Code oranje: dit is de betekenis van dit reisadvies

Hoewel reisadviezen eigenlijk altijd al wel worden gebruikt, zijn ze nog nooit zo erg in opspraak geweest als nu. Niet zo gek ook, met de huidige situatie waarin we ons op dit moment bevinden. Reisadviezen worden aangeduid middels kleurcodes en wij vertellen je vandaag meer over code oranje en de betekenis ervan.

Wat betekent code oranje?

Elk reisadvies dat vanuit de overheid wordt gegeven, heeft een bepaalde classificatie. Deze classificatie geeft aan hoe (on)veilig een land of gebied is. Dit gebeurt door middel van kleurcodes, te weten groen, geel, oranje en rood. Op de vraag ‘wat betekent code oranje’ hanteert de overheid het volgende:

Code oranje betekenis

  • Reis alleen wanneer het moet. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk;
  • Er gelden gezondheids- en/of veiligheidsrisico’s voor deze bestemming;
  • Besluit je toch af te reizen? Bereid jezelf dan heel goed voor.

Alleen noodzakelijke reizen

Met code oranje geeft de overheid dus het advies om enkel noodzakelijke reizen te maken. Let op: reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid en/of de reisorganisatie waarbij je boekt om de reis wel of niet door te laten gaan. Indien je wel besluit te gaan, zorg dan ook altijd dat je goed je reisverzekering checkt. Grote kans namelijk dat kosten niet meer worden gedekt wanneer je tegen een negatief reisadvies in besluit om wel te reizen.

Tips en info voor je volgende reis
Goedkope vliegtickets binnen Europa: Transavia
Vliegtickets binnen en buiten Europa: KLM
Vliegtickets vergelijken: Kayak
Hotels: Booking.com
Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here