Deze gezondheidsverklaring van het RIVM heb je nodig om te kunnen vliegen

Wellicht heb je het al gehoord: het RIVM stelt dat alle reizigers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven reizen, verplicht zijn om een gezondheidsverklaring in te vullen en deze gedurende de reis bij zich te dragen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitprinten van de gezondheidsverklaring van het RIVM. Het invullen van de verklaring is verplicht voor alle reizigers en geldt dus niet voor een compleet reisgezelschap. Reis je als gezin met 4 personen, moet iedereen dus een eigen formulier invullen.

Gezondheidsverklaring Nederlands

>> Download de verklaring hier in het Nederlands

Gezondheidsverklaring Engels

>> Download de verklaring hier in het Engels

Deze verklaring geldt dus wanneer je van, via of naar een Nederlands vliegveld vliegt en is vanuit de Nederlandse overheid bepaald.

Aanvullende reisvoorwaarden

Behalve deze gezondheidsverklaring, die je al nodig hebt om Nederland uit te komen, gelden er tegenwoordig aanvullende maatregelen wanneer je vanuit het buitenland naar Nederland wilt reizen.

Negatieve COVID-19 testuitslag

Zo is per 15 december de regel ingevoerd dat alle reizigers, zowel binnen als buiten de EU of een niet-schengenland, een negatieve COVID-19 testuitslag kunnen tonen wanneer zij naar Nederland reizen. Reis je van buiten de EU/Schengen? Dan heb je behalve de testuitslag ook een ingevulde testverklaring nodig. Dit formulier is hier te downloaden.

Negatieve PCR-testuitslag 

Behalve een negatieve COVID-19 uitslag, moet je ook een negatieve PCR testuitslag kunnen laten zien wanneer je naar Nederland reist. Er mag maximaal 72 uur zitten tussen het moment van afname en aankomst in Nederland.

Reisvoorwaarden per land

Omdat elk land hiervoor zijn eigen regels mag opstellen, doe je je er verstandig aan om voor vertrek goed na te gaan wat je eventueel nog voor aanvullende gegevens moet verstrekken of welke formulieren je moet invullen om tot jouw vakantiebestemming te worden toegelaten. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij jou als reiziger: wanneer je niet over de juiste documenten beschikt kan je de toegang worden geweigerd. Behalve de juiste documenten, vragen sommige bestemmingen ook om een negatieve uitslag van een COVID-19 test te kunnen overhandigen. Ook hiervoor ben je zelf verantwoordelijk.

Check voor vertrek altijd de website van Nederland wereldwijd. Op deze website staat de laatste status mbt reisadviezen en kun je checken welke aanvullende documentatie eventueel nodig is.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.