Deze gezondheidsverklaring van het RIVM heb je nodig om te kunnen vliegen

Wellicht heb je het al gehoord: het RIVM stelt dat alle reizigers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven reizen, verplicht zijn om een gezondheidsverklaring in te vullen en deze gedurende de reis bij zich te dragen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitprinten en van deze gezondheidsverklaring. Het invullen van de verklaring is verplicht voor alle reizigers en geldt dus niet voor een compleet reisgezelschap. Reis je als gezin met 4 personen, moet iedereen dus een eigen formulier invullen.

Gezondheidsverklaring Nederlands

>> Download de verklaring hier in het Nederlands

Gezondheidsverklaring Engels

>> Download de verklaring hier in het Engels

Deze verklaring geldt dus wanneer je van, via of naar een Nederlands vliegveld vliegt en is vanuit de Nederlandse overheid bepaald.

Reisvoorwaarden per land

Laatste update: 18 november 2020

Omdat elk land hiervoor zijn eigen regels mag opstellen, doe je je er verstandig aan om voor vertrek goed na te gaan wat je eventueel nog voor aanvullende gegevens moet verstrekken of welke formulieren je moet invullen om tot jouw vakantiebestemming te worden toegelaten. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij jou als reiziger: wanneer je niet over de juiste documenten beschikt kan je de toegang worden geweigerd. Behalve de juiste documenten, vragen sommige bestemmingen ook om een negatieve uitslag van een COVID-19 test te kunnen overhandigen. Ook hiervoor ben je zelf verantwoordelijk.

Check voor vertrek altijd de website van Nederland wereldwijd. Op deze website staat de laatste status mbt reisadviezen en kun je checken welke aanvullende documentatie eventueel nodig is. Wij hebben het voor de populairste Europese bestemmingen alvast voor je opgesomd:

Frankrijk

Passagiers die naar Frankrijk vliegen dienen een extra gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen naar de luchthaven.
>> Klik hier om de gezondheidsverklaring te openen en te printen

Griekenland

Passagiers reizend naar Griekenland dienen tenminste 24 uur voor aankomst een online registratieformulier in te vullen. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je een QR code die je moet tonen bij aankomst op de luchthaven.

Vanaf 17 augustus is het ook verplicht om in het bezit te zijn van een uitslag van een negatieve coronatest. Deze uitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur en moet in het Engels zijn.
>> Klik hier voor de online registratie voor reizen naar Griekenland

Spanje

Passagiers reizend naar Spanje dienen, net als voor Griekenland, zich vooraf te registreren. Je ontvangt vervolgens een QR code die bij aankomst op de luchthaven wordt gescand.
>> Klik hier voor de online registratie voor reizen naar Spanje

Portugal – vasteland

Passagiers reizend naar het vaste land dienen zich voor vertrek online te registreren, dit kan via deze website.

Portugal – Azoren & Madeira

Passagiers reizen naar de Azoren of Madeira, dienen zich vooraf online te registreren. Dat doe je via deze link.

Italie

Passagiers reizend naar Italie moeten bij aankomst kunnen aantonen dat zij geen corona hebben. Je dient hiervoor een certificaat te kunnen overhandigen dat is afgegeven door een gecertificeerd laboratorium. Daarnaast moeten reizigers dit self-declaration form printen, invullen en meenemen naar de luchthaven.

Wil je meer weten over de huidige regels rondom Corona en vliegen? Check dan ook even ons andere artikel waarin we de meest gestelde vragen voor je beantwoorden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.