info@reisguide.nl

Een kind alleen laten vliegen: dit is wat je moet weten (en regelen)

Een kind alleen laten vliegen is een spannende aangelegenheid. Toch komt het misschien wel vaker voor dan je denkt. Want waar velen meteen de associatie maken met hele jonge kinderen, gebeurt het juist ook op een al wat oudere leeftijd. Denk maar eens bijvoorbeeld aan middelbare scholieren die een examenreis boeken met het vliegtuig. Of kleinkinderen die hun opa en oma in het buitenland willen bezoeken maar waarbij hun ouders niet mee kunnen gaan. Wat de reden ook is, een goede voorbereiding is erg belangrijk wanneer je een kind alleen wil laten vliegen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, gelden er bepaalde regels en voorwaarden. Wij vertellen je wat je moet weten én regelen, zodat je goed bent voorbereid.

Vanaf welke leeftijd mag je alleen vliegen?

Kinderen mogen vanaf 5 jaar alleen vliegen. Onder de leeftijd van 5 jaar worden zij als te jong beschouwd. Dit is volgens de wet bepaald en verschilt dus niet per luchtvaartmaatschappij.

Begeleiding

5 jaar en dan al alleen vliegen, is dat niet wat jong? Jazeker. Daarom kun je het beter verwoorden door te zeggen dat kinderen van 5 jaar alleen mogen vliegen onder begeleiding van grond- en cabinepersoneel. Deze begeleiding wordt aangeduid als de Unaccompanied Minor service en wordt wereldwijd erkend.

Unaccompanied Minor service

Deze zogeheten unaccompanied minor service is een internationaal erkende service die door vrijwel elke luchtvaartmaatschappij wordt aangeboden. Dankzij deze service heb je de zekerheid dat je kind veilig reist. Je kind wordt namelijk begeleid vanaf het moment van aankomst op de vertrekluchthaven tot je kind wordt opgehaald in de aankomsthal op de eindbestemming.

Vanaf 12 jaar

Hoewel volgens de wet kinderen vanaf 12 jaar alleen mogen vliegen, laat niet elke luchtvaartmaatschappij dit ook daadwerkelijk toe. Zo hanteren sommigen maatschappijen de grens op 14 jaar, anderen op 17 jaar en weer andere maatschappijen accepteren vliegen onder de 18 jaar uberhaupt niet zonder begeleiding van een oudere of volwassene.

Toestemming

Laat de luchtvaartmaatschappij minderjarigen zonder verdere begeleiding toe? Vergeet dan niet dat het vooralsnog verplicht is om als ouder of voogd toestemming te geven. Dat doe je door dit formulier van de Rijksoverheid in te vullen. Ook kan het zijn dat sommige landen aanvullende vereisten hanteren voor alleenreizende kinderen.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Vergelijker

Koffers

Reisartikelen

Reisaccessoires

Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Ook leuk om te lezen

Shop je reisartikelen bij onze partners

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen