Een pakketreis of toch los boeken: waar kies je voor?

Een vakantie boeken kan op verschillende manieren. Zo kun je allereerst ervoor kiezen om een pakketreis bij een touroperator boeken. Daar tegenover staat het alternatief om zelf een reis te boeken. In dat geval boek je je vliegtickets en accommodatie (en eventuele aanvullende onderdelen zoals autohuur) los bij een zelf te kiezen aanbieder. Wat is het verschil tussen een pakketreis en los boeken en met welke voor- en nadelen krijg je te maken? Wij vertellen je meer.

Wat is een pakketreis?

De naam zegt het al: wanneer je een pakketreis boekt, boek je een totaalplaatje. Je boekt hiervoor bij een touroperator zoals bijvoorbeeld TUI, die de reis vervolgens voor je uitvoert. Officieel luidt de definitie van een pakketreis als volgt:

Een pakketreis duurt langer dan 24 uur en bestaat uit tenminste 2 onderdelen. Deze onderdelen, zoals bijvoorbeeld een vlucht en een accommodatie, worden door dezelfde aanbieder als pakket aangeboden.

Voordelen pakketreis

Er kleven verschillende voordelen aan het boeken van een pakketreis. Het grootste voordeel aan het boeken van een pakketreis, is dat er voor pakketreizen simpelweg meer in de wet is vastgelegd. Je hebt hierdoor meer bescherming dan wanneer je je vakantie los zou boeken. Bij bescherming moet je denken aan situaties waarbij de reisaanbieder bijvoorbeeld failliet gaat of wanneer de reis door de aanbieder wordt geannuleerd.

Ook kan het prijstechnisch in sommige gevallen interessant zijn om een pakketreis te boeken. Voor sommige bestemmingen, bijvoorbeeld op de Griekse eilanden, worden accommodaties aan vooral touroperators verkocht, die ze vervolgens in combinatie met een vlucht als pakket aanbieden. Een losse accommodatie op de Griekse eilanden of een losse vlucht daar naartoe kan door die afspraken een stuk duurder zijn. Het is daarom aan te raden om, wanneer je een reis op het oog hebt, altijd na te gaan wat het verschil in kosten is.

Voordelen los boeken

Hoewel een pakketreis je dus vooral meer bescherming biedt, kan het los boeken van je vakantie je ook genoeg voordelen opleveren. Die vind je vooral terug op het gebied van vrijheid. Zo is het aanbod aan accommodaties een stuk groter op een website als Booking.com dan dat je je beperkt tot alleen het aanbod van bijvoorbeeld TUI. Ook ben je meer flexibel in het selecteren van je vluchten. Waar je bij een touroperator vlak voor vertrek pas definitief doorkrijgt hoelaat je vliegt, weet je dit bij het los boeken van een vlucht tijdens het boeken al meteen.

Of je een pakketreis wil of toch liever los gaat boeken is heel erg persoonlijk en hangt van verschillende factoren af. Waar sommige mensen liever voor gemak kiezen en dus sneller naar een pakketreis neigen, zijn andere mensen liever wat meer flexibel en vinden het fijn om zelf op onderzoek uit te gaan. Er is dus geen goede of foute keuze al loont het wel altijd om het prijsverschil tussen beide opties te bekijken.

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1598869273279{background-color: #f2f2f2 !important;}”][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Tips voor je volgende reis:
>>
Vliegtickets: Transavia en KLM
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

KLM & Transavia

Pakketreizen

TUI, Sunweb & Eliza was Here

Accommodaties

Booking.com

Autohuur

Alamo & Sunnycars

Ook leuk om te lezen