje, maar wel een hele belangrijke. Zorg dat jij pas wegrijdt met de huurauto zodra je zelf helder hebt hoeveel je waarvoor betaalt en wat wel en niet is inbegrepen. Zo kan het bijvoorbeeld verschillen of een onbeperkt aantal kilometers wel of niet is inbegrepen. Ook hangt het per verhuurmaatschappij en contract af of je al dan niet de landsgrenzen mag oversteken. Handig om te weten wanneer je in Portugal een auto huurt en je een dagje de grens naar Spanje zou willen oversteken bijvoorbeeld.
  • Laat je niet te snel verleiden tot extra’s. Vaak bieden maatschappijen scherpe tarieven aan en zitten de verdiensten in extra’s waar je vaak de hoofdprijs voor betaalt. Zo is het huren van een navigatiesysteem vaak enorm duur en kun je veel beter een eigen kastje meenemen. Heb je die niet? Dan kom je met een navigatie app op je telefoon vaak ook al een heel eind.
  • Controleer tot slot altijd de auto op schade voordat je wegrijdt. Vaak foto’s en/of filmpjes van de auto zodat je bewijs hebt en nooit achteraf voor onaangename verrassingen kan komen te staan.