waarom-vliegtuig-overboekt

Chartervlucht of lijndienst: wat is het verschil?

Het verschil tussen een chartervlucht en een lijndienst is dat een chartervlucht zonder vaste dienstregeling in opdracht van een of meer klanten (veelal touroperators) wordt uitgevoerd. Lijndiensten worden daarentegen door de luchtvaartmaatschappij zelf uitgevoerd op regelmatige en vooraf vastgestelde tijden.

Chartervluchten

Chartervluchten worden dus veelal in opdracht van touroperators uitgevoerd. Deze touroperators nemen een bepaald aantal stoelen af tegen een zo voordelig mogelijke prijs. Touroperators krijgen op deze manier de beste prijs, terwijl een chartermaatschappij de zekerheid heeft van inkomsten. Echter zijn de marges bij chartervluchten veel lager dan bij lijndiensten en dus bedenken chartermaatschappijen trucjes om meer inkomsten te genereren.

Dit zie je allereerst bijvoorbeeld in de tijden waarop chartervluchten vertrekken. Omdat elk moment dat een vliegtuig aan de grond staat geld kost, willen chartermaatschappijen zoveel mogelijk vluchten maken op een dag. En dus vertrekt jouw vlucht al om 05:00, zodat het vliegtuig daarna weer ingezet kan worden op andere routes.

Ook is de service op chartervluchten minder dan op lijndiensten. Zo betaal je bijvoorbeeld voor eten en drinken terwijl dit op lijndiensten nog is inbegrepen. Ook is de zogeheten omkeertijd van een chartervlucht korter dan die van een lijnvlucht. De omkeertijd is de tijd dat een vliegtuig op de grond staat tussen aankomst en vertrek. Door deze tijd zo kort mogelijk te houden kan er tijdwinst worden behaald en extra vluchten per vliegtuig worden gemaakt. Het nadeel hiervan wel is dat wanneer er ergens gedurende de dag vertraging optreedt, dit direct voor de rest van de vluchtplanning gevolgen heeft.

Voordelen en nadelen chartervluchten

+ Vanwege de vaak vroege vertrektijden kun je lekker lang genieten van je eerste vakantie dag

– De vluchttijden van chartervluchten zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tot kort voor vertrek veranderen.

Lijndiensten

Lijndiensten worden dus door de luchtvaartmaatschappij zelf uitgevoerd en vliegen op vooraf vastgestelde tijden. Het maakt hierbij niet uit of het vliegtuig vol zit of niet – uitzonderingen daargelaten – de vlucht zal hoe dan ook uitgevoerd worden.

Omdat de ticketprijzen voor lijnvluchten hoger zijn zit er meer marge op en hoeft een luchtvaartmaatschappij minder vaak een route te vliegen dan een chartermaatschappij. Om die reden vlieg je vaak op gunstigere tijden en hoef je niet middenin de nacht uit je bed te komen. Ook wordt er meer service op de vluchten verleend, betaal je vaak minder bij voor extra services en vlieg je op de meest gunstig gelegen luchthavens.

Voordelen en nadelen lijnvluchten

+ Bij het boeken van een lijndiensten kies je zelf de vertrektijd die jou het beste uitkomt. Behalve dat dit vaak gunstige vluchttijden zijn, zijn deze niet meer aan verandering onderhevig.

– Lijnvluchten zijn over het algemeen duurder dan chartervluchten. Je betaalt dus meer voor je ticket, al krijg je er ook meer voor terug.

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1598869273279{background-color: #f2f2f2 !important;}”][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Tips voor je volgende reis:
>>
Vliegtickets: Transavia en KLM
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like