hoelang-van-tevoren-op-schiphol

Hoe lang van te voren moet je op Schiphol zijn?

Hoe lang moet je van te voren op Schiphol zijn? Het is vaak een vraag die rijst zodra de koffers worden gepakt en de taxi moet worden besteld.

Hoewel het antwoord afhankelijk is van verschillende factoren kan er grofweg een schatting worden gemaakt. Dit is ongeveer 2 uur voor een vlucht binnen Europa en 3 uur voor een intercontinentale vlucht. 

Factoren om te bepalen hoe ver je van te voren op Schiphol moet zijn

Natuurlijk wil je je vlucht niet missen. Je zult je daarom geregeld afvragen hoe lang je van te voren op Schiphol moet zijn. Dit is afhankelijk van de volgende factoren:

1. Luchtvaartmaatschappij en bestemming

Je luchtvaartmaatschappij geeft een adviestijd hoe lang je het van te voren op Schiphol moet zijn. Dit kan per maatschappij echter verschillen. Grofweg komt het neer op circa 2 uur van te voren voor vluchten binnen Europa. Vlieg je intercontinentaal? Reken dan op 3 uur. Houd altijd rekening met het feit dat het je eigen verantwoordelijkheid is om je vlucht te halen! Bedenk ook dat het – zeker in schoolvakanties – extra druk op Schiphol kan zijn. Neem in dat geval geen risico’s en ga op tijd naar de luchthaven.

2. Type bagage

Reis je met alleen handbagage of heb je ook koffers die ingecheckt moeten worden? Deze factor weegt vaak het zwaarste mee in de beslissing hoe lang je van te voren op Schiphol moet zijn. Wanneer je namelijk met alleen handbagage reist kan je direct door naar de security. Ruimbagage moet ingecheckt worden en dat is vaak hetgene dat nogal wat tijd kost. Wanneer het druk is moet je vaak lang in de rij staan om je koffer af te geven. Zeker in schoolvakanties kunnen de wachttijden hoog oplopen.

3. Openingstijden check-in

Indien je ruimbagage wilt inchecken, moet je rekening houden met de openingstijden van de check-in balies. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij en de balies openen vanaf een bepaald aantal uren voor je vlucht vertrekt. Controleer dit dan ook altijd goed vanaf wanneer jij zelf kunt inchecken. Hetzelfde geldt voor het sluiten van de check-in balie. Ook dit verschilt per maatschappij en het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd ingecheckt te zijn! Wanneer je te laat bent met inchecken heeft de luchtvaartmaatschappij het recht om je te weigeren en in dat geval zul je zelf een nieuw ticket moeten betalen. Zonde!

4. Speciale bagage of assistentie

Er zijn uitzonderingen waarbij het verstandig is om wat langer dan gebruikelijk van te voren op Schiphol aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld als je met speciale bagage reist. Vaak kost het inchecken ervan wat meer tijd. Neem daarom geen risico’s en zorg dat je op tijd naar het vliegveld gaat! Hetzelfde geldt voor speciale assistentie. Het kost niet alleen meer tijd, maar maakt het ook dat je zelf een stuk relaxter op reis gaat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *