Deze gezondheidsverklaring van het RIVM heb je nodig om te kunnen vliegen

Wellicht heb je het al gehoord: het RIVM stelt dat alle reizigers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven reizen, verplicht zijn om een gezondheidsverklaring in te vullen en deze gedurende de reis bij zich te dragen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitprinten en van deze gezondheidsverklaring. Het invullen van de verklaring is verplicht voor alle reizigers en geldt dus niet voor een compleet reisgezelschap. Reis je als gezin met 4 personen, moet iedereen dus een eigen formulier invullen.

Gezondheidsverklaring Nederlands

>> Download de verklaring hier in het Nederlands

Gezondheidsverklaring Engels

>> Download de verklaring hier in het Engels

Deze verklaring geldt dus wanneer je van, via of naar een Nederlands vliegveld vliegt en is vanuit de Nederlandse overheid bepaald.

Reisvoorwaarden per land

Laatste update: 30 augustus 2020

Omdat elk land hiervoor zijn eigen regels mag opstellen, doe je je er verstandig aan om voor vertrek goed na te gaan wat je eventueel nog voor aanvullende gegevens moet verstrekken of welke formulieren je moet invullen om tot jouw vakantiebestemming te worden toegelaten. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij jou als reiziger: wanneer je niet over de juiste documenten beschikt kan je de toegang worden geweigerd. Behalve de juiste documenten, vragen sommige bestemmingen ook om een negatieve uitslag van een COVID-19 test te kunnen overhandigen. Ook hiervoor ben je zelf verantwoordelijk.

Check voor vertrek altijd de website van Nederland wereldwijd. Op deze website staat de laatste status mbt reisadviezen en kun je checken welke aanvullende documentatie eventueel nodig is. Wij hebben het voor de populairste Europese bestemmingen alvast voor je opgesomd:

Cyprus

Passagiers reizend naar Cyprus dienen zich vooraf te registreren. Dit kan tot 24 uur voor vertrek. Ook dien je een certificaat te overhandigen, niet ouder dan 74 uur, waaruit blijkt dat je niet besmet bent met COVID-19. Voor deze negatieve testuitslag ben je zelf verantwoordelijk!
>> Klik hier voor de online registratie voor reizen naar Cyprus

Frankrijk

Passagiers die naar Frankrijk vliegen dienen een extra gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen naar de luchthaven.
>> Klik hier om de gezondheidsverklaring te openen en te printen

Griekenland

Passagiers reizend naar Griekenland dienen tenminste 24 uur voor aankomst een online registratieformulier in te vullen. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je een QR code die je moet tonen bij aankomst op de luchthaven.

Vanaf 17 augustus is het ook verplicht om in het bezit te zijn van een uitslag van een negatieve coronatest. Deze uitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. Deze regel geldt voor reizigers uit Nederland, Belgie, Zweden, Spanje en Tsjechie. Let op: per 31 augustus is deze regel weer vervallen. Je hoeft vanaf 31 augustus dus geen negatieve uitslag te overhandigen. Het vooraf online registreren blijft wel verplicht.
>> Klik hier voor de online registratie voor reizen naar Griekenland

Spanje

Passagiers reizend naar Spanje dienen, net als voor Griekenland, zich vooraf te registreren. Je ontvangt vervolgens een QR code die bij aankomst op de luchthaven wordt gescand.
>> Klik hier voor de online registratie voor reizen naar Spanje

Portugal – vasteland

Voor het vasteland van Portugal hoef je voor vertrek geen aanvullende informatie te verstrekken. Wel wordt er gedurende je vlucht naar Portugal een formulier uitgedeeld, die je voor de landing ingevuld en aan het cabinepersoneel moet hebben overhandigd.

Portugal – Azoren & Madeira

Passagiers reizen naar de Azoren of Madeira, dienen zich vooraf online te registreren. Dat doe je via deze link. Ook dien je bij aankomst een certificaat te kunnen overhandigen waaruit blijkt dat je niet besmet bent met COVID-19. Indien je dit niet kan overhandigen, wordt er bij aankomst een test afgenomen. De uitslag van deze test dien je in quarantaine af te wachten.

Wil je meer weten over de huidige regels rondom Corona en vliegen? Check dan ook even ons andere artikel waarin we de meest gestelde vragen voor je beantwoorden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

over-reisguide
Reisguide.nl is dé Nederlandse online reisguide waar je je laat inspireren voor je volgende vakantie. Wekelijks lees je hier alles over de nét iets rustigere plekjes met vaak een vleugje luxe in zowel binnen- als buitenland.