koffer-kwijt-schiphol

Je koffer is kwijt geraakt: wat nu?

Niets is vervelender dan er bij de bagageband op het vliegveld achterkomen dat je koffer niet is meegekomen. Of het nu net bij aankomst op je vakantiebestemming gebeurt of weer terug in Nederland, een vervelende situatie is het altijd. Mocht je in deze ongelukkige situatie terecht zijn gekomen en je afvragen wat je moet doen als je koffer is kwijt geraakt op Schiphol, lees dan gauw even verder.


1. Ga naar de Lost & Found balie

Op elk vliegveld is er een zogeheten Lost & Found balie waar je terecht kunt wanneer je iets kwijt bent. Zo ook wanneer je koffer niet is aangekomen. Indien je het vermoeden hebt dat je koffer kwijt is, is het dus zaak om koers te zetten richting deze balie.


2. Vul een PIR-formulier in

Bij de Lost & Found balie kunnen medewerkers je helpen bij het invullen van het zogeheten PIR-formulier. Met dit formulier registreer je je bagage als vermist. Belangrijk om dit formulier goed te bewaren omdat het ook meteen je verwijzing is naar je dossier. Meer over wat je moet invullen en hoe het precies werkt lees je hier.


3. Bewaar bonnen van spullen die je in de tussentijd aanschaft

Indien je koffer niet is aangekomen is de kans groot dat je spullen ter plekke moet aanschaffen. Hier heb je, mits je koffer niet door eigen toedoen niet is gearriveerd, ook recht op. Zorg wel dat je de bonnen goed bewaard van alles wat je aanschaft want dit heb je nodig om de gemaakte kosten op een later moment te kunnen declareren.


4. Dien een claim in bij de luchtvaartmaatschappij

Hoewel het invullen van papierwerk niet de leukste bezigheid is, is het invullen van een zogeheten PIR-formulier wel heel erg belangrijk. Dit PIR-formulier is namelijk nodig wanneer je een claim wil indienen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je hebt gevlogen. Zonder dit formulier heb je geen bewijs dat je koffer kwijt is geraakt en zal de claim ook niet in behandeling worden genomen. Daarnaast is het belangrijk om altijd de bonnen te bewaren van spullen die je hebt moeten aanschaffen doordat je bagage niet of te laat is gearriveerd.


Hoeveel geld krijg je als je koffer kwijt is?

Hoeveel geld je krijgt als je koffer kwijt is, is helaas niet gemakkelijk te beantwoorden. Wel staat vast dat je vrijwel altijd recht hebt op compensatie. De hoogte of vorm van compensatie hangt van verschillende factoren af maar kan ook per maatschappij verschillen.

You might also like