Het EU Digitaal Corona Certificaat: dit is wat je erover moet weten

Grote kans dat je er al wel over hebt gehoord: het EU Digitaal Corona Certificaat. Dit certificaat maakt het mogelijk om per 1 juli binnen de EU te reizen. Wat houdt dit certificaat precies in? Is het verplicht om zo’n certificaat te hebben? En hoe kom je er eigenlijk aan? Wij vertellen je alles wat je over het EU Digitaal Corona Certificaat moet weten zodat jij onbezorgd op reis kunt gaan.

Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat?

First things first. Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat?

Het EU Digitaal Corona Certificaat is een digitaal bewijs dat reizigers de mogelijkheid geeft om zonder restricties door Europa te reizen. Het reiscertificaat wordt in verschillende situaties toegekend en wordt geleverd in een digitale vorm.

Dit bewijs wordt toegekend aan een reiziger wanneer er sprake is van een van de drie onderstaande situaties:

  1. Je hebt al een of meerdere vaccinatie(s) gehad tegen het Coronavirus
  2. Onlangs ben je negatief op het Coronavirus getest
  3. In de laatste 6 maanden besmet geweest met het Coronavirus en hiervan inmiddels hersteld

Wanneer je aan een van de drie bovenstaande voorwaarden voldoet, kun je het reiscertificaat aanvragen. Verder is het belangrijk om daarbij te vertellen dat landen zelf kunnen beslissen welke van deze drie opties geaccepteerd worden en of hier nog aanvullende voorwaarden bij komen kijken. Check dus altijd vlak voor vertrek welke voorwaarden gelden voor de bestemming waar jij naartoe wil reizen via de website van Nederland Wereldwijd.

Aanvullende voorwaarden

Een voorbeeld is dat sommige landen eisen dat je volledig gevaccineerd bent, terwijl andere landen je al willen ontvangen wanneer je slechts een vaccinatie hebt gehad. Ook kan het voorkomen dat je, ondanks dat je gevaccineerd bent, nog steeds een negatieve test moet kunnen overhandigen. Zorg dus dat je te allen tijde goed bent voorbereid.

Hoe werkt het precies?

Voorheen kreeg je na vaccinatie of PCR test een los, vaak papieren bewijs mee voor op vakantie. Dankzij het invoeren van het EU Digitaal Corona Certificaat worden deze bewijzen niet alleen gedigitaliseerd, maar ook omgezet in een QR code. Deze QR code wordt door alle Europese lidstaten herkend en maakt het reizen in Europa een stuk makkelijker.

De CoronaCheck-app wordt in Nederland gebruikt. In deze app wordt dus de QR code getoond. Je moet hiervoor eerst deze app downloaden. Heb je geen smartphone of kan of wil je om een andere reden geen gebruik maken van een smartphone? Dan kun je via deze link jouw certificaat uitprinten.

Kinderen

Wellicht vraag je je af vanaf welke leeftijd het certificaat verplicht is. Over het algemeen geldt de regel dat kinderen jonger dan 6 jaar geen certificaat nodig hebben maar kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 18 jaar oud wel. Dit verschilt echter per land, dus check dit goed voor vertrek omdat dit nog weleens kan afwijken. Hetzelfde geldt voor het wel of niet hoeven overhandigen van een negatieve testuitslag.

Stap voor stap op reis

Ga je binnenkort op reis en wil je er zeker van zijn dat je goed bent voorbereid? Doorloop dan de volgende stappen:

  1. Check het laatste en meest actuele reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd
  2. Bekijk aan welke voorwaarden je moet voldoen om het land in te komen
  3. Zorg voor het EU Digitaal Corona Certificaat door een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of bewijs van genezing op te vragen via de app
  4. Geen smartphone of lukt het niet? Vraag dan het certificaat via deze link aan en reis met de papieren variant.
  5. Check welke aanvullende formulieren er nog nodig zijn. Zo dien je verplicht vanuit de Nederlandse overheid een gezondheidsverklaring in te vullen, maar vragen landen als Spanje en Griekenland nog om aanvullende informatie. Ook dit is terug te lezen op de website van Nederland Werelwijd.
  6. Je bent klaar om op vakantie te gaan!

Tips en info voor je volgende reis
Goedkope vliegtickets binnen Europa: Transavia
Vliegtickets binnen en buiten Europa: KLM
Vliegtickets vergelijken: Kayak
Hotels: Booking.com
Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here