Reisadvies Ibiza: dit is de huidige status [update mei 2021]

Update: 11 mei 2021

Wil je op vakantie naar Ibiza en ben je benieuwd naar het huidige reisadvies voor Ibiza? De laatste status houden we voor je bij en kan je hier checken. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst of je natuurlijk uberhaupt welkom bent op het eiland, maar ook wat de regels zijn omtrent eventuele testen die je moet afleggen. Tot slot is het belangrijk om te checken of je bij aankomst op Ibiza en na afloop in Nederland voor een bepaalde tijd in quarantaine moet.

Per 15 mei 2021 geldt code geel voor Ibiza. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om naar Ibiza te reizen. Wel heb je een negatieve testuitslag nodig. Het is niet nodig om op Ibiza of bij aankomst terug in Nederland in quarantaine te gaan.

Testplicht

Reizigers vanuit Nederland, die per vliegtuig of boot naar Spanje reizen als eindbestemming, moeten in het bezit zijn van een negatieve testuitslag. Dit heeft ermee te maken dat Nederland is aangemerkt als risicogebied. Let op: dit geldt alleen wanneer Spanje je eindbestemming is. Wanneer je alleen een overstap hebt op een Spaanse luchthaven is dit dus niet nodig. Voor de test gelden de volgende eisen:

  • PCR, TMA of LAMP-test.
  • Uitgevoerd binnen 72 uur voor aankomst. 
  • Op het formulier met testresultaten dienen uw persoonsgegevens vermeld te staan (naam, paspoortnummer), testdatum, contactgegevens van het laboratorium, gebruikte testmethodiek en het negatieve resultaat. 
  • Zowel digitaal als op papier.
  • Taal: Engels, Frans, Duits of Spaans. 

Controles vinden steekproefsgewijs plaats, dus het is mogelijk dat je gecontroleerd wordt. Kan je in zo’n geval niet aan de testverplichting voldoen? Dan kan dit leiden tot een boete oplopend tot 3000 euro. Reis je vervolgens van Ibiza naar Nederland? Dan geldt er geen testverplichting. Het is dus niet nodig om een negatieve testuitslag te overhandigen voordat je naar huis reist.

Quarantaineplicht

Behalve een eventuele testplicht, is het ook belangrijk om na te gaan hoe het zit met een eventuele quarantaineplicht. Hierover is het volgende bekend:

Reis je met het vliegtuig van Nederland naar Ibiza, dan geldt er geen quarantaineplicht. Je hoeft na aankomst op Ibiza dus niet in quarantaine te gaan. Ook bij terugkeer in Nederland hoef je na je bezoek op Ibiza niet in quarantaine te gaan.

Gezondheidsformulier

Behalve een negatieve testuitslag, is het ook noodzakelijk om vooraf een gezondheidscontrole formulier in te vullen. Dit is vanuit de Spaanse overheid bepaald en mag maximaal 48 uur voor aankomst ingevuld zijn. Bij aankomst op het vliegveld kan er naar de QR code worden gevraagd, die je ontvangt nadat je het formulier hebt ingevuld. Je kunt via deze link het formulier invullen.

Gezondheidsverklaring

Tot slot is het sinds vorig jaar door de Nederlandse overheid verplicht gemaakt voor alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven reizen, om vooral een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook hiervoor wordt steeksproefgewijs controleerd. Vergeet hem dus niet in te vullen en geprint bij je te hebben gedurende je hele reis.