ssss-code-boarding-pass

Wat betekent een SSSS code op je boarding pass?

Wanneer je naar de Verenigde Staten vliegt, kan het zomaar zijn dat je de letters SSSS aantreft op je boarding pass. Hoewel dit zeker geen reden tot paniek hoeft te zijn, betekent dit wel dat je onderworpen wordt aan extra controles. We leggen je daarom meer uit over wat zo’n SSSS code betekent, waar je rekening mee moet houden en of je dit in de toekomst mogelijk kunt voorkomen.

Wat is een SSSS code ?

De letters SSSS kunnen op je boarding pass verschijnen wanneer je naar of binnen de Verenigde Staten vliegt. De afkorting SSSS staat voor Secondary Security Screening Selection.Zodra deze letters op je boarding pass prijken, ben je door de TSA (Transportation Security Administration) en de DHS (Department of Homeland Security) geselecteerd voor een aanvullende veiligheidscontrole. Deze controle vindt plaats op het vliegveld en neemt dus meer tijd in beslag dan de reguliere veiligheidscontrole die elke reiziger ondergaat.

Hoe weet je of je geselecteerd bent voor een SSSS controle?

Helemaal zeker weten doe je het nooit. Toch is er een signaal dat erop kan wijzen dat je voor de aanvullende controle geselecteerd bent.

Normaal gesproken kun je voorafgaand aan een vlucht je online inchecken. Wanneer dit voor een vlucht – na meerdere keren proberen – niet lukt en je de melding krijgt dat je alleen kunt inchecken bij de balie op de luchthaven, kan het erop wijzen dat je geselecteerd bent. Toch hoeft dit niet meteen reden tot paniek te zijn. Er kunnen namelijk talloze andere redenen zijn voor het niet online kunnen inchecken. Het is in ieder geval wel slim om tijdig naar de luchthaven te komen.

Hoe ziet een SSSS controle eruit?

Hoe een SSSS controle eruit ziet, verschilt per luchthaven en persoon die je tijdens de controle treft. Toch is er een overeenkomst, namelijk dat je apart gehouden wordt van het reguliere boarding proces. Je kunt dus niet na het scannen van je boarding pass direct het vliegtuig in maar zult daarvoor nog een extra controle moeten ondergaan. Deze controle bevat in ieder geval een extra handbagage check, waar met een beetje pech de hele inhoud van je bagage moet worden gecheckt.

Voorkomen

Waarschijnlijk heeft niemand zin heeft in een extra controle. En dus zul je je afvragen of je kunt voorkomen dat je wordt geselecteerd voor de SSSS controle. Het antwoord hierop is simpel, namelijk nee. De controle wordt random uitgevoerd en dus is de kans dat jij geselecteerd wordt aanwezig. Toch zijn er bepaalde triggers waarmee je de kans vergroot dat je wordt geselecteerd. Denk aan het boeken van een enkele reis in plaats van een retouvlucht. Of het betalen van je ticket met cash geld.

You might also like