hoe-werkt-overstappen-vliegveld

Hoe werkt overstappen op een vliegveld?

Hoewel de kans groot is dat je het liefste rechtstreeks vliegt, kan het voorkomen dat je een overstap hebt. Dit kan een bewuste keuze zijn, omdat een ticket met een overstap vaak goedkoper is. In sommige gevallen heb je geen keuze en kun je uberhaupt niet rechtstreeks vliegen, bijvoorbeeld omdat er geen enkele luchtvaartmaatschappij een rechtstreekse verbinding heeft. Een vlucht met een overstap kan de nodige voorbereiding vergen, zeker wanneer het de eerste keer is of als je uberhaupt niet vaak vliegt. Hoe werkt overstappen op een vliegveld en waar moet je rekening mee houden? Wij vertellen je er alles over.


Wat is een vlucht met een overstap?

Voordat we je alle ins en outs vertellen over hoe het werkt als je moet overstappen op een vliegveld, vertellen we je eerst wat het daadwerkelijk inhoudt.

Je hebt twee soorten vluchten. Allereerst heb je vluchten die je rechtstreeks van A naar B brengen. Zodra je landt bij zo’n vlucht landt, ben je op je eindbestemming. Echter kan het voorkomen dat je ergens naartoe wilt vliegen, waarvoor uberhaupt geen rechtstreekse vluchten worden aangeboden. In zo’n geval ontkom je er niet aan dat je vanaf A naar C vliegt met een tussenstop bij B. Wanneer je een vlucht boekt, rechtstreeks of bij een online travel agent, staat er in het boekingsproces al bij of het gaat om een rechtstreekse vlucht of een met een overstap.


Verschil overstap en tussenstop

Een vlucht met een overstap moet je niet verwarren met een vlucht met een tussenstop. Het belangrijkste verschil, is dat je bij een vlucht met een overstap altijd moet uitstappen en in een nieuw vliegtuig weer instapt. Vluchten met een overstap hebben namelijk ook altijd andere vluchtnummers. Vluchten met een tussenstop hebben dit niet en gaan vliegen verder onder hetzelfde nummer.


Is 1 uur overstaptijd genoeg?

Wanneer je een vlucht gaat boeken met een overstap, zul je je misschien afvragen hoeveel overstaptijd er nodig is om de volgende vlucht te kunnen halen. Je moet tenslotte het vliegtuig uit en weer een nieuw vliegtuig instappen, wat zeker op grote vliegvelden wel even kan duren.

Over het algemeen geldt de regel dat hoe groter het vliegveld is waar je op overstapt, hoe meer overstap tijd je nodig hebt. Je kan dus niet stellen dat er een vaste richtlijn voor is qua tijd die je minimaal nodig hebt. Zo hanteert Schiphol een minimale overstaptijd van 40 minuten. De tijd die minimaal nodig is voor een overstap wordt in de luchtvaart vastgesteld als MCT, ookwel minimun connection time. De MTC varieert vaak tussen de 35 minuten en 150 minuten. Bekijk dus voordat je je ticket boekt wat de minimale MTC is voor de luchthaven waarop jij wil overstappen.


Wat gebeurt er met je bagage als je moet overstappen?

Of je bagage automatisch wordt doorgestuurd naar jouw eindbestemming, hangt van verschillende dingen af:

  • Wanneer je 1 ticket hebt geboekt waar een overstap bij zit die door dezelfde luchtvaartmaatschappij of een partner van de luchtvaartmaatschappij (voorbeeld: je eerste vlucht is met KLM en de tweede vlucht wordt uitgevoerd door een andere maatschappij die ook bij het SkyTeam hoort) wordt uitgevoerd, wordt je bagage bijna altijd automatisch doorgestuurd.
  • Uitzonderingen hierop zijn specifieke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Noord-Amerika. Hier moet je tijdens een overstap je bagage ophalen en vervolgens direct weer inchecken voor je volgende vlucht.
  • Wanneer je zelf meerdere tickets hebt geboekt, en de eerste vlucht dus op een ander ticket staat dan de tweede vlucht, wordt je bagage nooit doorgestuurd. Omdat het losse tickets zijn, weten de maatschappijen immers van elkaar niet dat de vluchten na elkaar door jou worden gebruikt. In dat geval zou je er tijdens het inchecken naar kunnen vragen of dit niet alsnog mogelijk is. Standaard gebeurt het in deze situatie in ieder geval niet.

Mag ik het vliegveld verlaten tijdens een overstap?

Op deze op het eerste oog eenvoudige vraag, is helaas niet zo makkelijk antwoord te geven. Of je het vliegveld mag verlaten tijdens een overstap, hangt namelijk helemaal af van de bestemming waar je de overstap hebt. Daarnaast moet je natuurlijk ook goed de tijd in de gaten houden, want je bent zelf verantwoordelijk voor het halen van je volgende vlucht.

In ieder geval geldt wel dat wanneer je een overstap hebt binnen het Schengengebied, kan je het vliegveld zonder problemen verlaten. Wanneer je een overstap hebt in een niet-Schengengebied, is de kans groot dat je hiervoor een visum nodig hebt.

You might also like