h-m-gates-schiphol

H en M gates op Schiphol: dit is wat je erover moet weten

Je koffer is ingepakt en binnenkort vertrek je vanaf Schiphol en vlieg je met een low cost luchtvaartmaatschappij als Ryanair of Easyjet? Grote kans dat je dan vertrekt vanaf de H of M pier. Nu zul je misschien denken, wat maakt het nou uit vanaf welke pier ik vlieg? Nou, normaal gesproken niet zoveel. Er zitten op Schiphol genoeg winkels en restaurants achter de security om je te vermaken voordat je het vliegtuig in stapt. Maar, de H en M gates op Schiphol zijn hier een uitzondering op! Wij vertellen je daarom alles over de H en M gates op Schiphol zodat je goed voorbereid op reis gaat. 

Waarom H en M gates?

Schiphol heeft op dit moment in totaal acht pieren waarvan vliegtuigen vertrekken. Dit zijn de pieren B,C,D,E,F,G,H en M. Deze laatste twee pieren wijken af van de rest. Maar waarom? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig. Schiphol heeft H en M gates speciaal ingericht voor lowcost luchtvaartmaatschappijen. Dit heeft ermee te maken dat de faciliteiten op deze pier een stuk minder zijn en er ook geen gebruik wordt gemaakt van passagiersbruggen maar passagiers zelf naar het vliegtuig lopen. De kosten zijn voor het gebruik van deze pier daarom een stuk lager. Low cost maatschappijen besparen op deze manier veel kosten, iets wat je ook terugziet in hun ticketprijzen.Wat is het verschil tussen H en M gates?

De H en M gates op Schiphol zijn aan eenzelfde pier verbonden. Wel zit er een verschil tussen deze gates. Dit verschil zit hem in of de vlucht vertrekt naar een Schengenland of niet.

Schengenlanden zijn landen waartussen inwoners van de Europese Unie vrij mogen reizen. Alle 26 Schengenlanden zijn België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.

M gates

Vluchten naar Schengenlanden vertrekken altijd vanaf de M gates. Vlieg je met bijvoorbeeld Ryanair of Easyjet naar Spanje? Dan is de kans zeer groot dat je van een M gate zult vertrekken.

H gates

Vluchten naar niet Schengenlanden vertrekken altijd vanaf de H gates. Wanneer je dus een stedentrip naar Londen hebt geboekt en met Easyjet naar Londen vliegt, is de kans aanwezig dat je vanaf een H gate vertrekt.

*In principe maken low cost maatschappijen als Easyjet, Ryanair, Jet2 en WizzAir altijd gebruik van de H en M pier waardoor je vrijwel zeker weet dat je hier zult vertrekken. In een uitzonderlijk geval zul je vanaf een reguliere gate vertrekken, wanneer er bijvoorbeeld niet genoeg ruimte aan de gate beschikbaar is.

Hoe zit het met faciliteiten op de H en M pier?

Hoewel de gates dus aan dezelfde pier zijn verbonden, zit er wel degelijk een verschil in faciliteiten waar je gebruik van kunt maken.

De M pier is de enige pier op Schiphol die niet verbonden is met de centrale vertrekhallen. Wanneer je vanaf de M pier vliegt, ga je vlakbij incheckbalie 30 door de security. Je hoeft vervolgens niet uit te kijken naar een uitgebreid winkel en horeca aanbod, want dat is er simpelweg niet. De M pier is slechts één winkel rijk. Ook zijn de zitplekken erg beperkt. Wanneer je vanaf de M pier vertrekt, kun je dus eigenlijk zo lang mogelijk wachten tot je door de security gaat. Simpelweg omdat je daarna niet meer terug kunt en je je al snel zult vervelen.

Vertrek je vanaf de H pier, is dat anders. Hoewel de H pier zelf net zo beperkt is als de M pier, ga je door de centrale security waar je ook doorheen gaat als je intercontinentaal vliegt. Hierdoor kun je, voordat je je naar de H pier begeeft, alsnog terecht in een van de vele winkels of restaurants.

You might also like