info@reisguide.nl

Luchthaven slots: het hoe, wat en waarom

Wellicht is de term slot je wel eens om de oren gevlogen. Piloten willen voor vertrek nog wel eens omroepen dat de vlucht vertraagd is wegens het missen van dat zogeheten slot. Het is een bekende term die in de luchtvaart veel wordt gebruikt en dus zoomen we wat meer in op het hoe, wat en waarom van slots of luchthaven slots hoe ze ook wel genoemd worden.

Wat is een luchthaven slot?

Een luchthaven slot is een term die de tijdsperiode aanduidt waarbinnen een vliegtuig het recht heeft om op te stijgen of te landen.

Deze slots worden toegewezen door de luchtverkeersleiding en worden vooral op grote, drukke luchthavens gebruikt. Misschien zul je je afvragen waarom het nodig is om een specifieke tijdsperiode af te geven waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen. Dit heeft simpelweg te maken met vraag en aanbod. Omdat de vraag voor vluchten op veel drukke luchthavens – zeker op Schiphol – enorm hoog is, zorgen slots ervoor dat het aantal vliegbewegingen kan worden gecontroleerd.

Geldigheid

In principe zijn luchthaven slots maximaal 1 seizoen geldig, namelijk het hele zomer- of winterseizoen. Hierbij geldt de regel dat wanneer je in tenminste 80% van de gevallen gebruik hebt gemaakt van het slot, je deze mag meenemen naar een volgend seizoen. Scoor je minder dan die 80%? Dan vervalt het slot en zou het kunnen dat hij zomaar aan een andere luchtvaartmaatschappij wordt overgedragen.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Vergelijker

Koffers

Reisartikelen

Reisaccessoires

Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Ook leuk om te lezen

Shop je reisartikelen bij onze partners

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen