Reisadvies Griekse eilanden: dit is de huidige status [update mei 2021]

Update: 15 mei 2021

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden? En ben je benieuwd naar het huidige reisadvies voor de Griekse eilanden? De laatste status houden we voor je bij en kan je hier altijd terugvinden. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst of je natuurlijk uberhaupt welkom bent op de eilanden (en welke eilanden dan wel of juist niet), maar ook wat de regels zijn omtrent eventuele testen die je moet afleggen. Tot slot is het belangrijk om te checken of je bij aankomst op de Griekse eilanden en na afloop in Nederland voor een bepaalde tijd in quarantaine moet.

Per 15 mei 2021 geldt code geel voor een aantal Griekse eilanden, namelijk de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en de Ionische eilanden. Welke eilanden dit exact zijn, staat hieronder beschreven. Wel heb je een negatieve testuitslag nodig om naar deze eilanden toe te kunnen gaan. Het is niet nodig om op deze Griekse eilanden of bij aankomst terug in Nederland in quarantaine te gaan.

Reisadvies Griekse eilanden

De volgende Griekse eilanden hebben op dit moment code geel:

Noord-Egeïsche eilanden

 • Chios
 • Ikaria
 • Lesbos
 • Limnos
 • Samos

Ionische eilanden

 • Corfu
 • Lefkas
 • Ithaka
 • Kefalonia
 • Paxi
 • Zakynthos
 • Kythira

Let op: de Zuid-Egeïsche eilanden hebben per 30 maart code oranje gekregen. Dit zijn de eilanden Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Syros, Santorini en Tinos. Vanaf die datum moet je voor vertrek naar Nederland een test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine als je vanaf een van deze eilanden reist.

Testplicht

Wil je naar een van de eilanden met kleurcode geel op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je ondanks het gele reisadvies, alsnog in het bezit moet zijn van een een negatieve PCR-test, die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Ben je volledig gevaccineerd? Mits je dit kunt aantonen, hoef je geen negatieve test te laten zien.

Quarantaineplicht

Behalve een eventuele testplicht, is het ook belangrijk om na te gaan hoe het zit met een eventuele quarantaineplicht. Hierover is het volgende bekend:

Reis je met het vliegtuig van Nederland naar een van de hierboven genoemde Griekse eilanden (let op: het is belangrijk dat het om een rechtstreekse vlucht gaat, niet via een overstap in bijvoorbeeld Athene), dan geldt er geen quarantaineplicht. Je hoeft na aankomst op deze eilanden dus niet in quarantaine te gaan. Ook bij terugkeer in Nederland hoef je na je bezoek aan een van deze eilanden niet in quarantaine te gaan.

Gezondheidsformulier

Behalve een negatieve testuitslag, is het ook noodzakelijk om vooraf een elektronisch PLF formulier in te vullen. Dit is vanuit de Griekse overheid bepaald en moet minimaal 24 uur voor aankomst ingevuld zijn. Wil je 100% voorbereid op reis gaan? Check dan vooraf de website van Nederland Wereldwijd, waar alle informatie en regels per bestemming nog eens is opgesomd.

Gezondheidsverklaring

Tot slot is het sinds vorig jaar door de Nederlandse overheid verplicht gemaakt voor alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven reizen, om vooral een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook hiervoor wordt steeksproefgewijs controleerd. Vergeet hem dus niet in te vullen en geprint bij je te hebben gedurende je hele reis.